Ne mogu ja bez tahinija! :)
Ovo je inačica starog recepta, grčkog pastelija koji se radi sa samo dvije namirnice: tahini pastom od sezama i medom.
Inače radim domaći tahini od zapečenog sezama kojeg obožavam na žlicu, ali kombinacija sa medom je van svake pameti.
Za ove kuglice koristila sam samo te sastojke i kakao.
Sastojci za 15-20 kuglica
200 g tahini paste (od zapečenog sezama)
80-100 g meda*
sirovi kakao u prahu, opcionalno
Okvirno 40 g sjemenki sezama, zapečenih na tavi. Ovo će biti i više nego dovoljno za valjanje kuglica u sezam, višak iskoristite kao dodatak salati ili zobenoj kaši.
*Koristite neki blaži med koji nema preintenzivan okus. Možete ga dodati više ako vam nije dovoljno slatko. Meni je sa manjom dozom ljepši okus tahinija.
Tahini promiješati sa medom kako bi dobili ujednačenu smjesu.
Staviti na kratko u frižider kako bi se smjesa malo stisla i kako bi lakše mogli oblikovati kuglice.
Rukama napravite kuglice i uvaljajte ih u zapečeni sezam.
Čuvati u frižideru.
Ovaj desertić obiluje vitaminima B, E i mineralima kao željezo, kalij i magnezij, te omega 3 i 6 masnim kiselinama, tako da je svakako super izbor kada vam se jede slatko, a meni je defitnivno jako zarazan!
Kakao možete dodati u cijelu smjesu ili u pola smjese stavite jednu veliku žlicu i imati ćete dvije vrste kuglica.
Objavljeno 30.10.2018.