Bez obzira na obilje informacija u današnje vrijeme, ovo pitanje je i danas poprilično aktualno pa se tako prečesto nađem u nekom razgovoru na tu temu.
Sjećam se sebe pred 15-ak godina kada sam bila zagriženi pobornik te prakse i gotovo svakodnevno išla gladna u krevet, misleći da radim pravu stvar. Od onda sam isprobavala svašta, mijenjala svašta i naučila svašta, ali ono što je ostalo je činjenica - nikad nije do jednog obroka!
Pa umjesto pitanja smijem li jesti nakon 19h možda je bolje zapitati se - što sam jeo/jela do 19h i koliko bi još tu moglo biti mjesta za jednu finu večericu? Ako smo si dali oduška sa hranom do navečer, sigurno je veća mogućnost da će, ovisno o kompoziciji i kalorijama, još jedan obrok vagu prebaciti na stranu viška. No i to čak nije problem ako pogledamo još širu sliku od one dnevne - taj dnevni višak lako se može pretvoriti u sutrašnji manjak, pa i onaj u ostatku tjedna....i ako se sve to nekako lijepo rasporedi - straha nema.
Naravno, ova priča je puno složenija od ovih par rečenica. Zato i postoji individualizacija, odnosno slaganje dnevnog rasporeda prema ciljevima, aktivnostima, preferencijama, mogućnostima, načinu života određene osobe te svim ostalim faktorima koji nas čine jedinstvenima. Svaki razuman pristup ima svoje mjesto i svoje vrijeme. Netko će navečer jesti više, netko manje, netko možda ništa - svatko iz svojih razloga. Bitno je samo da ti razlozi budu opravdani i izdrživi te da ne narušavaju zdravlje na bilo koji način.
Sukladno tome, kao i na gotovo svako drugo pitanje i na ovo u naslovu se može odgovoriti sa - ovisi. Ali uglavnom - ako se pobrinete da uskladite svoj unos hrane tokom dana i ako za večeru odaberete nešto laganije, ako ste recimo dobro trenirali prije toga (što nije nužno), a pogotovo još ako namjeravate jesti kasnije ujutro.... brojka na satu vas nebi trebala spriječiti u tome da lijepo u miru sjednete za stol i uživate u zdravom obroku kojim ćete lijepo ispratiti dan i omogućiti si dobar san :) Eto, da se malo i moja pjesnička duša ispuše :D
Moj česti izbor za nakon 19h?
Pureći medaljoni sa heljdom, brokulom i neizostavnim ajvarom. Obrok od doslovno 10 minuta. Brokula se kuha 3-4 minute da zadrži lijepu boju, heljdi treba 10-ak min, meso već ide po svom redu - sve skupa, duže se jede nego što se priprema što je super stvar ako želite noćne sate ostaviti za nešto u čemu uživate (osim fine klope ;)
Objavljeno 16.04.2019.