Recept mog djetinjstva - pržene "pitke" (bugarski recept) uz med i sirene. Nekad je mama dodavali džem u smjesu, nekad ih je radila u slanoj varijanti, a ovoga puta sam ih ja odlučila peći sa džemom.
Nekad ih radim i prazne, ali pečene i onda jedem uz med i sirene, ako kada sam bila dijete.
Okusom podsjećaju na soda bread kada ih pečem u pećnici, super su i pržene, ali budući da to izbjegavam, ova kombinacija je zapravo super za doručak.
Sastojci za 5-6 pogačica
300 g čvrstog jogurta
cca 230 g pirovog brašna
100 g integralnog pirovog brašna
1 žličice sode bikarbone
Džem po želji
Jogurt promiješati sa sodom, zatim postepeno dodavati brašna i miješati prvo žlicom zatim rukama umijesiti tijesto.
Pustiti nekoliko minuta da tijesto odstoji, zatim odvojiti veće kuglice tijesta, napraviti malu udubinu po sredini i staviti žličicu džema unutra te preklopiti sa svih strana prema sredini kako bi zatvorili udubinu.
Rukama uobličiti kuglicu i malo utisnuti vrh te slagati na pleh za pečenje obložen masnim papirom.
Peći na 180-190C stupnjeva otprilike 30-35 minuta.
Objavljeno 31.07.2019.