Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Dance burn

Početnici u vježbanju često čine jednu veeeeeliku pogrešku - iscrpljuju se do bola za sebe preteškim i prenaprednim, neprilagođenim treninzima, vide neku superzahtjevnu vježbu koja garantirano prži svaki kilojoule (kilodžul) i onda udri po njoj kao vojnik!

Sasvim nepotrebno i nimalo učinkovito.

Ako ste stopostotni ili relativni početnik kad su treninzi u pitanju, morate znati da nijedan trening ili bilo koji pothvat kojeg ste se uhvatili neće biti tako uspješan kao onaj u kojem ste pronašli barem djelomični užitak i zadovoljstvo.

Tu je posebno bitan element zabave. Ako je vaš omiljeni tip rekreacije onaj iz kojeg crpite i psihičku i fizičku energiju, ako on za vas predstavlja "punjenje baterija" prije, usred ili nakon stresne svakodnevnice - onda ste na pravom putu da ostvarite i odlične rezultate.
Naravno, to ne znači da treba forsirati samo jednu vrstu tjelovježbe, doduše, bolje jedna nego nijedna, ali za najbolji učinak , a vjerujem da to već i znate, bolje je kombinirati kardio i trening snage. Ovisno o ciljevima, stupnju treniranosti i kondiciji vi ćete sami najbolje osjetiti kako, koliko intenzivno i koliko često trenirati.

No, danas vam želim predstaviti jednu od najboljih mogućih kardio (aerobnih) aktivnosti, a to je ples.
Cilj je motivirati vas i potaknuti da isprobate gibanje u ritmu muzike za ples, a žanrovi koje bih preporučila kao bliske modernoj generaciji su sljedeće:

1. Hip hop

Ples koji je izrastao iz istoimenog urbanog kulturnog pokreta koji se razvio među Afroamerikancima, Jamajčanima i Portorikancima - stanovnicima kvarat Bronx u New Yorku ranih 1970-ih godina.
Dobra stvar - iako ima dosta utabanih pokreta, istovremeno se velikim dijelom bazira na improvizaciji, freestyle-u vođenom vlastitom osobnosti i energijom. Ima nekoliko podkategorija - breaking, locking, popping.
Dobar primjer lirskog hip hopa (u r'n b stilu):
http://www.youtube.com/watch?v=emy9R7zxAlg&feature=BFa&list=FLF2SVqQu1jqWsph8wvmMq_w&lf=autoplay

Ili nešto malo žešće (U Eminem stilu):
http://www.youtube.com/watch?v=mDpRl_HVFWU&feature=BFa&list=FLF2SVqQu1jqWsph8wvmMq_w&lf=autoplay

Za opako ufuravanje u hip hop tehniku preporuka: Hip Hop Abs DVD kolekcija  ili neki sličan.

2. MTV Dance

Ime sve govori, to je žanr koji se pojavio kao odgovor na MTV eru krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, inspiriran  plesnim spektaklima populariziranim u video spotovima na MTV-u i koji je razvila generacija x, a nastavila generacija y - generacija digitalnog doba i novog tisućljeća.
Karakterizira ga posebna fuzija rock, hip hop, pop-rock, pop, soul, dance i funky glazbe, odnosno svih mogućih popularnih uličnih plesova (street dance-a).


3. Jazz Dance

Oslobođen tehničkih restrikcija klasičnog baleta, Jazz Dance promovira osobnu kreativnost i energiju.
Jedina podkategorija koja ipak jest pod jakim utjecajem baleta je lirski jazz, dok musical comedy jazz (teatralni jazz/broadway), funky jazz (rock, pop, disco elementi) i afro jazz (nastao od afričkih pokreta i etničkih plesova karipskih otoka) pršte energičnim pokretima, vrtnjom kukovima i izolacijama.
http://www.youtube.com/watch?v=Fk5reVYChlo


4. Krumping

Mladi u SAD-u počeli su se baviti krumpingom  da izbjegnu život pripadnika uličnih bandi kako bi izrazili svoj bijes, agresiju i frustraciju, dakle, svoje negativne emocije na pozitivan, zdrav i neagresivan način.

Tu vrstu plesa karakteriziraju slobodni, ekspresivni, pretjerani i izrazito energični i dramatični pokreti rukama, glavom, nogama, prsima koji insceniraju borbu, okršaj (podsjeća na borbene okršaje između pripadnika uličnih bandi).

http://www.youtube.com/watch?v=uIseOxnkHs8&feature=related




Koji god ples da izaberete, bitno je da najprije odvrtite glazbenu podlogu i osjetite ritam, bacite svoju improvizaciju na zadanu temu. Pretražite knjižnicu suvremenog doba - You Tube, pronađite plesni performance koji će vas oboriti s nogu i vrtite ga over and over again dok ne svladate koreografiju, ili se naoružajte DVD-ima s plesnim workoutom dok ne pohvatate osnove. Ili jednostavno, ako ste u gradu koji nudi takvu rekreaciju i zanimaciju - upišite plesni tečaj - latino, klasiku, suvremeni ili ulični ples.

Ako sve drugo padne u vodu, uvijek vam ostaju dobra stara 4 zida vaše sobe da samom sebi dokažete kako znate i umijete, kako hoćete i možete plesati!









Objavljeno 12.10.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija