Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Mediteranska ishrana

Znam mnoge osobe koje drže raznorazne dijete. Na nekim od njih vidim i rezultate. Kada mi pričaju o tim dijetama ja ih veoma pažljivo slušam. Znate li šta sam zaključila? Svi skidaju kilograme nezdravo. Bitna je samo brojka na vagi, niko ne razmišlja o zdravlju.

Pitate se šta je nezdravo u tim dijetama? Sve se baziraju na istim principima. Pravi se ogroman kalorijski deficit kako bi se što pre videli rezultati i unose se jednolične namirnice. To je šok terapija za vaš organizam. Dolazi do usporenja metabolizma i kasnije do čuvenog jo jo efekta kada se vratite starim navikama u ishrani.

Pa kako onda izgubiti kilograme? Dijeta mora biti postepena, bazirana na raznovrsnim namirnicama. Promena u vašoj ishrani mora biti trajna, ali vi ne trebate da gladujete, već da se pravilno hranite. Mediterankska ishrana je jedan od načina da izgubite suvišne kilograme, a pritom pospešite svoje zdravlje. 

Mediteranska ishrana

Da li ste primetili da su mediteranci uglavnom vitki. Za to je zaslužna njihova ishrna i njihov pristup životu. Pre nego što vam otkrijem šta jedu, pozabavimo se načinom na koji jedu. Njihova ishrana je bazirana na malim porcijama. Jedu tri glavna obroka i dve užine. Da su porcije manje nego kod nas zasigurno ste primetili kada odete na letovanje. Pored toga jedu polako i uživaju u hrani.

Njihova ishrana bazirana je na svežem voću i povrću, ribi, jajima, jogurtu i mesu. Voće i povrće se jede svakodnevno, riba i jaja svaka dva do tri dana, a meso jednom nedeljno. Užina je uglavnom grčki jogur sa voćem ili orašastim plodovima. Takodje užina može biti salata od povrća sa neizostavnim maslinovim uljem i limunom. 

Možda vas je prvenstveno mediteranska ishrana asocirala na giros ili picu, oni se jedu retko, tek jednom nedeljno kao obrok greške. Izbegavaju gazirane i ostale kupovne sokove, cede sokove od svežeg voća i povrća i piju dosta vode. Beli hleb, preradjenu hranu poput salama, viršli, pašteta i rafinisana ulja takodje nisu dobrodošla.Posle večere često popiju čašu crnog vina.

Primer jelovnika za jedan dan:

Doručak - omlet od tri jaja, paradajz i luk

Užina - grčki jogurt sa jagodama

Ručak - Integralni pirinač sa pečurkama

Užina - sok od cedjenog povrća i voća

Večera - Salata od spanaća sa komadićima ćuretine

Možete primetiti iz ovog jelovnika, da nećete biti gladni, unećete sve neophodne namirnice vašem organizmu. Ovakva ishrana ima benifite i po vaše zdravlje, pre svega na krvni pritisak i na holesterol. Osećaćete se lakše, a imaćete više energije. Ukoliko ste ipak zagovornik bržih dijeta probajte kopenhagen dijetu, traje svega 13 dana daje izvanredne rezultate i kilogrami se ne vraćaju.

 

 

Objavljeno 30.09.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija