Gledam te suncokretove sjemenke u ormariću već neko vrijeme i šta napraviti s njima i u 15-ak minuta nastane ova divota.
Jako podsjeća na tahini pastu, ja volim guste domaće namaze, taj fini orašasti, sezamov, tostirani okus, tako da je ovo za mene pun pogodak.
Odličan mi je dodatak smoothieju, svježem voću ili nekoj kašici.
Sastojci
300 g sirovih suncokretovih sjemenki
50-60 ml sezamovog ulja (okviran omjer)
cca 2-3 žlice sirupa od datulja
Suncokretove sjemenke tostirati par minuta na tavi bez masnoća.
Ja sam tostirala u 2-3 navrata količinu od 300 g jer mi nisu sve stale odmah na tavu, a ovako su se podjednako zapekle.
Sjemenke staviti u multipraktik i miksati nekoliko minuta dok ne počne nastajati smjesa nalik maslacu.
Postepeno dodavati sezamovo ulje i miksati još nekoliko minuta.
Na kraju sipati i sirup od datulja i ponovo miksati do željene teksture.
Sve što vam treba za ovaj recept je samo malo strpljenja.
Čuvati u zatvorenoj staklenci u frižideru za dulji rok trajanja.
Objavljeno 28.05.2019.