Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Sitost

 

Moj današnji klimavi međuobrok mi je dao ideju za blog :)

 

 

 

Već godinama tupimo o istim stvarima - tražimo od vas da se upoznate sa tablicama kalorija i deklaracijama, da znate svoj BMR i TDEE, da mjerite i važete,  pratite te unose i korigirate kad treba. Istina, sve je to jako bitno kako biste osvijestili svoje energetske potrebe, odnosno kako biste točno znali koliko vaše tijelo energije traži, niti previše niti premalo.

I iako uvijek potičem tu svjesnost, mislim da ponekad premalo pišemo o važnosti nečega čije nas odsustvo najčešće dovodi do pucanja i vraćanja starim navikama - sitosti. 

 

Kalorije nije tako teško, komplicirano i ludo pratiti i odnos unesene i potrošene energije na kraju dana je sigurno ključan faktor kod mršavljenja/održavanja/debljanja, no je li svejedno kako ćemo posložiti svoje obroke? Da li je samo bitno upasti u određeni planirani unos i omjere ili je pak potrebno nešto više? Idete li uopće za time nakon kojih obroka ste siti, a nakon kojih jedva čekate sljedeći obrok?

 

Iskreno - ja jedva čekam današnji ručak, jer me moj međuobročić sa slike (posni sir sa žlicom maslaca od badema), iako prefin, pred sat vremena bacio u očaj :))

Što mislite, da li bi me šaka badema zasitila više? Ja vam garantiram da bi, samo ih nažalost nisam imala pri ruci :)

 

Što vam hoću reći - volumen. Još nešto što vam, uz ukupni dnevni unos i određene omjere koje ste posložili, mora biti jako bitno kada slažete svoje obroke. Znate i sami da vas pun tanjur povrća uz neki izvor proteina i malo zdravih masti sigurno zasiti više čistog komada piletine prelivene maslinovim uljem. Da ne govorim o ostalim dobrobitima povrća. Povrće između ostalog u toj kombinaciji dodaje volumen i na tanjuru i u želucu te omogućuje da vam signal sitosti brže i bolje proradi ;) U mom slučaju - znam i sama da me šaka badema ili oraha ostavi sitom i sretnijom puno puno više od same žlice bilo kojeg maslaca, iako prefinog okusa.

Suprotna stvar dešava se kod onih koji žele povećati svoju težinu - s obzirom da se oni malo više muče sa redovitim obrocima, krcatim svega i svačega, za njih je dobra taktika poslužiti se raznim uljima, sjemenkama, orašastima, ponekim tekućim obrocima, kako bi si što više olakšali unos hrane kroz manji volumen, a opet si osigurali dovoljno kalorija za svoje ciljeve.

 

Još jedna stvar - u prošlom blogu napisala sam da se igram sa različitom hranom, vodivši se time da na kraju dana ispunim ono što sam zamislila. Uzmite u obzir da jako vodim računa o tome da jedem što kvalitetnije, i da prvo ispunim taj dio u svakom obroku, a tek se onda počastim sa komadićem nečega što možda i nije najbolji izbor ali i ne šteti, ako sve drugo izgleda dobro i kvalitetno i ako je sve unutar onog što sam zamislila.

Dakle - ako se još pitate da li je svaka kalorija ista i da li je samo potrebno sve ukalupiti na kraju dana u čisti broj i postotak, budite sigurni da nije tako. Inače bi ja sigurno par puta tjedno bila na par cuteva pizze dnevno ;) Trudite se pronaći i pratiti svoj optimalni energetski unos, jedite više ali se i krećite više za zdraviji metabolizam (kao i psihu i zdravlje općenito), jedite puno voluminozne hrane da se zasitite prije i da vam ostane samo malo mjesta za nešto "zabranjeno" - što vam sigurno neće naškoditi ali vam neće puno ni trebati ako si obroke posložite tako da zbilja u njima uživate i da se zasitite ;)

 

Objavljeno 23.03.2014.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji6komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija