Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Greške i greškice

Svi mi griješimo ponekad. I to zaista nije toliko bitno ako nešto iz tih grešaka naučimo. Vrijeme se ne može vratiti unazad i nema smisla iznova se vraćati na stare prašnjave greške. Poneka se sigurno desila sa nekim dobrim razlogom.
Ali ima situacija u kojima ponavljanje jedne te iste greške može unazaditi sve ono što bi trebalo ići u drugom, pozitivnom smjeru ili u najboljem slučaju - držati nas na istoj točci ma koliko se trudili s nje pomaknuti. Jedna od tih situacija je, pogađate - fitness.

Mi žene sklone smo mjesecima trenirati krivo i jesti pogrešno i za to kriviti - obiteljsko stablo, mjesečeve mijene, vremenske prilike, natalnu kartu....sve prije negoli sebe. Uvjerene da znamo najbolje jer smo tako pročitale u najnovijem broju Cosma - hej, pa šta fali kavici i dvopekiću za doručak, salatici za ručak i ostatku te salatice za večeru (al ne poslije 6)?  Ili ona najnovija propuh dijeta - pa jedna je od najčitanijih knjiga, mora bit dobra - cure na forumu mršave ko lude po njoj!
STOP! Donosim vam nekolicinu najčešćih grešaka koje moraju bit ispravljene ukoliko želite izgledati dobro i biti zdrave!

1. Moram izgubit par kila.
Najčešća naša rečenica. Dok je ona opravdana u slučaju stvarnog viška kilograma, ponekad se čuje iz usta onih koji prilično dobro izgledaju ali bi ustvari htjeli izgubiti višak masnih naslaga i oblikovati se. Koja je razlika? Ako izgubimo težinu, ne ide li i masno tkivo dole? Ne uvijek i ne nužno. Ukoliko smo na nekoj dijeti i jedemo malo, zasigurno ćemo gubiti kile radi kalorijskog deficita ali će nažalost većina tih kila biti voda i mišići. Naime, mišići troše velike količine energije i naše će se pametno tijelo, kad se nađe u fazi gladovanja, početi rješavati upravo njih kako bi što više sačuvalo energiju. Loše zvuči? Sjetite se toga dok budete grickale onaj listić salate.
Kardio vježbe upotpunjene vježbama snage odličan su način efikasnog rješavanja masnog tkiva sa istovremenim održavanjem i jačanjem mišićne mase. Rezultat je oblikovano, čvršće tijelo dok težina može ostati ista ili se čak povećati. Opsesija brojkama na vagi često nas može samo baciti unazad. Primite se centimetra i ogledala. 60 kila može izgledati mlohavo i zategnuto - odabir je na vama!

2. Dobila sam kilu - pa kako!
Slična priča. Prvo, važite se u isto vrijeme, ujutro natašte. Odaberite jedan dan u tjednu, ne važite se svaki dan. Fluktuacije u težini su normalne - bilo zbog zadržavanja vode, bilo zbog naših hormonalnih promjena u "onim danima"...kila dve ne moraju uvijek biti znak debljanja. Drugo - ako vježbate, jednostavno vam omjer mišićnog i masnog tkiva ide u korist ovog prvog - i to je dobra vijest. Vjerujte ogledalu i nastavite mirno dalje.

3. Na dijeti sam
Kad pomislim na neku dijetu, pada mi na pamet gladovanje i neki završni datum. Odjednom se odreknete sve one fine papice, hodate ko zombiji okolo i križate dane na kalendaru do kraja torture. Hmmm nice. Zašto? Jer želite brzo izgubiti kile. A koliko dugo ste ih skupljali? :)
Znate što ću vam reć. Pred 8 godina imala sam 10-15 kg više. Neću vam ni reć što sam jela u tom razdoblju jer bi ovaj fitness brzo prešao u pigness :). Uglavnom, preko noći sam sasijekla sav junk i sve ono što me upotpunjavalo ( više emocionalno), izbacila sve što je imalo i malo šećera u sebi, preskakala doručak i sumanuto vozila tour de dnevni boravak na sobnom biciklu. Rezultat? Nesvjestica u šetnji sa tadašnjim dečkom po Opatiji i uganut gležanj.....otada se promijenio dečko, visoke pete zamijenile su tenisice, a ludu glavu znanje i iskustvo
Krenite polako. Izbacujte malo pomalo ono što vašem tijelu ne koristi. Uvodite zdrave i svježe namirnice. Jedite češće i pijte puno vode. Krećite se. Smijte se. Uživajte. Točka.

4. Kardio
Sjećam se...opet se vraćam malo unazad. Takav je dan - nostalgičan. Moj bicikl i ja. Nije bilo vjetra u kosi al bilo ga je u glavi očito. Sati i sati provedeni na njemu. I to je to. Vježbe snage? Ma ne - dosadno. Napuhat ću se od toga. Ja samo želim bit - fit. Yeah right - jedino što je od mene na kraju ostalo bio je - ispuhani balon. Još ga danas napuhujem :)
Cure, žene - kardio vježbe su odlična stvar za gubljenje masnih naslaga, ali ako se krivo hranite i ako ne radite vježbe snage mogu biti i odlična stvar za gubljenje mišića. Mudro pedalirajte, pametno jedite i ...čučnite koji put :D

5. Nemam vremena za doručak
Ili mislite da ste time uštedjeli koju kaloriju? Pa baš i niste. Nadoknadit ćete ju kasnije.
Dokazano je da je doručak najvažniji obrok u danu i da su ljudi koji imaju naviku dobro jesti ujutro mršaviji od ovih koji ga izbjegavaju. Noću ne jedemo ništa (osim onih koji haraju po frižideru opravdavajući se mjesečarenjem) pa time usporimo metabolizam. Zamislite taj doručak kao jednu iskricu koja će ponovo zapaliti vašu vatricu i energizirati vas za dan koji slijedi. Najmanju štetu možete napraviti dobrim doručkom, a najveću preskačući ga. Remember that.

6. Radim 700 trbušnjaka dnevno
I nema pomaka? Ma neeee - a da povećate na 720?
Ok, reći ću ovo samo jednom (teško ali dobro zvuči :)): Mišići i mast su dva različita tkiva! Želimo li smanjiti trbuh, noge, guzu, ruke, bla bla bla....moramo srediti prehranu i raditi puno kardio vježbi - naravno u kombinaciji s treningom snage. Dakle, odljepite se od tv ekrana sa barbikama u rozim trikoićima koje se kunu u par stotina trbušnjaka - one su dobro plaćene za mlataranje prazne slame - a vi za to nemate vremena jelda? Radite vi trbušnjake, dapače ali oni će iskočiti tek kad otopite ono što ih prijeći da zablistaju - masne naslage. Tvrdoglave su, a vi budite još tvrdoglaviji :)

7. Želim smanjiti guzu, a da mi grudi/ruke ostanu iste
Hehehe probudite se, dobrodošli na Zemlju! Još ću nešto reći samo jednom...hehe...nema lokaliziranog skidanja masti! Kad se skidaju masne naslage skidaju se s cijelog tijela - a genetika onda određuje s kojeg će dijela ići brže. Ne brinite, ne trebaju mi istraživanja - sama sebi sam pokusni kunić i blagi propuh u gornjem dijelu govori sam za sebe.

8. Dosta mi je - odustajem - gore sam se sva osušila, a dole ne ide.
Povezano sa prošlom točkom. Ide, ide. Problem je što prelako odustajemo. Možda ste jednostavno sklone masne naslage prvo izgubiti u gornjem dijelu ( a tijelo se ii inače tih naslaga rješava brže zbog aktivnih alfareceptora), a donji dio će doći na red malo kasnije. Ali doći će - budite uporne i dosljedne. Pokusni kunić vam garantira da ide :)

9. Ali ovo je integralno i zdravo - to mogu jesti koliko hoću!
Ugljikohidrati su ugljikohidrati. Integralni ili ne. Ako je nešto navodno zdravo ne morate se daviti u tome mirne duše....osim u povrću.

.....ovo nije sve, ima grešaka ko u priči, sjetit ću se ja još nečeg...al drugi put jer mi se glava već pomalo stapa sa tipkovnicom :)) Čitamo se ekipa ;) 

Objavljeno 07.11.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji16komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji16komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija