Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Masti i ulja u životu običnih ljudi ali i sportaša-mitovi i istine.

Danas se svakodnevno susrećemo s člancima o tome kako su masti i ulja štetni po naše zdravlje u bilo kojim količinama,no što je prava istina? Kome vjerovati? 

 

Sve su te reklame,˝znanstvena istraživanja˝ itd. plod i urod prehrambene ili neke druge industrije,markentinga odnosno novca.

Prehrambeni kemičar sam i donosim vam istinu o mastima i uljima

 

Za početak prije nego što počnemo bilo što govoriti o njima moramo znati par važnih stavki iz kemije hrane.

Masti i ulja su triagliceridi alkohola glicerola i viših masnih kiselina(tri masne kiseline)netopljivi u vodi ali topivi u organskim otapalima.

Dijele se po podrijetlu-biljne ili životinjske

A glavna im je zadaća skladištenje energije u obliku masnog potkožnog tkiva,očuvanje organa od oštećenja,stvaranje topline.

Masti-su ugl.životinjskog podrijetla,pri sobnoj temperaturi su u čvrstom stanju,te su pretežito sastavljeni od zasićenih masnih kiselina

primjeri masti su-goveđi,svinjski,janjeći,kokošiji loj,maslac,maslo itd.

Složeniji su od ulja te se time teže probavljaju u našem probavnom traktu jer su povezane dvostrukom vezom između ugljikovih atoma.

 

Ulja-su ugl.biljnog podrijetla zadaća im je ista kao i u masti,sastavljeni su pretežito od nezasićenih masnih kiselina 

Primjeri-maslinovo,kokosovo,suncukretovo,bučino,palmino,riblje ulje

 

E sad će neki reći debljamo se od masnoća,ali NE NE I NE!!! Ne debljamo se mi niti od masnoća niti od ugljikohidrata niti od proteina,debljamo se iz samo jednog jedinog razloga a to je što jedemo i kada nismo gladni te pojedmo više nego što nam je potrebno pojednostavljenim riječima prejedamo se odnosno unosimo hranu u organizam i onda kada nismo gladni onda kada nam je dosadno,kada smo pod stresom,tužni ili pak sretni ili pak ako nam neku nudi hranu besplatnu,u svakom slučaju jedenje kada nismo gladni tijelo će zabilježiti i zapamtiti.Stoga niti jedna hrana ne deblja,deblja naš način života u kojem se sve svodi na hranu(što je i normalno jer oduvije i ljudi i životinje se bore za hranu,to je sustav preživljavanja) ali na kraju najbitnije je slušati govor vlastitog tijela jer ono najbolje zna što mu je i koliko potrebno.

 

Trebamo izbjegavati masti u širojoj luci,ali da vas pitam kako namjeravate otopiti vitamine koji se ne mogu absorbirati u tijelu bez masnoća(vitamini A,D,E i K),kako mislite od čega je građena vaša koštana srž,ili možda ako jednoga dana odlučite na trudnoću što i kako će čuvati vašu bebu,te kako će te osigurati spolno zdravlje bez masnoća,one također sudjeluju u strukturi i izgradnji stanica organizma,važni su za transport antitijela,čuvaju nas i štite,reguliraju toplinu

Loše i dobre masti-za početak takva podjela ne postoji! Svaka mast bila zasićena ili nezasićena je dobra no ako se sa njom pretjeruje postaje zloćudna ista stvar ako ih premalo konzumiramo također i sa bilo kojom drugom hranom i komponentom u našem životu.

Maslac-pun energije,idealan doručak za svakog sportaša.Nastao separacijom mliječne masti iz mlijeka je odličan izvor kalcija,proteina,laktoze(ne utječe na nivo šećera kod dijabetičara),vitamin D,te vitamini B kompleksa te brojnih minerala kao što je magnezij,željezo itd.,jako zasitna hrana koja pokreće metabolizam jer pokreće tijelo da troši energiju dok ga probavi dok istovremeno omogućuje bogatstvo nutrijenata.

Sviježi sir,sirko-sirni namaz,sirevi,jogurti,probiotici,topivi sirni namazi,sirutke,vrhnje svi mliječni proizvodi bez obzira od koje životinje su plus ne samo za doručak nego i za svaki sljedeći obrok i međuobrok.

Jaja-život je počeo iz jajeta,ta zdrava namirnica uz med je jedan od najidealnijih produkata prirode.Jaje obiluje mnoštvom proteina,kolesterola(ne postoji loš kolesterol,on gradi stijene naših žila),mnoštvo željeza,bakra,cinka,vitamina B kompleksa koji pridonosi uspostavljanju imunološkog sustava,smanjenju anemije,pridonosi boljoj cirkulaciji te nas dobro zasićuje.

Crveno meso(ono je pogotovo na lošem glasu)-Za početak građeni smo od mesa pa tako time i trebamo meso(ali i druge tvari ka) bilo koje crveno meso goveđe ili svinjeće obiluje željezom,proteinima,vitaminom B.Ono nema kancerogena svojstva(no napominjem pretjerivanje sa bilo kojom hranom ima će loš učinak po naš organizam)

Maslinovo ulje je kvalitetno ali suncokretovo ne-da maslinovo je jako i jako zdravo ali zašto mislite da suncokretovo nije? Zar nikada niste čuli da suncokretove sjemenke preporučuju svima jer obiluju povoljnim omjerom masnoća,proteina,te čuvaju naše krvne žile i muško spolno zdravlje a nutricionisti ih zovu studentski snack te ih preporučuju djeci u pubertetu da bi se lakše i bolje razvili te uspostavili praviln hormonalnu ravnotežu,stoga posegnite i za suncokretovim ili bilo kojim drugim uljem

 

Kikiriki,pistacio,suncokretove,bučine sjemenke,orasi,bademi,lješnjaci-obiluju kvalitetnim oemjerom masnoća,puni su proteina,te je to najzdravija varijanta sncka koja može postojati,bogati su vitaminom E i D,magnezijom i omega 3 masnim kiselinama.Da ne spominjem povoljan učinak na hormonalnu ravnotežu,spolno zdravlje te probleme sa probavom i želucem.

 

Nadam se da sam vam s ovim člankom barem donekle približio važnost masnoća u našem organizmu.

Objavljeno 10.11.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija