Zasigurno neki FITovci vole i hamburgere?! Međutim isti sadrže dosta nezdravih masnoća i sastojaka, uglavnom prazne kalorije, te svakako nisu opcija ni u jednom kvalitetnom i zdravom programu prehrane. Uz malo mašte pri izboru namirnica nećete više morati jesti nezdrave burgere uz majonezu i kečap.
Nemasno faširano meso
Faširano meso se obično dobiva od ostataka u mesnicama i uglavnom je veoma masno u odnosu na skupe odreske ili pileća prsa. Ako isfaširate obična pileća prsa dobiti ćete otprilike isto proteina, deset puta manje masti i 3 puta manje kalorija.
Zamjena za hambi žemlje
Hambi žemlje ili lepinje su kalorični oblici peciva bogati ugljikohidratima koje tijelo vrlo brzo razgrađuje u šećere rezultirajući povećanim nivo-om inzulina. Umjesto ovoga odlučite se za žemlje od cjelovitih žitarica.
Nema potrebe za sirom
Obični ili zaleđeni burgeri nemaju baš neki ukus, tako da većina pribjegava dodacima i začinima. Dodaci vam više neće trebati jer ovaj burger od pilećih prsa ima fantastično prirodan okus.
Pogledajte komparaciju kalorija...
Velika je razlika.. jelda.. :)
Sastojci za zdravi hamburger:
Začini:
Način pripreme:
1. Isfaširajte pileća prsa ili ih skroz sitno isjeckajte nožem.
2. Izmiješajte u zdjeli sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, bjelancetom, začinima i žlicom jogurta.
3. Oblikujte pljeskavice debljine 1 cm i stavite na aliminijumsku foliju.
4. Zagrijte grill ili tavu na 3 od 4 podioka temperature.
5. Stavite pljeskavice na grill dok su još na foliji nekih 3-5 minuta dok se sastojci ne sjedine, a zatim ih okrenite, maknite foliju i pržite dok ne porumene, zatim ih okrenite još jedanput da porumeni i ona strana koja je bila pod folijom.
6. Kelj, nekoliko tankih kriški crvenog luka pospite maslinovim uljem i „bacite“ na grill, kelj porumeni jako brzo, podgrijte na grillu ili tavi i prepolovljenu žemlju
7. Premažite žemlju jednom žlicom jogurta, dodajte pljeskavicu, paradajz, kelj, krišku luka sa žara i uživajte u jelu!
Recept i ideja je preuzeta s bosanske web stranice body.ba, stoga eventualne neprevedene riječi ćete već nekako razumjeti. :)
Recept mi se čini fora, naravno da je malo više kompliciran nego uzeti gotovi hamburger u ruku, no ovo je zdrava opcija i definitivno treba probati i ovo!
Imate li vi kakav sličan recept?
Ova spika s premazivanjem s jogurtom mi se sviđa, umjesto majoneze i sl nezdravih namaza. Također kelj ili nešto sl. je freeky u hamburgeru, ali kad pogledam sve sastojke - izgleda ekstra zdravo i zaista mislim da je ukusno!
Nemasno faširano meso
Faširano meso se obično dobiva od ostataka u mesnicama i uglavnom je veoma masno u odnosu na skupe odreske ili pileća prsa. Ako isfaširate obična pileća prsa dobiti ćete otprilike isto proteina, deset puta manje masti i 3 puta manje kalorija.
Zamjena za hambi žemlje
Hambi žemlje ili lepinje su kalorični oblici peciva bogati ugljikohidratima koje tijelo vrlo brzo razgrađuje u šećere rezultirajući povećanim nivo-om inzulina. Umjesto ovoga odlučite se za žemlje od cjelovitih žitarica.
Nema potrebe za sirom
Obični ili zaleđeni burgeri nemaju baš neki ukus, tako da većina pribjegava dodacima i začinima. Dodaci vam više neće trebati jer ovaj burger od pilećih prsa ima fantastično prirodan okus.
Pogledajte komparaciju kalorija...
Velika je razlika.. jelda.. :)
Sastojci za zdravi hamburger:
- 150 - 200 gr. pilećih prsa
- Pola glavice bijelog luka
- 1 bjelanjak
- 2 jušne žlice nemasnog jogurta
- Pola šefarke kelja
- 1 lepinja ili žemlja od cjelovitih žitarica
- 1 veća kriška paradajza
- Maslinovo ulje
Začini:
- Crvena paprika
- Biljni sos
- Biber
- Mješavina začina za meso
Način pripreme:
1. Isfaširajte pileća prsa ili ih skroz sitno isjeckajte nožem.
2. Izmiješajte u zdjeli sa sitno nasjeckanim bijelim lukom, bjelancetom, začinima i žlicom jogurta.
3. Oblikujte pljeskavice debljine 1 cm i stavite na aliminijumsku foliju.
4. Zagrijte grill ili tavu na 3 od 4 podioka temperature.
5. Stavite pljeskavice na grill dok su još na foliji nekih 3-5 minuta dok se sastojci ne sjedine, a zatim ih okrenite, maknite foliju i pržite dok ne porumene, zatim ih okrenite još jedanput da porumeni i ona strana koja je bila pod folijom.
6. Kelj, nekoliko tankih kriški crvenog luka pospite maslinovim uljem i „bacite“ na grill, kelj porumeni jako brzo, podgrijte na grillu ili tavi i prepolovljenu žemlju
7. Premažite žemlju jednom žlicom jogurta, dodajte pljeskavicu, paradajz, kelj, krišku luka sa žara i uživajte u jelu!
Recept i ideja je preuzeta s bosanske web stranice body.ba, stoga eventualne neprevedene riječi ćete već nekako razumjeti. :)
Recept mi se čini fora, naravno da je malo više kompliciran nego uzeti gotovi hamburger u ruku, no ovo je zdrava opcija i definitivno treba probati i ovo!
Imate li vi kakav sličan recept?
Ova spika s premazivanjem s jogurtom mi se sviđa, umjesto majoneze i sl nezdravih namaza. Također kelj ili nešto sl. je freeky u hamburgeru, ali kad pogledam sve sastojke - izgleda ekstra zdravo i zaista mislim da je ukusno!
Objavljeno 18.11.2011.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji3komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija