Pitu sa bundevom radila sam davno sa orasima i tahinijem i kremom od pire-a i jogurta, ali uhvatila me želja da isprobam i američku inačicu.
Bogata je mirisima Božića i zime, prhke kore sa integralnim pirovim i kokosovim brašnom, a punjenje od bundeve je skroz "light".
Sastojci za tijesto
50 g kokosova brašna
100 g integralna pirova brašna
40 g šećera kokosove palme
75 g kokosova ulja (može i bezmirisna)
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica bademova mlijeka
Sastojci za kremu
350 g pire-a od bundeve (kuhane na pari, zatim izblendane u pire)
2 jaja
65 g šećera kokosove palme
1 žličica cimeta
1/2 žličice začina za medenjake
50 ml bademova mlijeka
Priprema
Sve sastojke za tijesto, osim mlijeka, staviti u multipraktik i kratko izblendati kako bi se sastojci sjedinili.
Dodati žlicu mlijeka i još jednom izmiksati.
Tijesto staviti u okrugli kalup za pite (promjera 20), utisnuti rubove i dno i staviti u hladnjak na pola sata do sat vremena.
U međuvremenu pripremiti kremu od bundeve.
Pjenjačom izmiješati pire od bundeve sa jajima, dodati šećer, začine i na kraju mlijeko.
Ohlađeno tijesto izbosti vilicom i peći u zagrijanoj pećnici na 180C stupnjeva otprilike 12 do 15 minuta kako bi se tijesto lagano zapeklo i ne bi bilo gnjecavo kasnije.
Izvaditi i uliti kremu od bundeve i nastaviti peći još 35 minuta dok se krema ne stvrdne.
Najbolje poslužiti blago ohlađenu i sobne temperature.
Držanje u hladnjaku spriječiti će kvarenje kreme u zagrijanim prostorima, međutim pokušajte ju pojesti čim prije jer je ukusnija kad je sobne temperature.
Objavljeno 29.12.2018.