Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Drago P.: Kako sam izgubio 11 kilograma za 40 dana

Drago Plečko: 'Kako sam izgubio 11 kilograma za 40 dana'

Izbjegavanje gladovanja i patnje, koje obično prate svaku takvu 'akciju', ključne su za ovu dijetu, kaže Drago Plečko. Treba se dogovoriti s tijelom i podsviješću, te uspostaviti ravnotežu.

Prije tri mjeseca Drago Plečko, naš najpoznatiji izučavatelj alternativnih principa i metoda, uspio je izgubiti 11 kilograma u 40 dana. I danas tvrdi da se osjeća odlično, kilograme nije vratio ni nakon eksperimenta s čvarcima i čokoladom, a svima koji žele nešto slično prije svega poručuje da uspostave ravnotežu.



Svoju dijetu ste osmislili na temelju postojećih znanstvenih spoznaja – kojim ste se principima prije svega vodili?
Prije svega – ravnoteža u tijelu. To podrazumijeva alkalno-kiselu ravnotežu, ravnotežu u odnosu kalija i natrija i čišćenje glavnog filtra jetara bez čega kod modernog čovjeka ne možemo ni sanjati o nekom balansu unutar tijela, a prije svega zbog opterećenosti toksinima, virusima i metabolitima nepravilne ishrane. U igri je svakako i mentalna ravnoteža jer organizam osoba pod jakim stresom i onih koje pružaju jak otpor promjenama skidanje kila ide loše. Vjerujem da njihova podsvijest sabotira sve, uključujući i promjenu vanjskog izgleda. Taj je faktor često u igri pa sam, i zbog mogućih drugih oboljenja od kojih pate oni koji žele skinuti kile, sastavio upitnik od 15 pitanja. Prema odgovorima odabirem jednu od sedam varijanti moje dijete koja odgovara tom pojedincu, ali i preporučujem kako amortizirati taj stres.

    Uloga psihe:
    U igri je svakako i mentalna ravnoteža jer organizam osoba pod jakim stresom i onih koje pružaju jak otpor promjenama skidanje kila ide loše. Vjerujem da njihova podsvijest sabotira sve, uključujući i promjenu vanjskog izgleda.

Koliko bi u provođenju ovakve dijete bili uspješni drugi ljudi, vaši sugrađani, primjerice, i što bi trebali učiniti da postignu isti uspjeh?
Sve je prilično jednostavno. Ja sam bez gladovanja za 40 dana skinuo 11 kilograma. Upustio sam se u to zbog bolova u leđima koji su se javili od sjedenja pred kompjutorom, a i 'natukao' sam 105 kg. Vidio sam svoju sliku u novinama, sa 'škembom', i odlučio to promijeniti. Trik je baš u tome da ne osjećate glad. Ako patite za vrijeme dijete, vaša podsvijest koja upravlja autonomnim funkcijama u vašem tijelu to registrira, ali vam, dok ste na 1000 kalorija dnevno, ne može pomoći. Kada patnja stane, ista se ta podsvijest munjevito pokreće kako bi stvari vratila na svoje mjesto, na staro. Niste joj omogućili da prihvati novog vas, koji
izgleda drukčije i osjeća se drukčije. Postoje načini da to spriječite, taj tzv. jo-jo efekt.

O kakvim se prirodnim supstancama radi, spominjete ih kao temelj svoje dijete?
Nakon sedam dana čišćenja jetara dolazi postupak koji regulira pH tjelesnih tekućina koliko je to moguće, i to se odvija sedam do 10 dana, usporedo s provođenjem dijete koja je uglavnom vegetarijanska, a dopušta i 150 grama određenih mesnih proizvoda dnevno. Primjerice, banane koje se koriste imaju odnos kalija i natrija 800:1, a rajčica 600:1. To je ukomponirano u dijetu zbog ravnoteže natrija koji u istočnjačkoj filozofiji predstavlja jang princip i i kalija koji je jin. Važno je i doba dana kada se hrana unosi, zbog dominantnog akupunkturnog meridijana. Nakon desetak dana ravnoteža se uspostavlja, manje-više, s izuzetkom osoba koje pate od specifičnih bolesti kada dijetu moram prilagoditi, nestaje osjećaja gladi iako se kilogrami pomalo tope. Preporučam i jedan proizvod kojim se unosi prirodna fulvična kiselina koja omogućava maksimalno iskorištavanje konzumirane hrane. To su tzv. bioavailability enhancers, pojačivači biološke aktivnosti. I onda izgubite onoliko kilograma koliko je za vas u tom prvom krugu najbolje.

Mora li sama dijeta biti vegetarijanska?
Većim dijelom da, ali ima i iznimaka ako je to nužno. Ovisi o zdravlju osobe, ali i njenoj težini. Ako netko ima, primjerice, giht, mora izbjegavati purine u hrani, onaj s artritisom mliječne proizvode. Tko uzima lijekove ne smije se s njih skidati ni u kom slučaju. Svaki je slučaj individualan, zato postoji upitnik. Po njemu mogu razraditi detalje.

Spomenuli ste ravnotežu kalija i natrija – kako bismo je konkretno mogli postići?
Sve je u prirodi ravnoteža, sve. Organizmi žive dok je mogu održavati. To vrijedi i za odnose nekih elemenata u tijelu. Ja sam razradio sustav koji u danim okolnostima pomaže ljudskom tijelu da je održi. Ne možemo živjeti vječno, a i ne možemo skinuti onoliko kilograma koliko smo si zamislili, jer bi to moglo ugroziti naše zdravlje.

Uloga podsvijesti je presudna?
Apsolutno. Mogu vas naučiti, ako vidim u čemu je vaš problem kako je staviti pod kontrolu nenasilno. S podsviješću se morate dogovoriti. Svako nasilje se plaća, nekad gadnim bolestima, nekad psihičkim krahom. Zapamtite: greške koje ste radili 20 godina ne možete prebrisati za 20 dana, ma kako vas to nervoznim i frustriranim činilo. Mala doza poniznosti ne škodi, sve treba raditi tako da prepustimo našem tijelu da preuzme kormilo. Ako ste se kockali kreditima, nikakav vam tarot ili magije neće pomoći. Ako ste se prežderavali bez dogovora, s podsviješću neće kile otići.

Kako se osjećate tri mjeseca nakon tako naglog gubitka kilograma i bi li se jednako dobro osjećali i drugi koji bi se toga pridržavali?
Osjećam se sjajno, nemam bolove u leđima. Svatko se osjeća onako kako si to sam isprogramira. Sve se plaća, ali i ono dobro se nagrađuje. Samodisciplina donosi uspjeh. Ovo je jedina dijeta bez gladovanja i povratka kila. Pod uvjetom da se pridržava pravila. I, dakako, upozorenja: ne ide sve idealno za svakog. Netko morao ostati i debeo. Uostalom, onaj tko želi saznati više detalja ili odgovoriti na ključna pitanja može mi se javiti na [email protected], tel. 01 3360 029 ili mob. 098 1897 021.

Koliko je, po vašem mišljenju, naša svakodnevna prehrana uzrok debljanju i koje su namirnice posebno štetne?
Ima ih dosta štetnih, a najviše one koje stvaraju slobodne radikale. Postoji ta teza o "četiri bijele smrti" (mast, šećer, brašno, sol). No, s druge strane, imate "francuski paradoks". Francuzi jedu najnezdravije od svih Europljana, a smrtnost im je od kardiovaskularnih bolesti najniža. Smatra se da je u igri svemoćna psiha. Naime, oni vole hranu, ne kaju se zbog toga što jedu nezdravo nego u tome uživaju, pa za ručak uzimaju dva sata pauze, a ne pojedu sendvič u letu kao mi. Ako mene pitate – sve je u glavi. Kako vani, tako i unutra. Ravnoteža u unosu i tijelu, ravnoteža u psihi, to je rješenje.

izvor:net.hr

Zanimljiv članak koji sam htio podijeliti s vama.
Slobodno ga komentirajte..

Objavljeno 10.02.2010.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji3komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija