Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Endo trening

Jedna od najčešćih ženskih zabluda u vezi treninga s utezima, kod žena u ovoj kategoriji dolazi najviše do izražaja. S obzirom da je najčešće problem u višku kilograma u donjem dijelu tijela često se javlja strah da će se treningom nogu još više naglasiti njihov obujam. Wrong! Ako želite promijeniti oblik vašeg tijela ne bojite se raditi velike mišićne skupine - pogotovo noge - one troše puno energije, a i ne zaboravite da se dobar i pravilan trening sastoji od treniranja cijelog tijela.
Trening s utezima, odnosno anaerobni trening podjednako je važan kao i kardio trening za endomorfke. Povećanje mišićne mase ubrzat će metabolizam što će rezultirati povećanim sagorijevanjem kalorija, čak i u mirovanju, a da ne govorim o promjeni oblika vašeg tijela - provjereno ;)
Ono od čega ćete najviše profitirati, bar većina vas, je kružni trening. Što je kružni trening i zašto baš to?
Kružni trening sastavljen je od niza vježbi za cijelo tijelo koje se izvode jedna za drugom bez odmora osim odmora od nekih 2-5 min između krugova kojih je otprilike 2-4. Cilj je odraditi trening što brže čime ćete držati puls na visokom nivou i time postići jedan aerobni efekt anaerobnim vježbama što je ključno za brže sagorijevanje masnih naslaga.
Osobno sam nekih 2 mjeseca trenirala po tom principu u grupi u svojoj teretani, ali mi je falilo neke raznolikosti i napredovanja pa sam se vratila svojim utezima - no, mnoge žene su njime oduševljene.

Što se kardio treninga tiče, za endomorfe su oni itekako nužni, dakle uvrstite ih minimum 3x tjedno uz anaerobni trening. Bilo to ujutro natašte u obliku low intensitya od 45-60 min, nakon anaerobnog treninga također nižeg intenziteta cca 30 min ili u obliku HIIT treninga, odvojenog od treninga i nikako ne natašte. Zapamtite da endomorfi odlično reagiraju na bilo kakve aktivnosti tako da ih pokušajte što je više moguće ubaciti u dnevni raspored.

Ja trenutno provodim bar 4x tjedno kardio na sobnom biciklu/steperu/orbitreku a spremam se i na trčanje (već 2 mjeseca :D), promjene radi. Na posao idem pješke (to mi je cca 30-40 min malo bržeg hoda), i ne koristim lift. Di god mogu nać prostor za kretanje, nađem ga. Jedna od pozitivnih strana što nemam auto ;)

Mislile ste da ću zaboravit na prehranu? A nene, nećete se izvuć :)
Istina, mi endići loše reagiramo na ugljikohidrate. Ako ne svi, većina nas. Ali ono što je dobro je to da je jutro ko stvoreno za njih. Znači dajte si oduška ujutro, i to najbolje bi bilo sa integralnim/raženim kruhom ili npr. zobenim pahuljicama, a navečer se sprijateljite sa proteinima, povrćem i mastima. Pijte puno puno vode, jedite puno puno povrća, zdravih masti, minimum junk-a i na konju ste ;)

Ajmo sad rezimirat - trening za endomorfke:
 - zagrijavanje do 15 min na nekoj od aerobnih sprava i   lagano istezanje
 - ukoliko niste u grupi i nemate trenera ili trenirate doma, izaberite vježbe, otprilike 2 za svaku mišićnu skupinu i izvodite ih što brže kako biste ostali u aerobnoj zoni
 - i tu ostaje pravilo - ne bježite od većih težina - bez njih nema oblikovanja tijela
- ne zaboravite osnovne složene vježbe koje upošljavaju više mišićnih vlakana i troše puno energije
 - možete koristiti supersetove za noge - znači jednu za drugom raditi suprotne mišićne skupine npr. kvadricepse i zadnju ložu ili vanjska i unutarnja bedra
- mijenjajte rutinu vježbanja
- uvrstite što više kardia - kombinirajte low intensity i HIIT

Ako ima još kakvih pitanja, skočite do foruma - a vi Riječanke moje, skočite do mene na kružni ;))

Objavljeno 25.10.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji7komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija