Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Upoznajte sebe

 

Osvješćivanje o kojem sam pisala u jednom od prethodnih blogova esencijalna je praksa kod prekidanja začaranog „sve ili ništa“ kruga. Sam taj pojam svijesti možda je nekima zbunjujuć i nemaju pojma šta bi uopće napravili s time u pitanjima životnih navika.  Širok je to koncept, koji pada pod razne interpretacije, isto kao i „jedi kad si gladan“ „jedi umjereno“, „slušaj svoje tijelo“ – sve to divno i krasno zvuči ali KAKO?

 

 

Svi ovi koncepti imaju nešto zajedničko, a to je da zahtijevaju vaše povjerenje u same sebe i razumijevanje načina na koji funkcioniraju vaš um i tijelo. Doslovno morate postati istraživači samih sebe – svojeg načina prehrane, nošenja sa stresom, nekih osobnih karakteristika, kako fizioloških tako i psiholoških – sve su to stvari koje niti jedan stručnjak ne može znati bolje od vas.

 

 

Da, ljudi se vole dati u tuđe ruke, osjećaju se nesigurno i smatraju da netko tko ima više znanja i iskustva sigurno zna što je za njih najbolje. Nerijetko sam imala dojam kod ljudi s kojima sam radila da očekuju od mene da im već pri prvom sastanku, još prije nego što otvore usta, u očima pročitam što je za njih najbolje. Na pamet mi padaju scene iz filmova sada, kad se onako na ekranu izlistaju svi podaci :D

Eh, i ja bih voljela da je tako, to bi sigurno ubrzalo postupak i uspjeh bi bio zagarantiran.

Ali ne, rad s ljudima je jedan veliki proces otkrivanja, prilagođavanja, testiranja. A kad i sam klijent u tome sudjeluje s punim srcem i voljom, nema nam kraja. Ja uvijek svima govorim – ja sam vaš vodič i samo to, tu sam da vam pomognem otkriti što je za vas najbolje. Ne sama, na prvi pogled – već kroz suradnju i vašu volju za istraživanjem i poniranjem u samog sebe.

Mi sami sebe znamo najbolje, drugi nam mogu pomoći tek toliko da nas usmjere na pravi put.

Upravo je zato ta svijest bitna – vraća nam kontrolu nad samima sobom i pomaže da si počnemo vjerovati. Kroz taj proces mi postajemo promatrači. Postajemo svjesni onoga što radimo i kako se pritom osjećamo. Da, zvuči kao puno posla i je na početku, ali s praksom postaje automatski, vjerujte mi. Taj početni trud zlata vrijedi i zapravo predstavlja put prema umjerenosti i ravnoteži.

U prošlom blogu sam vam dala jednu praksu osviješćivanja tokom dana i to je zapravo ono o čemu govorim. Stati, razmisliti, postaviti ključna pitanja, napraviti dobar izbor. Evo i ja sam sad sebe upitala koliko sam uopće gladna, da li je vrijeme za ručak? Iako sam doručkovala nešto prije 10h i dalje osjećam da imam prostora za još pričekati. Pijuckam svoj zeleni čaj i uživam. To je ono o čemu pričam.

I da, nemojte se bojati gladi. Mnogi ljudi se zajedno sa sve ili ništa pristupom uvuku u krug totalne gladi ili totalne pretrpanosti. Ja sam isto nekad, dok sam jela po satu, bila užasnuta od posljedica odgađanja obroka: „Hoću li pojesti mišiće tako?“, „ Hoću li postati toliko gladna poslije da neću moći stati!“ i još bezbroj pitanja....

Kada sam si dala priliku i dopuštenje i povjerenje da to isprobam – vidjela sam da sam se badava brinula.

S vremenom se naučite navigirati kroz tu glad, shvatiti je kao nešto normalno i dopustiti sebi da ju osjetite. Svijest vam omogućuje da zastanete i pitate se: „Mogu li izdržati još pola sata?“ i onda jednostavno osjetite kako idete kroz razne razine.....nećete odjednom postati zvijeri....

 

Reći ću vam još jednu praksu koju sam usvojila i koja me spašava od naleta slastica na poslu.

Kada počnete razmišljati na ovaj način - osviještavati svoje izbore, i zapravo unositi faktor zadovoljstva u svoje obroke - shvatite da svoje vrijedne kalorije zapravo želite trošiti na zbilja dobre stvari.

Primjer kod mene: kako nas ima puno na poslu, svaki dan se nosi nešto slatko – bio to neki kolač ili čokolada ili keksi iz Plodina :D Da ne spominjem rođendane. E sad...uvijek nekako volim promatrati (promatrati, nikako ne osuđivati) ljude kako čisto nekako automatski uzimaju ponuđeno, i još uz to nerijetko gunđaju da im to „uopće ne treba“. Interesantno jelda? :)

 

Ja, zadovoljena svojom marendom, za tim većinom vremena uopće nemam potrebu. Ne zato što se bojim nešto jesti, ne zato što „mislim da će mi nešto biti od tog 1 keksa“ nego zato što to NE ŽELIM. Ili sam sita pa mi tako nešto uopće ne ide u tom trenutku, ili zato što ću rađe doći doma i nakon ručka zaguštat u zjedlici sladoleda jer je to moj gušt. Rađe ću te kalorije utrošiti na nešto u čemu ću zbilja uživati, nego u nečem što će mi biti tako tako ili još gore tragedija od okusa.

Razmislite malo o tome, nađite svoje gušte koje ćete ljubomorno čuvati ;)

I zašto bih uopće to pojela baš u tom trenutku samo zato što se nudi? S obzirom na to da nemam nikakvih zabrana što se hrane tiče mogu otići po to u bilo kojem trenutku jedan dan i priuštiti si. Što je najbolje – taj trenutak nikad ni ne dođe! :D To je moć tog stava – sve mogu kad hoću, nemam zabrana i ništa nije crno bijelo!

 

Ha, što mislite o tome, ima smisla?

Ima, ima. Probajte ;)

 

 

Objavljeno 10.06.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji4komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija