U posljednje vrijeme, moja mislija je raditi više jela na žlicu!
Tako je nedavno tu bila juhica od leće na meniju, ovoga puta bijeli grah,a iduće je svakako neko varivo sa slanutkom.
Ovakva jela su hranjiva i ukusna i ono najbitnije, stvarno jednostavna za pripremu.
Kod juhica i variva, začini i puno povrća su ključ za uspjeh, tako da nemojte se preplašiti količine sastojaka, zapravo uopće nije ništa strašno.
Ova količina koju sam ja radila je stvarno too much za jednu/dvije osobe :D , tako da si slobodno prilagodite omjere.
Sastojci
500 g bijelog graha
cca 250 g mrkve
cca 150 g poriluka
1 glavica luka
5-6 režnja češnjaka
1 grančica celera, otprilike 20 g (zeleni dio)
1 batat, nešto više od 100 g
pelati, otprilike 100 g
Himalajska sol
papar
crvena paprika
3 lista sušenog lovora
1 manja grančica ružmarina
1,6 /1,7 l vode
maslinovo ulje
kajenska paprika, po želji ako volite ljuto
Dodaci
Feta sir, masline za dodatni touch kod posluživanja ili nekakav kiseliš
Grah namočiti preko noći u vodi i sa žličicom soli da se volumen poveća, svakako preko 12h.
Sol se dodaje jer pomaže razbiti tvrdu ljusku mahunarki.
Namočeni grah, ocijediti i isprati dobro u novoj vodi.
Mrkvu narezati na malo deblje kolutiće, luk i poriluk na trakice/kolutiće i češnjak na komadiće.
Celer također usitnini, batat narezati na kockice i ostaviti sa strane sa pelatima.
Batat i pelate ćete dodati kasnije, u procesu kuhanja.
JAKO BITNO, nikako dodavati sol i pelate na početku kuhanja jer grah onda neće omekšati.
Na 2-3 žlice maslinovog ulja dodati poriluk, luk, celer, češnjak i mrkvu.
Kuhati 20-ak minuta na srednjoj vatri da povrće omekša, obavezno svako toliko promiješati kako povrće ne bi zagorilo.
Dodati grah, lovor i cijeli ružmarin, zatim preliti vodom i poklopiti kako bi se sve zajedno kuhalo.
Nakon otprilike 40-50 minuta dodati batat i nastaviti kuhati još 30-40 minuta, ovisno o grahu.
Svakako kuhati grah svako toliko u procesu kuhanja.
U zadnjih 15-ak minuta dodati nasjeckane pelate, malo crvene paprike po želji, ako je grah već skoro pa gotov isto tako možete dodati i soli i papra po ukusu.
Moj grah je dosta gust, ako volite rjeđi, dodati malo više vode kod kuhanja.
Poslužiti uz feta sir, posipati malo kajenske paprike za ljutinu i svakako preliti malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja za kraj.
Objavljeno 30.04.2020.