Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zašto se debljamo i ostajemo takvi (2)

     .....

 

      7) Navike koje se teško razbijaju

Svi ili velika većina nas ima neke svoje navike, rituale koji nam dan čine ljepšim, a koji se baš ne uklapaju u program koji bi trebali slijediti. Ne želimo se odreći tog croassana ujutro, a opet želimo izgledati dobro. Ne želimo se odreći grickanja uz film jer onda to više nije to. Ne želimo baš sada otić na trening mada je to jedino vrijeme kada možemo jer je sad ta serija, a napeto je…stalno je napeto. Ne želimo te fine vanilin jastučiće ujutro zamijenit onom bljuzgom od zobenih jer nam je onda cijeli dan u klincu….i tako dalje…i tako dalje…

Poznato?

Opet ja i moji prioriteti, ali šta da vam kažem kada je sve u tome? Odredite si prioritete i slijedite ih! Vjerujte mi, već sam to puno puta pisala ali opet ću, baš me briga – tijelo se od svega odvikne i na sve navikne. Nekad sam paštu jela skoro svaki dan, sada ju jedem možda 1 tjedno. Svaki dan sam popodne popila šalicu nescaffe-a, sada umjesto toga popijem zeleni čaj ili kakao, a nes možda ubacim 1 mjesečno. Znala sam i nakon svakog obroka pojest bar kockicu čokolade jer me tražilo slatko, sad mi ne treba. Kužite? A što sam napravila? Samo sam stisla zube na početku, potrpila „odvikavanje“ i dala si dovoljno vremena da me prođe. I da, u nekim slučajevima našla neku adekvatnu zamjenu.

Tijelu ne treba sva sila raznih ludosti koje se prodaju. Fora mi je kada uđem u npr. Konzum i gledam sve te šarene police – nemam pojma čega uopće ima, ko da sam s Marsa pala. Ne budite zaluđeni svim tim. Bit ćete zdraviji, sigurno.

 

Zadatak: potrpite početni period, krizu odvikavanja. Kasnije će sve ići puno lakše, gotovo automatski ćete birati bolje.

 

 

 

8) Pritisak okoline, pogotovo roditelja

Ooo dobri naši roditelji, prijatelji, poznanici…svi nam žele najbolje, ne? A što, mi ne znamo razmišljat sami za sebe? Uostalom, ko kaže da oni znaju najbolje? Pogotovo ako i sami vode bitku sa težinom.

Bit ću kratka – budite sami sebi gospodar. Učite, informirajte se i pritom informirajte druge. Neki su samo prelijeni da bi se pokrenuli pa im je lakše spuštat druge na svoj lijeni nivo. Neki su ljubomorni. Neki stvarno žele najbolje ali ne znaju pa rade i govore krivo. Ima svega…no kako god, nedajte da vas ičije mišljenje, podsmijehivanje, ruganje, krizitiziranje ili bilo što spriječi u vašim namjerama da uvedete promjene koje su vam potrebne. Najbitnije je da ste vi zadovoljni sami sa sobom, a to bi trebalo biti najbitnije i ljudima koji vas okružuju. Ako ne, zapitajte se malo kome ste to uopće okruženi.

 

Zadatak: ne slušajte druge, znate što želite i borite se za to!

 

 

9) Hrana koja deblja je najjeftnija

     Ok, slažem se da je hrana koja se preporučuje kao najzdravija ponešto skuplja. Sigurno  da je jeftnije kupiti običnu rižu, paštu, krumpir, kruh i vrtit to iz dana u dan, sa prilozima ili bez. Ima li što jeftinije od pašte i salse? Ili lagane maneštrice sa kobasicom ili hrenovkama? Paštete na kruh? Sendvič sa parizerom? Ili malene piroškice ili slanca u pekari?

Sigurno da tuna, posni sir, meso, jaja i sve to na dnevnoj bazi donose svoje. Evo, čak i amaranth kao predobra namirnica koju obožavam, krcata hranjivih tvari, je oko 25 kn 500 g.  Često se spominje ovaj problem kao jedan od glavnih i iako ne mogu ne složiti se s time ne mogu se ni pomiriti s time kao izgovorom. Navest ću svoj primjer. Ja sam bez posla i još živim sa svojima. Financiram se ušteđevinom koju sam skupila dok sam radila i povremenim prihodima koji kapnu, što se treninga i ostalih sitnica tiče, a hranu uglavnom podmiruju moji doma, mada i ja često sudjelujem u tome koliko mogu. Samo znate što? Ne pamtim kad sam si zadnji put nešto kupila – nosim sve od prošle godine (malo steže u ramenima ali šta sad :)), a da ne govorim o ostalim troškovima koji su danas toliko normalni i kao neophodni. Kada bi vam rekla što sve ne koristim i na što ne trošim ne biste vjerovali hehe. Čudo bez čega sve čovjek može ako je sretan sam po sebi. Što hoću ovime reći? Prioriteti, prioriteti….sve se može kad se hoće pa i hraniti se zdravo, bar većinu vremena ako ne cijelo. Ne kažem da sad svi moraju tako, svatko ima svoje gušte, samo da se na puno toga može uštedjeti i umjesto toga si priuštiti nešto što će naše tijelo učiniti zdravijim i ljepšim. Uostalom, povrće nije skupo ;)

 

Zadatak: Malo pomalo zamijenjujte loše namirnice dobrima i jedite samo ono što vam je zaista potrebno – nemojte reći da je nešto zdravo skupo, a s druge strane za to kupite par vrećica čipsa da vam bude „za krizu“. Začudili biste se koliko možete uštedjeti kad se rješite nepotrebnih navika.

 

 

10) Dosada

Dosadno vam je pa grickate sve što vam se nađe na putu?  Zabavite se nečim drugim, zašto postoje hobiji ;)

     11) Kriva procjena kalorijskih dnevnih potreba

Ne znate koliko kalorija vam treba na dnevnoj bazi? Ili mislite da znate samo ste se malo precijenili? Razni online kalkulatori mogu biti dobar vodič ali zapamtite da nisu uvijek točni – zapravo su rijetko točni, pogotovo što više masnog tkiva imamo, odnosno što smo dalje od svoje idealne težine. Često vrijednosti znaju ispasti puno, puno veće od naših potreba – što zbog viška masnog tkiva, što zbog možebitnog usporenog metabolizma i svih razlika među nama koje ne ulaze u formule. Zato uzimajte s oprezom broj kojeg dobijete i prvo ga provjerite, odnosno pratite svoju težinu.

Ovo je isto tako vezano za prvi problem – neznanje. Naučite malo o hrani, čitajte deklaracije, poigrajte se sa brojčicama. Ne znači da ste opsjednuti ako to radite, samo osviješćujete svoj odnos prema hrani. Često ljudi uopće nisu svjesni koliko zapravo puno pojedu, puno više iznad svojih potreba jer nemaju pojma koliko koja hrana ima kalorija i koliko naizgled mali zalogajčići mogu energije nositi u sebi (primjer – ispraznili ste cijelu vrećicu badema i mislili da niste pojeli ništa, a zapravo ste u 5 min u sebe nagurali više od 600 kcal). Znamo zakon – ako jedete više nego što trošite debljati ćete se.

Najbolje bi bilo da si neko vrijeme vodite dnevnik prehrane, dakle svega što dnevno pojedete (ne zaboravite ono što gricnete usput, sve se broji) i usput pratite promjene u kilaži. Ako se kilaža bude neko vrijeme održavala – to je broj koji vam treba. Ako se budete debljali – znači da jedete previše. Ako budete mršavili – jedete premalo. Dnevnik prehrane je super stvar!

 

Zadatak: vodite dnevnik prehrane

 

12) Zdrava hrana ne deblja

Sjećam se svoje tete kada mi se žalila da se udebljala, a na moje pitanje što jede rekla je: pa sve zdravo, sve integralno! Hehe..česta zabluda. Ako je zdravo – ne deblja. Razlika integralnog i običnog, bijelog je u čistoj hranjivoj vrijednosti, u vlaknima, u vitaminima i mineralima kojima cjelovita hrana obiluje i u brzini kojom glukoza nakon takvog obroka uđe u krv. Cjelovita hrana će vam stabilizirati razinu glukoze u krvi, spriječiti njene nagle skokove i padove, divljanje inzulina…puno lijepih stvari ali -  kalorije su jednake. I iako nisu samo kalorije bitne, naravno da je bitna i hormonalna strana priče…zakon je zakon – ako jedemo više nego što trošimo, udebljat ćemo se. Dakle, jedite zdravo, jedite cjelovite žitarice – ali pripazite na svoje dnevne kalorijske potrebe.

 

Zadatak: čitajte deklaracije!

 

.....

Ovaj blog nije bezveze postavljen na početak priče. Naime, smatram da biste se, prije nego što krenete skidati suvišne kilograme, trebali zapitati što vas je dovelo do stanja u kojem se trenutno nalazite. To je jako bitno jer ako ne shvatite uzroke, problemi će ostati, odnosno samo će se nakratko prikriti da bi se u punom sjaju vratili jednog dana. Badava 10 kg manje na vagi ako se i dalje niste pomakli s mjesta nego ste te kilograme skinuli čistim gladovanjem. Ako niste stekli nove navike i znanje o tome što biste trebali jesti i svijest o tome što uopće jedete kako ćete održavati svoj težinu jednom kad ju izgubite? Isto tako, što će vam te izgubljene kile donijeti ako i dalje imate velikih problema sa samopuzdanjem – prva negativna kritika vratit će vas nazad. Ili ako niste naučili kontrolirati svoje emocije – što kada vas zadesi loše razdoblje?

Prije svega, shvatite gdje ste griješili da vam se iste greške nebi opet ponovile. Osvijestite sve ono zbog čega ste danas nezadovoljni samima sobom i obećajte si da ćete drugi put malo više pripaziti na svoje izbore. Rješite uzrok da biste rješili posljedicu…samo tako ćete uspjeti postati i ostati onakvi kakvi želite biti.

 

Do sljedećeg bloga pozdravlja vas Gymka!

 

Objavljeno 18.02.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji12komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija