Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ekto trening ;)

Jeste li se ikad zapitale zašto ste usprkos tome što lijete znoj i suze u teretani, tome što ste skoro pa zanemarile vaš društveni život kako biste se mogli posvetit treningu i tome što ste stalna meta podsmijeha zbog šarenih tupperware kutijica koje vam vire iz torbe - i dalje miljama daleko od one super utegnute cure iz vaše teretane koja dođe, prošeta se kroz teretanu nabrajajući što je sve pojela jučer i izađe nakon pol sata sva nasmiješena jer se eto, došla samo malo ispuhati?

Genetika. Nekoga je usrećila, nekoga ne. Iako svi mi moramo uložiti neki trud da bi postigli određene rezultate, ipak svi počinjemo sa nekom genetskom podlogom od koje ne možemo pobjeći. Da, možemo sjest i plakat nad svojom sudbinom... ili se trgnut i napravit najbolje iz onog što nam je rođenjem dano!

Svaka žena ( i muškarci naravno, ali oni sad nisu tema, sorry dečki ;)) ima jedan genetski otisak koji određuje koji tip tijela ima. No, nemojmo se zavaravati - ono što vidimo u ogledalu uvijek se može napraviti boljim! O tipovima tijela sam već pisala ali ovdje ću se opet ukratko osvrnuti na njih:
1. Ektomorfi --> prirodni mršavci brzog metabolizma
2. Endomorfi --> druga krajnost - spor metabolizam pa su tako i osobe u ovoj kategoriji sklone nakupljanju masnih naslaga
3. Mezomorfi --> negdje između - atletska građa koja zahtijeva najmanje truda od dvije prethodno navedene

Naravno, važno je znati procijeniti koji ste tip od ova 3, kako zbog prehrane tako i zbog učinkovitog treninga. Naime, netko ko želi skinuti višak kila neće imati isti trening kao netko ko samo želi lijepo oblikovati tijelo, ili čak nabaciti koji kvalitetan kilogram više.
Zapamtite da možete biti i kombinacija 2 ili čak sva 3 tipa ali otprilike nije teško procijeniti koji nas od ta 3 najviše određuje.

1) Da, to su one. Uvijek mršave, bez grama sala na sebi dok ih gledate kako otvaraju čokoladu i ne miruju dok ne počiste i predzadnji komadić - zadnji ostavljaju vama jer znaju da uvijek kažete da nećete, pa gledate u njih ko tužni psići, pa ipak popustite, jedan komadičak vas neće ubit, ne....
Ektomorfke imaju brz metabolizam i stoga mogu jesti što žele i kad žele bez straha od debljanja. No, nemojte misliti da im je baš sve bajno. Naime, jako teško dobivaju mišićnu masu i uistinu im treba puno vremena i truda kako na treninzima tako i u kuhinji. Isto tako većina njih žudi za oblinama do kojih teško mogu doći, a kojih se mi endomorfke očajnički želimo riješiti :D

Najbolji način treninga za ovaj tip je dizati veće težine u malo ponavljanja, bazirati se na osnovnim vježbama i trenirati svaku mišićnu skupinu jednom tjedno što ostavlja dovoljno prostora, odnosno odmora za rast. Također, što se aerobnih treninga tiče, poželjno bi bilo svesti ih na minimum kako se nebi nepotrebno trošili jedva stečeni mišići.

Dakle, ako imate brz metabolizam i imate problema sa dobivanjem kilaže, probajte trenirati po ovakvom principu:
--> trening započnite laganim zagrijavanjem od 5-10 min te istezanjem svih mišićnih skupina na početku (a na kraju samo onih koje ste odradili taj dan)
--> početnice mogu početi sa 2 serije, ostale neka se baziraju na 3-4
--> neka vam ponavljanja budu u rangu 6-10, a možete i probati sa piramidalnom metodom ( u svakom setu dižete težinu i smanjujete ponavljanja)
--> izaberite takvu težinu da možete izvesti najmanje 6 ponavljanja i najviše 10 - tako da vam zadnje ponavljanje bude prilično teško za izvesti, kad primjetite da vam postaje lagano, dižite težinu
--> bazirajte se što više na osnovnim vježbama (čučnjevima, iskoracima, sklekovima, zgibovima...)
--> između setova odmarajte se 1-3 min ovisno o treniranim mišićnim skupinama (veće mišićne skupine  - noge, leđa odmarajte duže)
--> svaku mišićnu skupinu trenirajte jednom tjedno - to bi bio primjer jednog split treninga 3x tjedno koji bi izgledao ovako:
PON -- prsa, ruke (biceps i triceps)
SRI -- leđa i ramena
PET -- noge i gluteusi (guza ;)

--> ne zaboravite na varijacije u treningu, svaki mjesec mijenjajte nešto, ili vježbu, ili broj ponavljanja, intenzitet...
--> limitirajte aktivnosti koje troše puno kalorija, to ostavite nama endomorfima :D

Naravno, velik posao vas očekuje i u kuhinji, no tu neke velike razlike između nas i naših jačih polovica nema. Dakle, slobodno se častite složenim ugljikohidratima, pravim bjelančevinama i zdravim mastima....a možete i ponekim junkom, sretnice jedne ;))

U sljedećem postu bit će nešto i za vas endomorfke moje ;)

Objavljeno 08.10.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija