Znaju Šveđani kako uživati u malim stvarima...
Kladdkaka je apsolutni čokoladni kolač, u mojoj varijanti bez brašna, koji se topi u ustima, tek pečen je vrlo nježan i mekan, sa prekrasnom tankom koricom. Jednostavno se stopio sa sladoledom od vanilije i višnjama iz kompota koji su osvježili ovu čoko bombu.
Vidjela sam da neki preporučaju ohladiti kolač u frižideru, za mene je onda prejak i bolji mi je kad je tek pečen ili sobne temperature.
Zasladite si vikend ovom divotom, pozovite prijatelje i "fikajte" uz kavicu.
Sastojci za kalup promjera 22cm
200 g tamne čokolade
1 žlica kakaa u prahu
200 g ektra djevičanska kokosova ulja
100 g kokosova šećera
3 jaja
prstohvat Himalajske soli
Sladoled od vanilije kod posluživanja, može i šećer u prahu.
Kompot od višanja kao preljev
1 staklenka kompota od višanja
1 žlica kokosova šećera
15-20 g aru praha +voda
Kokosovo ulje i čokoladu otopiti na laganoj vatri.
Kad se otopi i smjesa postane jednolična, ugasiti vatru, dodati žlicu kakaa i promiješati.
Jaja istući sa mrvu soli i šećerom do pjenaste smjese.
Lagano sjediniti obje smjese, postepeno dodavajući čokoladnu smjesu jajima i šećerom.
Za ovaj dio nije poželjno korisiti mikser nego špatulu.
Uliti smjesu u kalup koji ste prethodno namastili i posuli kakaom umjesto brašna i stavite peći na 175C stupnjeva otprilike 40 minuta.
Provjeriti čačkalicom je li gotov, ne smije biti tekući, iako će nakon pečenja biti mekan.
Gotov kolač izvaditi iz pećnice, ostaviti malo da se stisne i ohladi te poslužiti topao uz kompot od višanja i sladoled od vanilije.
Preljev od kompota od višanja ćete napraviti tako što ćete cijelu staklenku (tekućinu i voće) uliti u lončić i zagrijati. Dodati žlicu šećera i nastaviti kuhati.
Aru prah promiješajte sa mrvu vode i dodati kompotu, lagano miješajući.
Nastaviti miješati, smjesa će se početi zgušnjavati, čim dosegnte željenu teksturu ugasiti.
Preljev možete iskorisiti i za druge kolače ili za zobenu kašu.
Objavljeno 21.03.2019.