S ponosom mogu reći, da je ovo najbolji banana bread koji sam ikad jela, ovoga puta u čokoladnoj varijanti.
Inače ga radim bez kakaa sa dodatkom sjeckanih oraha, međutim ovoga puta sam malo prilagodila recept i napravila čoko verziju.
Mekan je, sočan, odličan i nakon dva-tri dana, super užina koja će vas dobro zasititi.
Ja ga volim poslužiti uz čašu jogurta ili kavu.
Sastojci
320 g omekšale banane, otprilike 3 banane
sjemenke jedne vanilije ili jedan paketić bourboun vanilija šećera
2 jaja
70 g kokosova šećera
3 žlice javorova sirupa ili drugog sirupa po želji
85 g extra djevičanska kokosova ulja
15 g nezaslađenog kakaa u prahu
125 g pirova brašna
60 g integralna pirova brašna
prstohvat Himalajske soli
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
50 g kockica tamne čokolade
1 banana prerezana na pola, utisnuti na vrh smjese prije pečenja
Oguliti i zgnječiti banane u tanjuru te dodati vaniliju i promiješati.
U posebnoj zdjeli istući omekšalo kokosovo ulje sa šećerom, javorovim sirupom, zatim dodati jaja.
Miksati kratko.
Kokosovo ulje bi trebalo biti omekšano, sobne temperature, kako bi lakše njime radili.
U posebnoj zdjeli prosijati brašna te dodati kakao u prahu, sodu, sol, te prašak za pecivo.
Suhe sastojke sjediniti sa mokrim, koristeći mikser.
Nije potrebno dugo miksati, tek toliko da dobro sjedinimo sve sastojke.
Nasjeckati kockice tamne čokolade i ručno umiješati smjesi.
Gotovu smjesu uliti u kalup za kruh obložen masnim papirom te ukrasiti bananom prerezanom na pola. Utisnuti u vrh smjese.
Ukoliko nemate masnim papir, namastiti i pobrašniti kalup prije sipanja smjese.
Peći na 180 C stupnjeva otprilike 50 minuta. Smjesa ne smije biti ljepljiva iznutra kada testirate čačkalicom.
Izvaditi iz pećnice, ostaviti barem 10-15 minuta u kalupu pa izvadite i maknuti masni papir. Hladiti na rešetci.
Poslužiti topli ili skroz ohlađeni "kruh", ukoliko ste ludi za čokoladom možete dodati i malo otopljene čokolade na izrezanu fetu kolača.
U slast.
Objavljeno 29.03.2019.