Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Formula za dobar doručak

Stara poslovica kaže - Doručkuj kao kralj, ručaj kao građanin, večeraj kao prosjak. I čini se, još uvijek se nije ofucala.
No, ne  biste vjerovali koliko ljudi NE doručkuje. Izgovori su razni - od uštede na kalorijama do klasičnog "nemam vremena". I jedni i drugi i oni s ne znam kakvim sve opravdanjima su u velikoj zabludi.
Čak ni noćne ptice iliti oni koji sebe definiraju da nisu jutarnji tipovi mogu naučiti dobro i zdravo doručkovati i pritom uživati.

Možda zvuči čudno, no to što se preporuča ujutro klopati kao kralj,ne znači da bi doručak trebao biti na foru "daj šta daš" i "glavno da nešto strpam u kljun". Zavirimo malo u sastavne dijelove dobro strukturiranog doručka.

1. NE- Žitarice sa čijih se kutija cere raznorazni čudnovati likovi, presvučeni, obloženi i veličanstveno hrskavi krispiji, jednom rječju - žitarice koje to više gotovo da i nisu.

DA - Obične, skromno upakirane "samo" pahuljice sa "no sugar added", zobene ili miješane -odluka je na vama.

2. NE - Bijeli kruh i pecivo- Kao i višestruko prerađene žitarice, brzo ćete ih probaviti i brzo postati gladni, cendravi i umorni.

DA- Integralni i crni kruh i peciva, toast i dvopek - Jer sadrže vlakna koja garantirano daju daleko trajniju energiju i mentalni stimulans za naporni radni dan koji vas čeka. Poboljšajte zato svoju radnu učinkovitost držeći se ovog pravila!

3. NE - Krafne, lisnata tijesta i ostala ekipa

DA- Povremeno i ako imate vremena bolje su onda palačinke pečene na teflonki s minimum masnoće, sa svježim voćem ili pekmezom bez šećera. Ako vam je do slatkog i negdje u toku dana ga morate "upakirati" , jutro je ipak najidealnije vrijeme za takav prilijev energije, a nemate vremena, onda pekmez s manje/bez šećera ili med iskombinirajte s nekom od poželjnih krušnih opcija.
Također, možete se počastiti domaćom štrudlom ili pitom s voćem, voćnim kolačem bez puno masnoća i šećera koji vam je ostao od fešte ili, evo, sad, od ovih blagdana.
Ili, "drmnite" bananu i malo čokoladno mlijeko/kakao od/s obranim mlijekom.

4.NE -Kava s punomasnim mlijekom, šlagom ili slatkim vrhnjem.

DA - Kava obična ili s obranim mlijekom, čaj (biljni, zeleni, voćni), voćni sokovi bez šećera - daleko su kvalitetniji izbor i osvježit će vas bolje nego ona prva opcija.

5. NE - Čokoladice s puno "sticky" karamela, kokosa, ruma i marcipana - Prazne su to i jadne kalorije, obični niškoristi koji će vas brzinom svjetlosti "dignuti", ali ćete istom brzinom "tresnuti" natrag u stvarnost gdje ste pospani, letargični i osjećate se kao da vas je pukla južina.


DA - Svježe voće i voćni sokovi bez šećera. Voćna salata izvrstan je izbor za rano ujutro pogotovo za one koji imaju averziju prema jutarnjem obroku jer ima ništa ne ide na želudac u jutarnje sate. Osvježava, vitaminizira i energizira -  nešto slabije u slučaju svježeg, ali zato više u slučaju sušenog voća.
Budite kreativni i kombinirajte voće po izboru s jogurtom i žitaricama/sjemenkama, šakom lješnjaka/badema ili s posnim sirom.

Slijede dvije kategorije jela za doručak manje ili više na brzaka:

6. Shakeovi - Kad tražite i trebate jedan "quick energy boost" odnosno, nešto što će vas brzo i kvalitetno podignuti, mogli biste posegnuti za shakeom. Trebaju vam proteini i/ili mlijeko/jogurt i voće, te neki potencijalni dodatni sastojci. Zatim treba vam štapni mikser ili multipraktik, ali i recepti koje potražite na Fitness.com.hr

7. Sendviči - Za brzo spremanje sendviča savjetujem "sendvič - listu" ili "sendvič-metar" . Riječ je o listu papira koji nataknete na frižider a služi vam kao podsjetnik za slaganje zdravih sendviča dok ga ne memorirate a sve u svrhu slaganja dobrih sendviča od zdravih sastojaka i brzinski.
Ovakva lista može vam biti od velike pomoći kad ste u žurbi da ne skrenete s vašeg Fit puta, a morate otići od kuće s lunch/breakfast paketom. I zaista je jednostavno za napraviti. U prvi stupoac popišite vaše krušne opcije - integralni kruh/ pecivo/ dvopek/krekeri/toast/tortilja .
U drugi stupac nabrojite ponudu proteina - hladno pečena pureća/pileća prsa ili salama/šunka od istih, posni sir, mliječni/sirni namaz, prešana šunka od buta, pršut bez masnih dijelova. tuna, mozarella light, tvrdi sir s manje masti, tvrdo kuhana jaja (bjelanjci), tofu. Treći stupac - vaše favourite povrće - zelena salata&co, paprika, rajčica, kiseli krastavci, cikla, mrkva, ribani hren. I na kraju u četvrti red upišite vaše omiljene prihvatljive začine - senf, hren umak, šalša/pasirana rajčica/ajvar.

Kao što vidite, nije tako teško dobro doručkovati kao što mislite, jer toliko je zdravih a ukusnih opcija.
Doručak je dobar za vitku liniju jer sprečava grickanje u ostatku dana, poboljšava koncentraciju i mentalne sposobnosti, osigurava hranjive tvari i dragocjen je izvor energije - sve to ako je dobro sročen.
Iz gore navedenog možete zaključiti da je zdravih i pametnih varijacija na temu bezbroj. A gore navedeni su samo "neki od".
Po ovim smjernicama možete i sami osmisliti milijun kombinacija i dodati vašem doručku vaš osobni štih.

Objavljeno 03.01.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji14komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija