Soparnik sam prvi put radila ove godine, dok sam u karanteni isprobavala nove recepte.
Soparnik mi se svidio zbog svoje jednostavnosti i izgleda, a super je dodatak nekim predjelima, salatama i sl.
Moj je integralni, iako se inače radim običnim bijelim pšeničnim brašnom, a mali dodatak u punjenju je feta sir, koji sam ubacila na preporuku prijateljice.
Ono što je vrlo bitno kod pripreme soparnika je to da je tijesto potrebno razvaljati poprilično tanko i kod drugog dijela tijesta na vrh, obavezno izbosti vilicom kako se soparnik ne bi napuhao.
Sastojci za tijesto
300 g integralnog pirovog brašna (može i kombinacija sa bijelim pirovim)
150 ml vode
2 žlice maslinovog ulja
veći prstohvat Himalajske soli, cca 1/2 žličice
Sastojci za punjenje
300 g oprane,očišćene i posušene blitve, bez tvrdog dijela stapke
2 manja poriluka
trakice feta sira
žlica maslinovog ulja
malo manje od 1/2 žličice soli
Premaz
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
2-3 režnja češnjaka
Zamijesiti tijesto od gore navedenih sastojaka.
Ostaviti da odmori otprilike pola sata, pokriveno.
Bitvu možete pripremiti i dan ranije ako vam je lakše i čuvati u frižideru u zdjeli ili oprati, očistiti, posušiti i izrezati na trakice, zatim promiješati sa kolutićima poriluka, soli i uljem.
Nakon pola sata, odvojite 2 jednake kuglice tijesta, zatim na pobrašnjeloj podlozi izvaljajte svaku kuglu zasebno, poprilično tanko, u obliku kruga.
Ja sam koristila veliki okrugli pleh kako bi mi soparnik bio što ljepši, kada sam razvaljala tijesto, stavila sam pleh na vrh i nožem razrezala rubove kako bi dobila pravilan krug.
Na tijesto stavila sam punjenje od blitve, na blitvu trakice feta sira, zatim preklopila drugim dijelom tijesta i zatim rubove okretala prema unutra kako nadjev ne bi izašao tokom pečenja.
Izbosti dobro vilicom vrh tijesta, zatim peći na 200C stupnjeva nekih 20-ak minuta.
Gotovo soparnik odmah premazati uljem i začiniti izdašnom količinom češnjaka. :)
Razrezati kao pizzu i uživati!
Objavljeno 30.04.2020.