Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vježbe za bočne trbušne mišiće by Sara

vjezbe-za-bocne-trbusne-misice

Da li vam se dogodilo da listate časopis ili pretražujete portale, a gotovo na svakoj stranici vam iskoči neka žena u topiću savršeno oblikovanog trbuha i vas odjednom uhvati zavist jer one mogu nositi takav top a vi ne? I to vas je potaknulo da i vi poradite na vlastitim mišićima? To nikako ne bi trebao biti glavni motivator vježbanja, jer osim lijepo oblikovanih mišića trupa postoji puno važniji razlog zašto biste trebali redovito raditi na njemu.

Naša cijelokupna snaga dolazi iz naše jezgre.  To je glavni stup tijela. Naši pokreti ruku i nogu potječu iz tog centra. Dakle, što nam je trup snažniji, ostvarivati ćemo bolje rezultate i u teretani, kod trčanja, bicikliranja, pa čak i kod najbanalnije radnje poput sjedenja.

Jačanjem ovih mišića utječemo na estetski izgled i stabilizaciju trup, smanjujemo bol u donjem dijelu leđa, potičemo probavu i utječemo na držanje tijela. Je li ovo dovoljno motivirajuće? :)

Ako je, pripremila sam nekoliko jednostavnih vježbi za jačanje i oblikovanje trbuha s naglaskom na bočne mišiće trupa. Kako bi vam vježbanje bilo ugodnije, uzmite prostirku ili ručnik, te puno dobre volje i spremni ste za vježbanje.

  1. vježba

Lezite na pod, podignite skupljene noge ravno u zrak tako da stoje okomito u odnosu na gornji dio tijela. Spuštajte spojene noge u desnu stranu, kontrolirano ih vratite u sredinu pa ih spustite u lijevu stranu. Vježbu napravite 20 puta na svaku stranu. Vježba jača stabilizatore struka i utječe na razvijanje balansa.

  1. vježba

U drugoj vježbi osim što jačamo bočne trbušne mišiće, sekundarno uključujemo i mišiće stražnjice. Okrenite se bočno, oslonite na podlakticu, kut između podlaktice i nadlaktice neka bude 90 stupnjeva. Lakat se nalazi točno ispod ramena.

Kuk je podignut, stopala su spojena, glava i vrat su u jednoj ravnini. Spuštate i dižete kuk 20 puta na desnu stranu. Pazite da su mišići trupa uvijek u kontrakciji.

  1. vježba

U trećoj vježbi ste i dalje u bočnom položaju. Na podlaktici ste, kuk je u zraku, spajate koljeno i lakat 10 puta na desnu stranu. Stisnite mišiće trbuha i stražnjice, kontrolirajte pokret.

  1. vježba

Ponovo lezite na leđa, koljena su savijena, gornji dio tijela, odnosno ramena su lagano dignuta od poda. Brzim naizmjeničnim pokretima dodirujete desnom rukom desnu petu, lijevom rukom lijevu petu. Vježbu izvodite 30 sekundi pa odmorite.

  1. vježba

Ponovite drugu vježbu 20 puta na lijevu stranu.

  1. vježba

Ponovite treću vježbu 10 puta na lijevu stranu.

  1. vježba

Sjednite u turski sijed, dignite ruke u zrak i rotirajte gornji dio tijela po 20 puta u lijevu i desnu stranu. Pripazite da vam je kralježnica ravna.

  1. vježba

U zadnjoj vježbi ležite na leđima, savijenih koljena, ruke su prekrižene iza glave. Spajate suprotni lakat sa suprotnim koljenom. Pokret vucite iz trbuha, ne iz vrata. Vježbu izvodite eksplozivno 30 sekundi.

Odradite ove vježbe još jedan krug, ukoliko ste baš raspoloženi odradite i više :D Nakon toga se dobro istegnite i možete na zasluženi odmor.

Ne šteti još jednom ponoviti, jačanjem mišića trupa smanjuje se bol u donjem dijelu leđa. Bez jakih mišića trupa tijelo nije stabilno. Zato nema svrhe jačati mišiće ramena ili donjih i gornjih ekstremiteta ako jezgra nije snažna.

 Ugodno vježbanje! ;)

Autor: Sara Grgić

 

 

Objavljeno 18.08.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija