Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Prhki keksi za zobenim pahuljicama i cimetom koji se tope u ustima

Imaju tanku hrskavu koricu, a kad ih zagrizeš jednostavno potoneš u njima.

Mekani su, mirišu na cimet i kokos i idealni su uz kavicu kao neki dobar snack tokom dana.

 

Sastojci za 12-14 keksića

150 g ekstra djevičanskog kokosovog ulja

50 g kokosovog šećera

60 g tamnog Muscovado šećera, nemojte ga preskočiti jer je on zaslužan uvelike za ovakvu teksturu keksa

8 g vanilija bourbon šećera (1 paketić)

1 žličica cejlonskog cimeta

125 g sitnih zobenih pahuljica

165 g pirovog brašna

1/2 žličice sode bikarbone

1 jaje

 

*Možete dodati i malo tamne čokolade, brusnice ili grožđice po želji.

Povećala sam pirovo brašno u odnosu na pahuljice iz razloga što je onda keksiće jednostavnije jesti jer su mekši.

 

Kokosovo ulje sobne temperature istući mikserom sa kokosovim šećerom, tamnim Muscovado i vanilija bourbon šećerom.

Prije dodavanja Muscovado šećera, možete rukama malo razbiti veće komade šećera koji se znaju formirati i teško razbiti kad ih ukomponirate u smjesu.

Dodati jaje i još jednom krako izmiksati.

Dodati zobene pahuljice, cimet i brašno i sodu i još jednom kratko izmiksati, tek toliko da se svi sastojci dobro sjedine i dobite ujedinjenu smjesu.

 

Ja sam radila veće kekse, pa ih je izašlo 12-ak, ali bi preporučila da slobodno radite i malo manje keksiće.

Žlicom za sladoled vadite malo smjese i odložite na pleh obložen masnim papirom, tako će svi keksi više manje biti jednake veličine i biti okrugli.

Utisnite vrh keksa kako bi dobili oblik kruga.

Pecite na 180 C stupnjeva, 10-11 minuta.

Tokom pečenja će se još malo raširiti.

 

Keksići će biti delikatni nakon pečenja, tako da ih pustite malo da odstoje na plehu i onda prebacite na rešetku na hlađenje kada se stisnu i stvrdnu.

Nemojte ih predugo puštati na plehu, možete ih čak vrlo brzo prebaciti skroz sa masnim papirom na rešetku na hlađenje, bez potrebe da vadite pojedinačno kekse koji su još uvijek u delikatnoj fazi.

 

Keksići će se sa hlađenje i stvrdnuti i dobiti tu divnu koricu izvana, a unutra će biti potpuno mekani.

Ukoliko ne volite okus kokosa možete koristiti i bezmirisno kokosovo ulje.

To je to, u slast!

 

Objavljeno 28.04.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija