Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pločice od sezama aka pasteli

Pasteli je grčka delicija od samo 2 sastojaka, a to su med i sezam!

To je ujedno i moja omiljena grickalica koja ide idealno uz jaku kavu, hrskava je, poprilično tvrda i blago žvakasta, tako da jedite s oprezom! :D

Možete napraviti i tanje pločice od ovih, pa će biti više hrskave i lakše za jesti.

Isto tako mogu se dodati i nekakvi orašasti plodovi ili ribana korica citrusa.

 

Sastojci

250 g meda

250 g sezama (može i integralnog)

prstohvat Himalajske soli

 

1. Tostirati sjemenke sezama oko minutu/dvije na suhoj tavi bez dodataka masnoća.

Od ove količine sjemenki,ja sam podijelila u dva dijela i tostirala u dvije ture kako bi se ravnomjerno zapekle.

Ovaj korak je neizostavan za intenzivan okus sezama, a i toplina sjemenki je ključna kod dodavanja u vreli med.

2. Na istoj vrućoj tavi dodati med i pustiti da zakipi, odnosno sačekati da se počnu stvarati mjehurići i balončići. Kada se to dogoditi, dodati prstohvat soli, lagano promiješati med tko što ćete blago protresti tavu i onda dodati sezam i sve dobro promiješati drvenom špatulom.

3. Nemojte smanjivati vatru, neka bude na srednjoj do jačoj vatri jer će se tako lakše i bolje stvoriti karamelasta tekstura.

Miješajte i dalje otprilike 4-5 minuta. Pazite da vam ne zagori, ako je prejaka vatra, malo smanjite ili maknite tavu sa vatre i malo promiješajte pa vratite još kratko na vatru, po potrebi.

Vidjeti ćete da su med i sezam promijenili boju, malo potamnili i da se smjesa zgusnula.

To je znak, da je smjesa gotova.

4. Smjesu odmah prebacite na kalup obložen masnim papirom i ravnomjerno raspodijelite smjesu.

Ja sam koristila okrugli kalup za tortu promjera 24cm, pa je moj pasteli malo deblji.

Možete koristiti i duguljasti pleh ako želite tanje pločice.

Izgladite vrh koliko možete, zatim podignite i postite pleh dva tri puta da sve fino slegne.

5. Ostavite smjesu da se malo ohladi i stvrdne. To će potrajati otprilike 15-20 minuta, ovisno o debljini pastelija.

Ono što želimo je da pasteli ne bude skroz hladan kada ga budemo rezali, već blago topao.

Oštrim nožem razrežemo željene oblike naših pločica.

Moguće je da će vam biti malo teško pločicu odvojiti od masnog papira, ali strpljivo razrežite i onda lagano skidajte masni papir kada se smjesa još malo ohladi.

6. Svaku pločicu potreno je obložiti novim masnim papirom kako se ne bi ljepile jedna na drugu i čuvajte u zatvorenoj kutiji.

Objavljeno 20.03.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija