Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Doručak je pola zdravlja

dorucak-je-pola-zdravljaNedavno sam bila na instruktorskoj obuci za Krav Maga instruktora koja je trajala 11 dana, svaki dan po gotovo 10 sati fizičkog napora. Rekli su nam da dnevno trošimo oko 5000 kalorija tako da smo morali to naravno, i unijeti ponovo u organizam kako bismo povratili snagu. Dakle, barem ujutro, mjesta za junkfood nije bilo (a za kasnije neću pričati).

Poznato je da je doručak najvažniji obrok u danu, no zbog užurbanosti života volimo ga preskakati ili pojesti nešto iz trgovina brze hrane, pekarske proizvode, sve što nam dođe na brzinu pod ruku. Ono što sam znala i zadala kao prvi cilj ujutro, je da moram pojesti zdrav i hranjiv obrok kako bih imala dovoljno energije barem veći dio prijepodneva. Podijeliti  ću s vama jedan recept za hranjiv doručak koji je brzo gotov, vrlo ga je jednostavno napraviti, a sadrži sve što vam je potrebno za zdravi početak dana.

Ne volim isprike kako nemamo dovoljno vremena za kvalitetan i zdrav doručak, lakše nam je ispeći ledolete nego potrošiti ravno 3 minute pripreme hrane na kojoj će vam organizam biti zahvalan.  U svakom slučaju, ovako ide recept doručka koji jedem svako jutro jer je brzo gotov, vrlo ga je jednostavno napraviti, a sadrži sve što vam je potrebno za zdravi početak dana.

Sastojci:

30 g zobenih pahuljica

2 male žlice lanenih sjemenki

1 suhe smokva

1 suha šljiva

(ili sve ovo zamijenite šumskim voćem)

1 banana

svježi đumbir

mlijeko ili kozja sirutka ili voćni jogurt

A sad...

Uzmite zobene pahuljice i stavite ih u zdjelicu. Zobene pahuljice su izvrsne za doručak, jako su popularne kod sportaša jer su pune hranjivih vlakana koje dulje vrijeme drže sitima. Bitno je da ne budu s raznoraznim umjetnim dodacima. Dakle, kad kupujete zobene pahulje, na deklaraciji bi trebalo pisati pod sastav samo zobene pahuljice.

Zatim u zdjelicu stavite dvije male žlice lanenih sjemenki. Ako su lanene sjemenke cijele, potrebno ih je namočiti u vodi tako da ispuste svoju sluz, jer u suprotnom nisu probavljive. Možete koristiti i mljevene lanene sjemenke. Lanene sjemenke kao supernamirnica ima jako puno hranjivih tvari i svakako bi trebala biti na popisu namirnica koje konzumirate svaki dan. Ovdje, između ostalog, djeluju i vlakana koja, osim što produžuju osjećaj sitosti, snižavaju razinu kolesterola i pospješuju probavu.

Dalje, narežite neko suho voće. Možete koristiti bilo koje sušeno voće kao što su brusnice, grožđice, borovnice, kandiranu aroniju, goji bobice i slično, kako vam odgovara i što najviše volite.

Nakon suhog voća, ogulite bananu, narežite je i stavite u zdjelicu. Kažu, ako se nađete na pustom otoku sve što vam treba je voda i drvo banane. Ona pruža bogatstvo ugljikohidrata i osigurava brzu sitost organizmu. Obiluje jednostavnim šećerom, monosaharidom fruktozom, zbog čega je brzi izvor energije. . 

Ja volim naribati svježeg đumbira, ali treba biti oprezan s tim, jer je đumbir vrlo aromatičan pa ga ne treba puno stavljati. Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen. Kad je god moguće, nabavite svježi, a ne sušeni đumbir jer sadrži više gingerola, a i okus je ugodniji.

Za kraj sve sastojke prelijem mlijekom, kozjom sirutkom ili voćnim jogurtom, ovisno o tome što imam taj dan u hladnjaku. Preferiram kozje mlijeko i sirutku jer je brzo probavljivo. Za samo dva i pol sata kozje se mlijeko probavi u ljudskom organizmu dok je, primjerice, kravljem mlijeku potrebno oko pet sati, a ovčjem i do punih šest sati. Zbog tih se prednosti kozje mlijeko preporuča maloj djeci, starijim ljudima, ali i svim ostalim starosnim skupinama koje cijene zdravlje. Mnogi ga izbjegavaju zbog neugodnog okusa i mirisa, no isplati se malo pomučiti dok se ne priviknete jer blagodati za organizam od tog mlijeka su nemjerljive.

Ovo je jedan od načina kako brzo i jednostavno napraviti doručak sa svim sastojcima potrebnim za zdrav početak dana, bez gubljenja puno vremena prije početka radnog dana. Potrebno vam je manje od 4 minute za pripremu ovakvog doručka.

Ako želite biti produktivniji tijekom dana, obvezno je ujutro doručkovati, isto tako, ako se osjećate umorno i pospano, zdrav i hranjiv doručak je taj koji će vas napuniti energijom.

Ako već niste, svakako isprobajte i ovakav doručak, jer bitno je kako ćete započeti dan pa zašto ga ne biste započeli energično i zdravo :)

Autor: Sara Grgić

Objavljeno 09.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija