Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Salata? Yes, please!

 Jedan od najčešćih izraza koje čujem oko sebe kad je riječ o skidanju kilograma i tome sličnome je: " a nema druge nego počet žvakat salatu", izrečeno gotovo kao smrtna presuda. Ne moram ni spominjat da sam i ja na poslu etiketirana kao ona  "koja žvače salate" kao da to direktno predstavlja moj način života i moje besmisleno gubljenje istog na mučenje s tom "bezukusnom travom".

Nekad me to nasmije, nekad me naživicira ali sve u svemu drago mi je kad se potrudim dokazat suprotno pa mi netko zaista kaže: "hmm, pa nije ti ovo loše, znaš?"

 A nije, naravno da nije, da je ne bih to ni jela! Pogotovo uzevši u obzir da mi je odmalena hrana bila svojevrsno božanstvo :)

U prošla 2 bloga spomenula sam zadovoljstvo obrocima kao jedan od bitnih faktora na putu prema sredini, pa vam zato i pišem ovo danas, kao jednu od metoda kojom ja postižem svoju ravnotežu kako bih mogla svaki dan jesti dobro za sebe i biti sretna s tim. Ako si obroke ne znate učiniti zanimljivima i ukusnima, male su šanse da ćete dugo izdržati jesti onako kako vam je potrebno da ostvarite zdravo i lean tijelo. A nije li upravo konzistentnost u dobrim navikama temelj dostizanja istoga? Apsolutno.

 

Dakle, prelazim na poantu - kako u 6 jednostavnih koraka napraviti ukusnu, zasitinu, nutritivno uravnoteženu salatu i nakon nje ostati sit i sretan tako da ne osjetite potrebu jesti dalje?

 

1.  Najprije izaberite izvor proteina kojeg ćete koristiti u salati. Bila to piletina/puretina, jaja/ tuna, neki meki ili tvrdi sir (feta sir, mozzarella, parmezan), ili svježi sir - što god izabrali doprinijet će vašoj sitosti i osigurati ravnotežu makronutrijenata. Nije ni čudo da su ljudi gladni kada jedu samu salatu!

Pripazite samo na kaloričnost i količinu masnoće samih izvora proteina pa sukladno tome prilagodite unos masnoće i škroba na kraju!

2. Kao temelj - zelena salata, rikola, radič, matovilac, rajčice svih vrsta, paprike svih boja, krastavci, bijeli i ljubičasti luk, mladi luk .... ne štedite na ovim divnim namirnicama, pogotovo ljeti! Što ih više iskombinirate bit će te sitiji radi povećanog volumena hrane, a i sveukupno većeg unosa vode s obzirom da sve navedeno sadrži velike udjele iste i istovremeno zasićujući vas hidrira organizam.

3. Ukoliko to želite dodajte i ostalo povrće - kupus, špinat, brokule, gljive, tikvice....pogirajte se sa različitim namirnicama i nađite ono što vas veseli!

4. Dodajte neki izvor masnoće - žlicu maslinovog ili bučinog ulja, šaku sjemenki ili orašastih plodova ako volite takve kombinacije, avokado...zdrava masnoća će vas također zasititi, uravnotežiti svaki obrok i osigurati apsorpciju vitamina iz povrća.

5. U koliko to želite/volite ili vam plan dopušta na kraju dodajte i neki izvor škroba - integralne krekere za prilog, možda malo integralne pašte ili riže, quinou, heljdu, grah, slanutak, kukuruz ili nešto drugo po vašoj želji.

6. Ne zaboravite i začine! Sol, papar, jabučni ili vinski ocat, aceto balsamico - to je ono što daje onaj završni touch i gušt cijelom jelu.

 

Mmmmm sve to na kraju cijelog procesa rezultira jednom ooogromnom salatom koja će vas, uvjerena sam, potaknuti da slično ponovite već u sljedećem obroku ;)

 

 

 

 

 

 

Objavljeno 01.06.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija