Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Dekstroza (aka glukoza)

Dekstroza (aka glukoza) je jednostavni tip ugljikohidrata sa jako visokim glikemijskim indeksom (GI) i veoma brzom apsorbcijom, stoga je bodybuilderi i ostali sportaši koriste neposredno poslije treninga kao PWM, jer podiže inzulin (a on nosi aminokiseline u mišićne ćelije),  kao i za zamjenu glikogena u mišićnim ćelijama koji je potrošen tokom treninga.



Dekstroza ima visok GI, točnije 137, a corn flakes 119. Zašto spominjemo ove brojke i glikemijski indeks? Glikemijski indeks mjeri stopu brzine kojom ugljikohidrati ulaze u krvotok. Što je veći glikemijski indeks ugljikohidrata, utoliko se i oni brže apsorbiraju.

Kada i u kojim količinama unositi dekstrozu?

U većini slučajeva uzimanje ugljikohidrata sa visokim GI je loša ideja. Ugljikohidrati sa visokim GI u jednom trenutku daju previše energije našem tijelu. Ako tijelo ne treba tu energiju, ono će je taložiti u vidu masti. Međutim bodybuilderi i sportaši mogu ostvariti benefite konzumirajući dekstrozu neposredno poslije treninga, uzimajući je kao PWM (Post Workout Meal - obrok poslije treninga), koji predstavlja otopinu whey proteina i dekstroze. Studije su pokazale da je optimalna količina dekstroze za podizanje inzulina između 50 i 75 grama. Mada količina ovisi od intenziteta treninga i mišićne mase koju imate. Inzulinski šiljak koji je uzrokovan unosom dekstroze će nositi proteine i ostale nutrijente u mišićne ćelije i to veoma brzo, a to je ono što nam je potrebno.

Za osobe koje ne vježbaju ili nisu sportaši, dekstroza je obično potpuno bez koristi i ne bi je trebali koristiti kao izvor energije i slično.  Naravno, i poslije LI cardio aktivnosti nema potrebe da odmah u svoj shaker miješate whey i dekstorzu, već pojdite kruti obrok bogat proteinima i ugljikohidratima.

Netolerancija na dekstrozu

Moguća je kod nekih ljudi, efektira se u vidu masne kože i akni.

Zamjena za dekstrozu u vidu hrane u vrijeme PWM-a?

Kap prvi izbor mogu poslužiti suhe grođžice ili sve što ima visok GI, poput bijelog kruha s marmeladom, corn flaks...

Fruktoza ili voćni šećer, iako je prosti šećer, nije dobar izbor glukoza, tako da se na nju ne možete osloniti. Fruktoza mnogo sporije dolazi u crijeva nego glukoza.

Ukoliko su glikogenske rezerve u mišićima pune, a unijeli ste fruktozu, u tom slučaju ona se može pretvoriti u masti.

izvor:body.ba

Koristite li dekstrozu poslije treninga, u kojoj količini i gdje ju kupujete? Da li ste našli adekvatnu zamjenu za dekstrozu ako ju ne pijete u PWM obliku?

Objavljeno 22.01.2011.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji1komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija