Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Put do cilja kroz planiranje treninga

Planiranje treninga mi je definitivno draži dio od planiranja prehrane što i nije baš "društvena aktivnost" jer osim sestre većina mojih bližnjih, što prijatelja što članova obitelji jede prvo što im dođe pod ruku ali za sada uspješno plivam kroz to. Moje mišljenje je da put do cilja nije isti za svakoga, svi smo mi individue i ono što je mene dovelo do cilja moguće neće svakoga ali postoje vježbe koje pogađaju u srž problema a to su sklekovi, čučnjevi, iskoraci, trbušnjaci (ne preferiram klasične) i mrtvo dizanje. Kod planiranja treninga najteže mi pada "rest day" jer se tada osjećam izgubljeno, mislim mogla bih danas napraviti bar 10 sklekova čisto da ne odumrem ili par trbušnjaka čisto onako da napravim. Ali taj dan odmora je zapravo jako bitan jer mu je svrha upravo ta da tijelo dovede u još bolju formu, jer trening je samo poticaj za mišić a on raste kada se odmaramo i dok spavamo. Taj dan nam tijelo neće izgubiti oblik a ruke i guza se neće objesiti, upravo suprotno, mišićima treba oporavak i držim se toga da im dam bar 48h odmora kroz tjedan. Dugo sam tražila oblik treninga koji mi odgovara a većina tih treninga nije me vodila k cilju. S vremenom sam našla oblik koji mi odgovara i koji me više manje oblikovao na način koji sam željela iako ima tu još toga za doradu uvijek želim biti bolja verzija sebe ;-) Pa evo moj plan treninga izgleda odprilike ovako:

Ponedjeljak:Trening s opterećenjem za cijelo tijelo koji uključuje

čučnjeve, iskorake i mrtva dizanja s girjom od 4kg 20 ponavljanja po 3 puta

sklekove 10 ponavljanja po 4 puta

trbušnjake 30 ponavljanja po 3 puta

donkey kicks s utezima za noge od 2kg

 

Utorak:HIIT trening koji uključuje

burpees (marinci)

junping jacks

mountain climbers (privlačenje nogu k trupu u visokom izdržaju)

visoki skip

preskakanje vijače

plank( izdržaj) 1min

nemam određeni broj ponavljanja svake vježbe,osim planka u trajanju od minute s kojim sve završim odradim svaku koliko puta mogu dok ne ispunim 20min

Srijeda: odmor

Četvrtak: Trening s opterećenjem

Vježbe su iste ali s obrnutim redoslijedom i s većim brojem ponavljanja. Držim se one ako se moj trening ne mjenja,ni ja se neću mijenjati.

Petak: HIIT trening

Obično se razlikuje od predhodnog. Odradim ga trčanjem u intervalima omjera 20:40 što znači da sprintam "na najjače" 20 sekundi a 40 sekundi lagano trčim, odradim 5 intervala. Također nekada to bude biciklom.

Subota: Zadnji trening s opterećenjem

Nedjelja: obično ju iskoristim za lagane pilates vježbe ili kardio niskog intenziteta koji uključuje lagano trčanje u trajanju od 30 minuta ili šetnje. Ako pretjeram s treningom opterećenja ovaj dan bude dan odmora.

 

Ovako izgleda moj plan treninga nakon godinu dana "uhodavanja" u ovakav način života. HIIT trening nikako ne bih preporučila početnicima čiji zglobovi i mišići nisu navikli na ovakav oblik treninga, da vam se ne desi kao meni pa završite na hitni kiruški pod sumnjom na ozljedu meniskusa (vi koji ne znate googlajte meniskus da upoznate potencijalnog neprijatelja) prilično zeznuta dijagnoza jer kada je jednom meniskus načet teško ga se opet vraća u normalu, ali na kraju se ispostavilo da je samo teže istegnuće, sumnja je odagnana izvukoh se :-D

E sada sve ovisi kako vama odgovara, vi možete planirati svoj trening na način da recimo svaki dan u tjednu uzmete za pojedinu mišićnu skupinu :-) Ja više volim odraditi trening cijelog tijela ali kada mi obaveze ne dopuštaju razdjelim trening svake mišićne skupine po tjedima. Viskok intenzivni HIIT trening sam ograničila na dva puta tjedno jer kod tog oblika treninga dosta pate koljena i zglobovi koji se i inače brže troše i trpe opterećenja više od ostalih djelova tijela pa prednost dajem treningu s opterećenjem.

Stvar koju smatram najvažnijom u svemu ovome je SLUŠANJE SVOG TIJELA. Ne idite protiv njega jer tijelo će vam uvijek dati signal kada mu je previše ili kada mu treba nečega i tada ga poslušajte i naravno ono sve pamti, zato ako danas ne možete odraditi trening kakav ste planirali odradite manje, sve se broji i bilo kakav trening je bolji od nikakvog,ali ga nemojte odraditi uopće taj dan ako vam tijelo daje signal da je stvarno dosta. Ne forsirajte tijelo jer vam može vratiti u starosti, uvijek radite koliko možete i uvijek umjereno i bit će vam cool ;-)

Wish you all happy workout :-D

                  

                  

 

Objavljeno 07.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija