Super jednostavna pita koju možete poslužiti za doručak, užinu ili laganu večeru.
Poriluk i blitvu obožavam, tako da je pita nakrcana sa tim namirnicama, a tu je posni sir za svježinu.
Pita je i gluten free, budući da se radi sa kukuruznim brašnom.
Sastojci
2 veće glavice poriluka
200 g svježe blitve ili špinata
3 jaja
150 g posnog sira
50 g feta sira
75 ml maslinova ulja
75 g kukuruzna brašna
Himalajska sol, papar
Priprema
Poriluk narezati na kolutove i pirjati na maslinovom ulju i vodi otprilike 10-ak minuta dok ne omekša.
Dodati očišćenu i nasjeckanu blitvu i propirjati još kratko dok ne povene. Miješati povremeno kako bi se svi sastojci sjedinili.
Ugasiti vatru i staviti tavu sa strane.
Dodati kockice feta sira, posoliti, popapriti.
Preliti maslinovim uljem i još jednom promiješati.
Jaja istući pjenjačom, zatim dodati posni sir i dobro spojiti sastojke.
Umiješati i kukuruzno brašno, zatim dodati blago ohlađenu smjesu sa blitvom i porilukom.
Smjesu uliti u manji kalup željenog oblika koji ste dobro namastili i pobrašnjili ili prekrili masnim papirom.
Smjesa se neće dizati kod pečenja tako da imajte na umu da ju ravnomjerno raspodijelite debljine kažiprsta ili nešto više.
Peći na 180C stupnjeva otprilike 40 minuta.
Izvaditi, malo ohladiti i poslužiti toplo ili skroz ohlađeno.
Objavljeno 31.12.2018.