Uz parmigianu di melanzane, patlidžane najčešće pripremam na ovaj način.
Okus zapečenih patlidžana je meni u potpunosti neodoljiv, a kombinacija sa pomidorima i lukom još više naglašava njegove kvalitete. :)
Sastojci
3-4 patlidžana, može i manje, ovdje nema pravila, samo prilagodite ostale sastojke
2 manja do srednja luka
4-5 režnja češnjaka
2 mlada luka (slobodno izostaviti, njih sam imala pri ruci pa sam ih dodala)
1-2 paprike
3-4 rajčice pelati tipa ili 2 obična
nekoliko žlica domaće šalše od rajčice
Himalajska sol
Extra djevičansko maslinovo ulje
malo kajenskog papra u prahu, pripaziti kod dodavanja jer je jako intenzivan
Mozzarella, svježi peršin
Patlidžane oprati, odrezati peteljku i prerezati ih napola.
Izdubiti sredinu patlidžana te ostaviti sa strane.
U nauljenoj zdjeli staviti patlidžane, malo posoliti i preliti sa malo maslinova ulja
Peći na 200 C stupnjeva oko pola sata kako bi patlidžan omekšao.
U međuvremenu pripremiti ostatak.
Luk, češnjak i mladi luk nasjeckati na sitno i propirjati sa malo maslinovog ulja.
Dodati nasjeckanu papriku, rajčice i "meso" patlidžana, te dodati preostalim sastojcima.
Začiniti solju i paprom, dodati i malo kajenske paprike i začina po želji.
Kada povrće omekša, dodati i nekoliko žlica passate od rajčice.
Pečene patlidžane izvaditi i napuniti nadjevom od povrća te vratiti u pećnicu još 20-30 minuta, ovisno o tome koliko treba da omekšaju kompletno.
Pred kraj, mogu se dodati kriškice mozzarelle na vrh da se otopi preko povrća.
Gotove patlidžane posipati svježim sjeckanim peršinom i kockicama feta sira, pogotovo ako niste koristili mozzarellu.
U slast!
Objavljeno 29.09.2019.