Jedan od najčešćih izraza koje čujem oko sebe kad je riječ o skidanju kilograma i tome sličnome je: " a nema druge nego počet žvakat salatu", izrečeno gotovo kao smrtna presuda. Ne moram ni spominjat da sam i ja na poslu etiketirana kao ona "koja žvače salate" kao da to direktno predstavlja moj način života i moje besmisleno gubljenje istog na mučenje s tom "bezukusnom travom".
Nekad me to nasmije, nekad me naživicira ali sve u svemu drago mi je kad se potrudim dokazat suprotno pa mi netko zaista kaže: "hmm, pa nije ti ovo loše, znaš?"
A nije, naravno da nije, da je ne bih to ni jela! Pogotovo uzevši u obzir da mi je odmalena hrana bila svojevrsno božanstvo :)
U prošla 2 bloga spomenula sam zadovoljstvo obrocima kao jedan od bitnih faktora na putu prema sredini, pa vam zato i pišem ovo danas, kao jednu od metoda kojom ja postižem svoju ravnotežu kako bih mogla svaki dan jesti dobro za sebe i biti sretna s tim. Ako si obroke ne znate učiniti zanimljivima i ukusnima, male su šanse da ćete dugo izdržati jesti onako kako vam je potrebno da ostvarite zdravo i lean tijelo. A nije li upravo konzistentnost u dobrim navikama temelj dostizanja istoga? Apsolutno.
Dakle, prelazim na poantu - kako u 6 jednostavnih koraka napraviti ukusnu, zasitinu, nutritivno uravnoteženu salatu i nakon nje ostati sit i sretan tako da ne osjetite potrebu jesti dalje?
1. Najprije izaberite izvor proteina kojeg ćete koristiti u salati. Bila to piletina/puretina, jaja/ tuna, neki meki ili tvrdi sir (feta sir, mozzarella, parmezan), ili svježi sir - što god izabrali doprinijet će vašoj sitosti i osigurati ravnotežu makronutrijenata. Nije ni čudo da su ljudi gladni kada jedu samu salatu!
Pripazite samo na kaloričnost i količinu masnoće samih izvora proteina pa sukladno tome prilagodite unos masnoće i škroba na kraju!
2. Kao temelj - zelena salata, rikola, radič, matovilac, rajčice svih vrsta, paprike svih boja, krastavci, bijeli i ljubičasti luk, mladi luk .... ne štedite na ovim divnim namirnicama, pogotovo ljeti! Što ih više iskombinirate bit će te sitiji radi povećanog volumena hrane, a i sveukupno većeg unosa vode s obzirom da sve navedeno sadrži velike udjele iste i istovremeno zasićujući vas hidrira organizam.
3. Ukoliko to želite dodajte i ostalo povrće - kupus, špinat, brokule, gljive, tikvice....pogirajte se sa različitim namirnicama i nađite ono što vas veseli!
4. Dodajte neki izvor masnoće - žlicu maslinovog ili bučinog ulja, šaku sjemenki ili orašastih plodova ako volite takve kombinacije, avokado...zdrava masnoća će vas također zasititi, uravnotežiti svaki obrok i osigurati apsorpciju vitamina iz povrća.
5. U koliko to želite/volite ili vam plan dopušta na kraju dodajte i neki izvor škroba - integralne krekere za prilog, možda malo integralne pašte ili riže, quinou, heljdu, grah, slanutak, kukuruz ili nešto drugo po vašoj želji.
6. Ne zaboravite i začine! Sol, papar, jabučni ili vinski ocat, aceto balsamico - to je ono što daje onaj završni touch i gušt cijelom jelu.
Mmmmm sve to na kraju cijelog procesa rezultira jednom ooogromnom salatom koja će vas, uvjerena sam, potaknuti da slično ponovite već u sljedećem obroku ;)
Objavljeno 01.06.2018.