Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Back to Balance

Iliti - Povratak u ravnotežu. Što je uopće ravnoteža? Kada smo u ravnoteži? Bit stanja ravnoteže je, moglo bi se reći, kad, manje-više sve "štima". Kad s pokrićem možete reći "I feel good" i znate da se, kad ste to rekli, niste tješili niti bodrili za neka buduća bolja vremena.
Također, nije loše usporediti ljudski organizam s automobilom . Kad automobil radi ko"po špagi", servisiran i uštiman kao urica i s njim nemate nikakvih problema, on je u ravoteži. Tako i vi. Kad vozite po cesti svog života a da vaš motor ne zapinje, ne gasi se svako malo i ne radi vam probleme, onda ste u ravnoteži.

Već i vrapci na grani znaju da redovito vježbanje, pravilna prehrana, svjež zrak i dovoljno sna mogu produljiti život, pomladiti duh i tijelo, te pomoći u prevenciji bolesti i pritiska suvremenog življenja. Često ipak te radnje mnogi shvaćaju kao "popravne", "out of the ordinary"= izvanredne i neuobičajene. A ustvari, ovi faktori su, ili bi trebali biti, normalno stanje. Kada postoji odstupanje od ovih vrijednosti, tijelo nije u ravnoteži.

U srednjem vijeku, na snazi je bila takozvana Theory of the Four Humours,čiji je autor prvi originalni "medicine man" - Hipokrat, a  u kojoj se riječ  humours(humori, temperamenti) odnosila na četiri osnovne tjelesne tekućine - krv, flegmu, žutu žuč i crnu žuč. Ako su sokovi ravnomjerno pomiješani, čovjek je zdrav. Previše ili premalo nekog od tih "životnih sokova" u organizmu izbacilo bi tijelo iz ravnoteže i tu nastaje bolest. Također, prevlast nekog od sokova u tijelu određuje i čovjekov temperament (sangvinik, kolerik, melankolik, flegmatik).
Dakle, već od Hipokratove antike naglasak je stavljen na ravnotežu.

Treba istaknuti da su osnovne ljudske potrebe manje-više iste, ali se genetika, specifični zahtjevi posla, bioritam i sustav osobnih vrijednosti razlikuju od osobe do osobe. Znate da ni jednojajčani blizanci nisu posve isti.
Tako da, baš kao što reče naša Gym Girl, što je za jednoga, nije nužno i za drugoga.
S druge strane, nekih smjernica ipak mora biti, a oni neka posluže kao okvir, skica koju će svatko dorađivati u svom stilu.
Zato, pokušajmo baciti pogled na nekoliko ključnih elemenata od vitalne važnosti za ravnotežu svakog čovjeka i zatim naučiti kako ih "skrojiti" po svojoj mjeri.

1. TJELOVJEŽBA
Fizička aktivnost najbolji je način uspostave tjelesne ravnoteže. Multifunkcionalna je i predstavlja kariku koja ne smije nedostajati u životu čovjeka. Skupa s dobro uštimanom prehranom, drži sve konce u rukama. Sjećate se one francuske crtane serije Život - moje tijelo? Nema bolje predodžbe o tom kako ljudski organizam funkcionira od tog crtića. Prisjetite se najavne špice tog serijala i skužit ćete da tamo svi uvijek nekud trče. Shvaćate što želim reći? Kratko i jasno - krećite se.
 Glavni kriteriji vašeg idealnog načina tjelovježbe - vaše zdravstveno stanje, dob, spol, vaši afiniteti, financije i vrijeme koje vam je na raspolaganju. Te točke neka budu vaš vodič u potrazi za samo vašom aktivnosti, otprilike i tim redom.


2. PREHRANA
Dobra? Loša? Takvo što ne postoji. Postoji samo zdrava/nezdrava, uravnotežena/neuravnotežena prehrana (ne hrana!).
Hrana je glavno gorivo za vaše "auto tabane". Da biste se vratili u ravnotežu (ako ste trenutno izvan) u ovom području, prvo usvojite smjernice za zdravu, uravnoteženu prehranu o kojoj je naveliko pisao kolega Iluvatar. Zatim prilagodite jelovnik svojim potrebama - ovisno o tome koliko se trošite, koliko/kada/kako radite i imate li većih zdravstvenih problema.
Anyways, kako god razradili detalje - uvijek pazite na redovitost obroka, raznolikost namirnica i umjerenost. to su ta tri famozna "puta do otoka sreće".

3. SAN
Ne morate spavati milijardu sati dnevno da biste se pošteno naspavali.
U snu vaš organizam ne miruje, ali se obnavlja, revitalizira se.
Maksimalnu učinkovitost sna možete ostvaritri samo ako da- dovoljno ali i kvalitetno spavate. Otprilike, za normalno funkcioniranje, svi mi trebamo cca 6-9 sati sna, pa se probajte naći tu negdje.
provjetravana spavaća soba, lagana glazba, lagani tekstovi, laganiji obroci kao i laganije teme prije spavanja mogu vam osigurati sweet dreams bez puno muke.
Stvari koje vam mogu "ukrasti" san ako ih prakticirate uoči odlaska u krevet su - žustre rasprave, teška hrana, previše razmišljanja i briga da vam se motaju po glavi, kofein i odlazak na sleeping time kasno iza ponoći.

4. RELAKSACIJA
Bit relaksacije je opustiti se, odmoriti se od kiše obaveza, "pustiti mozak na pašu", raditi nešto u čemu uživate.
Smijeh je također bitan element relaksacije. Propisujem što više smijeha.
Tu su i pozitivne vibracije koje treba odaslati i primiti.
Podsjetnik! Dišite duboko i polako. U trenu ćete odjetiti unutarnji mir, bitan faktor vaše ravnoteže. Trudite se ostati mirni i kad su vanjske oklnosti divlje i opake. Samo na površini mirne vode stvari se odražavaju u pravom obliku, a samo u smirenu umu dolazi do ispravne percepcije svijeta( vanjskog i unutarnjeg).

5. FOKUS
--> Fokus na pozitivne aspekte svašeg života! Iz njih crpite motivaciju i inspiraciju za rad na sebi i privlačite nova pozitivna iskustva.
-->Fokus na jednostavnost, spontanost, zaigranost. 
Manite se perfekcionizma. Znate kako kažu: Čemu laštiti dovoljno sjajan parket?
Učite od klinaca. Međunarodna udruga za igru( da, i to postoji ) u svom izvješću tvrdi da se djeca moraju stimulirati s 3 vrste igre: kreativnom(slikanje, pisanje, pjevanje), maštovitom (preodijevanje) i fizičkom (aktivnost). Zašto mislite da biste se vi trebali ponašati drugačije? Pa sve ovo prisutno je i u životima odraslih.

6. TREBATE PRIHVATITI, ALI NE I PREPUSTITI SE
Život je neobična mješavina. Moramo ga prihvatiti onakvim kakav jest, pokušati ga shvatiti i potom ga poboljšati koliko je to u našim mogućnostima.
Djelujte pro sebe a ne kontra!
Dopustite i razumu i srcu da vas vode kroz život, oslonite se i na logiku, ali i na intuiciju. pokušajte ih sinkronizirati.
Samo bez smosažalijevanja. Odlučno krenite u akciju kad se nađete u krizi. Ne glavom bez obzira, nego strateški. Daj što daš, ali daj sve od sebe da uspiješ.

7. NAUČITE SE BRINUTI O SEBI
Budite ili naučite biti - samostalni, fleksibilni(snalažljivi), sigurni u sebe, organizirani.
Osvrnite se oko sebe, iza sebe i zavirite unutra. Gdje ste sada i kamo želite doći?
Uočite nedostatke i pogreške u svom ponašanju i poradite na njima malim, ali sigurnim koracima. Naučite vještine koje vam fale da biste u željenom segmentu života bili neovisni.
Njegujte sebe - svoj duh i tijelo.
I po stoti put - budite detektor za signale koje vam vaše tijelo šalje.
Ukratko - ponašajte se prema sebi kao prema najboljem prijatelju.

Bili su to, dame i gospodo, 7 veličanstvenih, 7 samuraja koji će stati u obranu vaše ravnoteže.
Shvatite ih kao smjernice za umijeće života i porihtajte ih da šljakaju tj. plešu kako vi svirate i da furaju vaš film.
Živi i pusti druge da žive - u ravnoteži! ;)

Objavljeno 11.12.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji9komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija