Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Zdrave grickalice: 23 prijedloga za svaki dan

Ako vam je cilj izgubiti višak kilograma ili ostati FIT, previše grickanja može dodati mnogo praznih kalorija vašoj prehrani. Ako grickate chips, smoki, štapiće ili nešto sl. to će se sigurno dogoditi. Postoje mnoge zdrave grickalice koje vam mogu pomoći da ostanete na pravom FIT putu ako izgladnite između obroka.

Napravili smo listu od 23 zdravih ideja za grickanje, za one koji žele uzeti nešto dobro i korisno između obroka. Nadamo se da će nešto s liste postati vaša omiljena grickalica i da ćete podijeliti sa ostalima koji imaju isti cilj.
 
1. Čips od kelja – dovoljno slan i niskokaloričan, čips od kelja je mnogo zdravija alternativa čipsu od krompira.
 
2. Pomfrit od slatkog krompira – poprskani uljem, ispečeni, mnogo ukusniji i zdraviji od običnog pomfrita.
 
3. Kokice – zasitno i niskokalorično, odlično kad želite nešto grickati, a ipak da je zdravo.
 
4. Jabuke – 100 kalorija,  prikladne, s mnogo fitonutrijenata koji pomažu regulirati šećer u krvi, hranjive su i zasitne.
 
5. Avokado – zelen, sa zdravim mastima i kremast. Avokado je ukusan, možete ga popuniti s balzamskim octom, i osjećati ćete da ste siti vrlo brzo.
 
6. Zamrznuto grožđe – osvježavajuće i slatko, ovo je odlična poslastica koje možete jesti mnogo, a ne osjećati se krivim za to.
 
7. Zamrznute banane – miješano u „zamrznuti jogurt“, možete dodati zdrave preljeve poput kakao, sjeckanih oraha, svježeg bobičastog voća da od toga napravite još bolji desert.
 
8. Brokule i sirovi maslac od badema – dobar izvor vlakana, proteina i zdravih ugljikohidrata. Čini vas sitim i energičnima!
 
9. Svježe povrće i humus – ukusna, hrskava grickalica koja nudi proteine, zdrave masti i vlakna.
 
10.  Mrkva i humus – jedna šalica mrkve daje 400% dnevne vrijednosti vitamina A. To čini ovu hranu odličnom.
 
11. Celer i humus – dok većina umaka sadrži konzervanse, šećer i druge umjetne okuse, humus je suprotan tome. Sadrži puno vlakana, njegova osnova sadrži slanutak i ulje.
 
12. Suho povrće – ako imate uređaj koji smanjuje nivo vlažnosti u prostoriji, stavite povrće u ormar i kroz određeno vrijeme, koristite to kao grickalice.
 
13. Grčki jogurt – s 15 ili 20 grama po obroku, da li ga koristite u proteinskom shake-u, kao frape, umak ili samostalno, ovaj jogurt daje odličan zdravi balans ugljikohidrata, proteina, probiotika, što je odlično za probavni sistem.
 
14. Tvrdokuhana jaja – jaja su prirodna hrana za izgradnju mišića. Sa 6 grama i 70 kalorija po porciji, jaja su izvrstan izvor proteina sa svih 9 esencijalnih aminokiselina.
 
15. Bobičasto voće – jagode, borovnice, maline i kupine s vlaknima, vitaminima i mineralima i vrlo malo kalorija su prehrambeni broj jedan. Šalica jagoda ima 50 kalorija s 3 grama vlakana i 7 grama šećera.
 
16. Bademovo mlijeko i kakao – bademovo mlijeko, jedna banana, špinat, kelj, sjemenke chia, 100% kakao, proteinski prah, pola šalice zamrznutog voća i putar od badema ili kikirikija će pokriti sve nutricione osnove potrebne.
 
17. Crna čokolada s bademovim puterom – flavonoidi u čokoladi djeluju kao jaki antioksidanski u tijelu, imaju malo šećera, a puter od badema ima mnogo vlakana i mononezasićenih masti.
 
18. Pečeni bademi – bogati vitaminom E, kalcijem, fosforom, željezom i magnezijem, bademove kalorije isto su 20% nesvarene, pa su odlična poslastica.
 
19.  Čista organska poslastica (bar) – prirodna, bez mlijeka, glutena, soje i kikirikija, sa proteinima i zdravim mastima. Jednostavno za uvijek imati pri ruci, kad imate naporan dan i nemate vremena za pravi obrok.
 
20. Kimchi – sadrži mnogo probiotika, malu količinu kalorija i vrlo poseban okus koji zadovoljava sve šećerne žudnje.
 
21. Proteinska poslastica od riže, meda i badema – sa samo 3 sastojka, ukupno 280 kalorija, i odličnim okusom, ova poslastica je jednostavna i za uvijek imati u blizini, daje vam osjećaj sitosti.
 
22. Lan i indijski oraščići – lignani u lanu imaju dobre estrogene detoksirajuća svojstva, dok indijski oraščić je izvor mononezasićenih masti.
 
23. Domaći miks – dobra zakuska ako birate pažljivo sastojke. Miks iz trgovina obično sadrži previše soli i prerađenih orašastih plodova, čokolade s puno šećera, sve to prženo u hidrogeniranom ulju. U svoj miks možete staviti orahe, sirove neslane bademe, neslane sjemenke suncokreta, sušene marelice...
 
izvor ideja: body.ba.
 
Nadam se da ste dobili ideju što možete grickati između glavnih obroka i s čime možete zamijeniti ove nezdrave snack-ove prepune soli i zasićenih masti. Naravno, s ničime ne valja pretjerivati, bitno je dozirati i pojesti onoliko da ne osjetite glad.
 
Ovo su samo neki od dostupnih zdravih grickalica, siguran sam da i vi imate neku svoju verziju koju još nismo probali.
 
Slobodno u komentarima napišite svoje recepte ili namirnice kako bi mogao svatko pronaći nešto za sebe. :)

Objavljeno 24.11.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji5komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija