Neki dan sam u Kauflandu naletjela na akciju od 50% na apsolutno sve vrste bundeve, i naravno da sam morala a) kupiti barem 4-5 kg(čitaj: barem jednu od svake vrste tikve) i b) napraviti famoznu pumpkin pie! Meni je osobno za tu vrstu kolača najbolja takozvana kabocha tikva. Za one koji ne znaju, radi se o tamnozelenoj okrugloj tikvi vrlo narančastog mesa i jako slatkog, brašnastog okusa. Idealna i za peći i jesti kao prilog mesu a i za kolače. Obzirom da nikad nisam jela pitu od bundeve, a ni pita od jabuka nije baš na jelovniku otkako sam izbacila glutenska brašna, odlučila sam se počastiti i iskombinirati najbolje od oba svijeta :). Evo recepta:
Za tijesto:
5 jaja+ cca 50g bjelanjaka (možete staviti i 6 jaja, meni je bilo malo puno obzirom da jedem dosta jaja u ostalim obrocima)
eritrita ili drugog sladila po želji(ja sam stavila 6 jušnih žlica eritrita jer volim slađe)
1/2 šalice lanenog brašna + cca 1/4 šalice kokosovog brašna
na vrh žlice sode bikarbone
cimeta po želji
1/2 jušne žlice octa
1/4 šalice vrele vode
disclaimer: mjere za brašno i vodu su odokativne. Brašna koja koristim upijaju dosta vode i traže više jaja, pa krenite sa željenom količinom jaja i dodajite brašno dok ne dobijete smjesu željene gustoće(da nije tekuća, ali da nije ni suha kao barut). Ako vidite da ste pretjerali s brašnom, dodajte više vrele vode. Isto i s vodom, ako je prerijetko, dodajte više brašna.)
Pomiješajte jaja, eritrit i cimet, potom dodajte brašno kako sam gore opisala, a na kraju sodu bikarbonu, malo octa i prelijte vrelom vodom, isto kako sam gore opisala. Ostavite da odstoji cca 10 min. Potom isto toliko pecite na 180 stupnjeva(Pazite da ne prepečete jer još trebate ispeći i fil)
Za fil:
400g bundeve po želji(ja sam koristila kabochu)
1-2 jabuke
cimet
4 žlice eritrita
2 jaja
Ispecite bundevu na 180 stupnjeva jedno pola sata do 45 minuta. Očistite meso od koštica i kore i pomiješajte ga sa naribanim jabukama, cimetom i jajima. Kad ste malo ispekli tijesto, premažite ga filom i vratite u pećnicu dok vam fil ne porumeni. (cca 15 min)
*ja sam ispekla cijelu tikvu (cca 800 g bez kore) i stavila 3 jabuke i 3 jaja, ali sam vidjela da mi je to mjera file za 2 ili čak tri pite, ali vi vidite koliki sloj file želite.
Dobar tek!
P.S. Slike naknadno, ako što ostane ;)
Objavljeno 08.10.2018.