Meso stvarno spremam kod kuće jako rijetko i to jedino ako imam domaću piletinu ili ribu.
Da izbjegnem dosadne kombinacije piletine i krumpira u pećnici ili pileća prsa na žaru, uključila sam začine i malo povrća po mom guštu.
Zapravo, recept može vrlo jednostavno biti vege ili veganski jer umjesto mesa može ići kuhani slanutak, grašak ili grah.
Mašta može svašta!
Kada priprema slana jela, rijetko kad važem namirnice, pa evo ga jedan odokativni recept za moj "kurkumasti" ručak.
Sastojci
1 veći ili 2 manja poriluka
3-4 režnja češnjaka
1 patlidžan
1 rajčica ili nekoliko žlica domaće passate/šalše od rajčice
pileća/pureća prsa (u vege varijanti može slanutak/grah/grašak ili štogod vam padne na pamet)
kurkuma u prahu
mješavina začina sa sušenom rajčicom
kajenski papar u prahu
Himalajska sol
ekstra djevičansko maslinovo ulje
Integralna tjestenina uz jelo od piletine.
*Komadići skute na vrhu kod posluživanja, može čak i malo svježeg peršina ili vlasca - opcionalno
Poriluk nasjeckati na kolutiće i zatim još malo usitniti nožem.
Češnjak nasjeckati na sitno, a patlidžan i rajčicu na male kockice.
Piletinu također nasjeckati na komadiće.
Poriluk i češnjak prodinstati sa malo maslinovog ulja, zatim kroz nekoliko minuta dodati i patlidžan te promiješati i nastaviti dinstati.
Dodati malo soli, kajenskog papra (pripaziti!! jer je jak), začina po želji i svakako malo kurkume u prahu.
Kada povrće malo omekša, dodati piletinu nasjeckanu na komadiće i kroz nekoliko minuta i rajčicu.
U procesu kuhanja može se dodati i malo vode kako povrće i meso ne bi zagorilo.
Kada se okusi prožmu, sastojci sjedine i meso ispeče, ugasiti vatru.
Jelo se može jesti i samo uz salatu bez priloga, ali ja sam promiješala integralnu tjesteninu i dodala malo skute na vrhu.
Naravno, uvijek završim jelo sa malo maslinovog ulja preko svega.
Super ručak koji sam jela dva dana za redom (jer mi je ostalo viška) :D
Objavljeno 29.10.2019.