Neki dan se ovdje na forumu povela rasprava o varivima i o tome koliko se uklapaju u razne redukcijske režime koje možda provodimo. Na stranu mi koji se nekako uvijek ljepše osjećamo kad imamo obrok u kojem točno možemo vidjeti koliko tu čega ima, dobila sam dojam da prevladava stav da se neke stvari u režime zdrave prehrane ne uklapaju, jer zdravije verzije "nisu to" i takve stvari nisu "prave" palačinke, pizze, itd. pa oni kojima je to gušt uvijek ostanu nekako uskraćeni jer ili će jesti originalnu verziju ili neće nikako.
I absolutely beg to differ. Meni je nekako uvijek bilo suprotno, zdravija mi je verzija imala isti, ako ne i bolji okus(ako se nekad i jest mrvila), a ostala sam sita.
Ovo je definitivno jedan takav recept, a meni ujedno i prilika da dokažem da nema toga što se ne može prilagoditi, a da je ukusno, čak možda i bolje od originala, a ne sadrži prazne kalorije. Kako na stranici već imamo mađarice, pizze, čupavce, sarme i orahnjače, vrijeme je i za jedan gulaš, možda nekome posluži kao inspiracija.
Ali već sam dosta mljela, evo recepta za ovu divotu:
400 g junećeg mesa za gulaš
3/4 većeg batata(cca 150 g)
1 manji luk
mrkva
komadić celera
1 čajna žlica masti
origano
bosiljak
kajenski papar
100-150 ml pasirane rajčice
200 g šampinjona
1-2 čaše vode
Mrkvu oribati, luk i celer nasjeckati i poprižiti dok malo ne uvene. Dodati meso i pržiti dok ne posmeđi, zatim dodati šampinjone i batat narezan na kockice.Sve preliti pireom od rajčice i dodati čašu-dvije vode, tek toliko da prekrije jer će šampinjoni pustiti vodu. Kuhati dok batat ne omekša, cca pola sata, ili ako želite manje umaka, možete i do 45 minuta.
Dobar tek i stay tuned za moguće buhtle :)
Objavljeno 04.11.2018.