Vrijeme je za predbožićno pečenje kolačića, stoga evo jednog super recepta za keksiće, točnije linzere.
Moji su integralni, napravljeni od pirovog brašna i mljevenih lješnjaka, a punila sam ih džemom od marelice, šljive i brusnice.
Ova tura od 30-ak keksića je kod nas nestala u jednom danu, al ponoviti ćemo sigurno!
Sastojci za 30-ak linzera
100 g lješnjaka, samljeti na sitno
150 g integralna pirova brašna
1 paketić bourbon vanilija šećera
1 žličica cimeta
ribana korica jednog limuna
1 jaje
75 g šećera kokosove palme
100 g bezmirisna kokosova ulja
voda po potrebi
*Džem po vlastitom izboru za spajanje keksića.
Šećer u prahu za posip gornjeg dijela keksa.
Suhe sastojke promiješati u zdjeli, zatim dodati jaje i kokosovo ulje sobne temperature.
Lagano promiješati špatulom, zatim kratko rukama spojiti sastojke, dodat žlicu-dvije vode po potrebi i mikserom sjediti smjesu. Kokosovo ulje se mora skroz spojiti sa ostalim sastojcima.
Možete i sve sastojke osim vode staviti u multipraktik i kratko izblendati kako bi se kokosovo ulje stopilo sa ostalim sastojcima i onda ručno uobličiti tijesto na pobrašnjeloj podlozi. Vodu dodati po potrebi, eventualno 1 do maksimalno 2 žlice.
Rukama kratko umjesiti tijesto, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku otprilike sat vremena.
Razvaljati tijesto na pobrašnjeloj radnoj plohi na debljinu od otprilike 5 mm ili po želji.
Rezačima za kekse razrezati tijesto. Paziti da imate jednaki broj keksa koji će biti skroz "puni" , a ostali sa rupicom u sredini iz koje će se kasnije vidjeti džem.
Peći na 180C stupnjeva, 15-ak minuta, možda i manje, ovisno o pećnici, na plehu prethodno obloženim masnim papirom.
Trebaju se lagano zapeći, kako bi bili hrskavi. Paziti da ne zagore.
Na "pune" kekse staviti pola žličice džema i preklopiti keksom sa rupicom koji se prethodno posipaju šećerom u prahu.
To je to, u slast!
Objavljeno 15.12.2018.