Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vodič: Ketogena dijeta

Ukoliko želite istopiti masne naslage, a pritom zadržati mišićnu masu, ketogena dijeta je odličan izbor. To je mršavljenje po principu izbjegavanja namirnica bogatih ugljikohidratima, a povećan je unos hrane bogatom proteinima i mastima. Ova dijeta nema jo-jo efekt, kojim jako brzo gubite kilograme, a zatim ih također brzo i vratite. Važno je zadržati snagu organizma, a ipak se riješiti sala koje vam smeta.



Kako djeluje ketogena dijeta?

Ketogena dijeta se temelji na procesu ketoze. Radi se o stanju organizma u kojem je povišena razina ketona u krvi uslijed čega dolazi do pretvaranja masti u masne kiseline. Do ketoze dolazi kada se određeno vrijeme unose minimalne količine ugljikohidrata i tada primarni izvor energije postaju masti, a ne ugljikohidrati. Zbog toga se unosi hrana bogata proteinima i mastima. Naravno, preporučljivo je da prevladavaju "dobre" masti.

Što jesti, a što izbjegavati tokom dijete?

Prehrana na ketogenoj dijeti zasniva se na velikoj količini proteina i masti. Dozvoljeno je jesti ribu, sir, meso (sve vrste mesa), jaja, masti (orašasti plodovi, laneno ulje i sjemenke, ali i zasićene masnoće), povrće. Neko povrće sadrži veće količine ugljikohidrata pa takve namirnice treba izbjegavati (kao što su krompir, riža, grah, grašak i slično). Također, ne možete ni unositi voće, ali ne brinite za vitamine, minerale i vlakna jer ih unosite kroz povrće.

Dakle, “namjernog” unosa ugljikohidrata nema, ali naravno nije moguće unijeti 0 grama, jer neke namirnice sadrže manje količine uglijkohidrata, poput posnog sira. Do nekih 40 grama UH ne bi trebalo da prekine stanje ketoze u vašem organizmu. S obzirom da unosite veće količine proteina, potrebno je unesti i veće količine vode - 2 do 3 litre vode dnevno bi bila dovoljno.

Vježbanje tokom ketogene dijete?

Vježbanje sa tegovima tokom ketogene dijete je preporučljivo, a ova dijeta, pored dijete cikliranja ugljikohidrata je jedan od najčešćih izbora bodybuildera tokom faze definicije.

Da li je ketogena dijeta zdrava?

Ketogena dijeta koristi se također i za liječenje epilepsije. Ipak, odlična je za zdravo i ravnomjerno mršanje. Ovakvim načinom mršavljenja riješit ćete se neželjenih masnih naslaga i naravno, zadržati mišićnu masu.

Ketogena dijeta je zdrava, no neki bi trebali pripaziti. Ukoliko tijelo lišite ugljikohidrata, možete u prvih nekoliko dana osjećati umor, jer se tijelo prilagođava korištenju ketonskih tijela kao izvora energije, umjesto glukoze. Inače, ketonska tijela su tri vodotopljiva spoja koja nastaju kao nusprodukti korištenja masnih kiselina za proizvodnju energije u jetri i bubrezima. Ketonska tijela se koriste kao izvor energije u srcu i mozgu, i vitalni su izvor energije za mozak tokom gladovanja. Ketonska tijela su aceton, acetoctena kiselina, i beta-hidroksimaslačna kiselina. Za dobijanje energije, srce koristi malu količinu ketonskih tijela, a najviše koristi masne kiseline. Mozak koristi ketonska tijela za dobijanje energije kada nema dovoljno glukoze na raspolaganju. To je period kada izbjegavanjem ugljikohidrata u svojoj prehrani, zbog nedovoljnih masnih kiselina koje krv treba da prenosi, mozak koristi ketonska tijela.

Dakle, u vašem organizmu postoje alternativni izvori energije koji će omogućiti organima normalnu funkciju, te slobodno možete izbjegavati ugljikohidrate koji su saveznici stvaranju masnih naslaga na vašem tijelu.

Činjenica da ketogena dijeta pomaže mnogima koji pate od epilepsije, ide u prilog sigurnosti ove dijete kao zdrave prehrane i načina mršavljenja. Ipak, treba pripaziti i ne odustajati. Postoji mogućnost da ćete u početku osjećati umor, ali ukoliko ustrajete – pomak će biti jasno vidljiv!

izvor:body.ba

Nismo detaljnije pojasnili ketogenu dijetu na blogu, pa evo vrlo opisnog teksta gdje će sve zainteresirani pronaći informacije o keto dijeti.

Da li ste ju probali i što mislite o ketogenoj dijeti?
Rasprava o ovoj dijeti postoji i na forumu, slobodno se priključite:
Keto dijeta - pa da malo raspravljamo

Objavljeno 22.12.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji17komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji17komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija