Poznato je kako jaja obiluju kolesterolom, a prehrana koja sadrži obilje kolesterola može dovesti do visoke razine kolesterola u krvi. Međutim, način na koji unos kolesterola prehranom utječe na razinu kolesterola u krvi razlikuje se od osobe do osobe.
Iako pretjerivanje u jajima može dovesti do povišenog kolesterola, konzumacija četiri jajeta tjedno neće povisiti rizik od bolesti srca.
Za zdrave osobe preporuča se unositi manje od 300 mg kolesterola dnevno, dok se za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa preporuča ograničiti unos kolesterola na 200 mg dnevno. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg kolesterola koji se nalazi u žumanjku.
Nutritivna vrijednost jaja
Odavno je poznata činjenica da su jaja nutritivno vrijedna namirnica, s izuzetnim proteinskim profilom, a u prosjeku sadrže tek 70 kcal po komadu. Korisna je informacija da bjelanjak uopće ne sadrži kolesterol.
Bjelanjak jajeta smatra se idealnim izvorom bjelančevina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline u pravim omjerima. Od ukupnih masti u jajetu, više od polovice otpada na nezasićene masne kiseline. Jaja su nadalje dobar izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E.
Željezo u žumanjku jajeta, poput željeza u mesu, ima visoku bioraspoloživost; stoga se jaje preporučuje skupinama koje su u opasnosti od nedostatka željeza. Jaje je jedan od najboljih prehrambenih izvora kolina. Iako ljudski organizam ima sposobnost stvaranja kolina, nerijetko mu je potebna pomoć hrane za zadovoljavanje potreba. Jedino što se jajima može prigovoriti je visok sadržaj kolesterola. Stoga se osobama s hiperkolesterolemijom i hiperlipidemijom ne preporučuje konzumacija više od 2 jaja tjedno.
Nutritivna vrijednost u 100 g kokošjeg jaja (1 jaje teži prosječno 60 g):
Energetska vrijednost [kcal]: 147
Ukupni ugljikohidrati [g]: 0.77
Proteini [g]: 12.58
Ukupne masnoće [g]: 9.94
Zasićene m.k [g]: 3.099
Jednostruko nezasićene m.k. [g]: 3.81
Višestruko nezasićene m.k [g]: 1.364
Prehrambena vlakna [g]: 0
Kolesterol [mg]: 423
Beta karoten [mcg]: 10
Vitamin A [mcg]: 146.1
Vitamin B1 [mg]: 0.069
Vitamin B12 [mcg]: 1.29
Vitamin B2 [mg]: 0.478
Vitamin B3 [mg]: 0.07
Vitamin B5 [mg]: 1.438
Vitamin B6 [mg]: 0.143
Folna kiselina [mcg]: 47
Vitamin C [mg]: 0
Vitamin E [mg]: 0.97
Vitamin K [mcg]: 0.3
Bakar [mg]: 0.102
Cink [mg]: 1.11
Fosfor [mg]: 191
Natrij [mg]: 140
Kalcij [mg]: 53
Kalij [mg]: 134
Magnezij [mg]: 12
Mangan [mg]: 0.038
Selen [mcg]: 31.7
Željezo [mg]: 1.83
Voda [g]: 75.84
Koliko često jedete jaja i koliko ih pojedete u prosjeku tjedno? :)
Objavljeno 09.02.2012.
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!
Ostali postovi
Postoji14komentara na ovu temu
Komentiraj ovu temu
Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija