Pire od jabuka gotovo uvijek koristim u veganskim kolačima umjesto jaja i za mekoću biskvita, ali zapravo jako je dobar dodatak kašicama ili samo na žlicu!
Moram priznati da skoro uvijek koristim kupovni, ali vrijeme je da to promijenim, jer...domaće je domaće, a mogu koristiti koje god dodatke želim.
Sastojci
okvirno 1 kg jabuka
3 žlice agavinog slada ili nekog drugog po želji
1 žličica cimeta
3 žlice ruma
1/2 žličice korice ribanog limuna
260 ml vode
Jabuke oprati, oguliti i maknuti sredinu, odnosno koštice.
Narezati na kockice, ne treba biti pre sitno.
Jabuke staviti u veći lonac, dodati sve ostale sastojke osim ruma, preliti vodom i poklopiti.
Kuhati tako 15-ak minuta, maknuti poklopac, dodati rum i nastaviti kuhati bez poklopca da višak vode ispari.
Kuhati još 10-ak minuta dok jabuke skroz ne omekšaju i dok voda ne ispari.
Ugasite vatru, možete ostaviti koju minutu da ohladi, zatim štapnim mikserom napraviti pire ili staviti sve direktno u blender i miksati.
Isto tako, možete pustiti i komadiće jabuke, ne trebate raditi pire ako ne želite, već iskoristiti ovaj mix za neki fini kolač ili kašicu.
Ohlađen pire, staviti u staklenku, poklopiti i čuvati u frižideru.
Objavljeno 31.03.2020.