Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Ledeni kraljevi i kraljice

Kako smo manje ili više uvijek u tijeku zbivanja, tradiciju ćemo nastaviti i sa ovim člankom.
Kalendarski je zima. Iako “nije lav”, čini se da je zadnjih par dana lav dovukao kompletan čopor sa sobom. Osjećamo potrebu za više sna a bome i klope, jer tijelo troši energiju da bi nas zagrijalo. Iako bi većina posegnula za kojom ljutom da promrda cirkulciju, to nije najbolji izbor. Naime, u trenu će vas zagrijati ali će vas onda zapravo početi hladiti, jer alkohol sužava krvne žile. Slično kao rakija koja se utrljava na ozljeđeni mišić - stari dobro znani recept svake obitelji sa ovih prostora - malo na se i malo u se Smile .
No, nećemo govoriti o cirkulaciji i o alkoholu, nego o smrznutom povrću i voću. Nadam se da ste do sada već skužili analogiju vremenske prognoze i članka. Svi smo se smrznuli i još sada da idete u frižider po smrznuto povrće! Znam da zvuči ludo, ali ipak pročitajte do kraja (možda vas nagovorim na mahune Smile ).
U bilo kojem velikom super marketu, hladnjak sa smrznutom hranom je najmanje kilometar dugačak, a u njemu ima svega i svačega. Iako je najzanimljiviji dio sa sladoledima, ja ću ipak pričati o povrću i voću - a na kraju članka dajem uputu za super sladoled.
Smatra se da je hrana u svježem obliku najbogatija nutrijentima i to je istina. Najbolja je ipak ona  koja se ubere i odmah donese na stol. Zato je dobro imati vrt ili posuditi komad zemlje. Namirnice koje se kupuju (pogotovo ne-sezonsko povrće i voće) stižu iz europskih plastenika (Španjolska, Nizozemska - u nekim marketima možete vidjeti od kuda hrana dolazi). Ponekad za taj put treba i po koji tjedan, pa se namirnice špricaju određenim prezervativima da se ne bi pokvarile u transportu ili se pak tretiraju  umjetnim svjetlom i pretjeranom temperaturom da uopće dozriju.
Smrznuto povrće i voće se nakon berbe mora odmah zamrznuti (ponekad se propere i blanšira) i takvo se pakira. Pojedina istraživanja su pokazala da su nutritivne vrijednosti u smrznutom povrću  veće  nego na prekomorskom svježem povrću koje dozrijeva pod čudnim okolnostima. U svakaom slučaju, koju god opciju odaberete niste pogriješili, jer bilo kakvo povrće je bolje nego nikakavo.  Mi u frižideru uvijek imamo obje skupine, svježe sezonsko i ledeno koje nije sezonsko. U biti krcati smo povrća u raznom obliku. Važno je da dobro isperite povrće bilo da je riječ o svježem, smrznutom ili konzerviranom, dok god pjenica ne nestane.


  Obični zeleni grašak je povrće sa najbogatijim hranjivim tvarima. Bogat izvor ugljikohidrata i vlakana ali i proteina. Takđer sadrži i mast ii lecitin, tvari bogate za živčani sustav. Njegovi nutrijenti održavaju energiju unutar stanica pa ga je dobro uzimati kada se osjećate umorno (recimo danas). Skuhajte grašak sa amarantom kao kašu.

: Idealan izbor kao super proteinsko ugljikohidratna kombinacija. Malo ih prokuhajte pa na maslu propirjate sa puno luka ili poriluka.Bogate su vlaknima i dobro će doći i kao prilog, a bome i kao glavno jelo.

Popaj nije bio blesav, jer špinat je stvarno klopa za snaženje. Djeluje protupalno, protukancerogeno i krcat je željezom. Odlediti špinat pa ga lagano prodinstati na maslu (ghee) i zatim dodati jaja, sol i kurkumu. O jea bejbi Laughing

Svaki kelj je super junak. Prokulice (još jedan naziv za ovaj kelj) prokuhati ili opariti na na kratko samo da se omekšaju. Zatim ih prepržiti na maslu sa suncokretovim sjemenkama. Kada su gotove dodati vrhnje i svježi sir zajedno sa peršinom (sve ovo kao umak)

Ovaj frajer je zaštitink nas frajera. Doabr je za prevenciju karcinoma prostate, mjehura i debelog crijeva. Omekšati ga parom pa prepržiti (neka se slobodno zapeče malo) na teflonskoj tavi i maslu. Na kraju ga preliti bučinim uljem. Voila!

Krcate antioksidantima koji pomažu vašem tijelu da se bori protiv toksina. Što ih više u tijelu ima, teže ih je izbaciti van. Dodajte šaku borovica smoothie-u u jutro ili tijekom dana. Napravite šlag od slatkog vrhnja (ubacite steviu ili malo smeđeg šećera) i dodajte borovice. Stavite u hladnjak da malo stisne i to je to.

Evo, da ne ostanem dužan po pitanju sladoleda. Potražite smrznuti kesten pire (bilo bi idealno da nema šećera u njemu/jedan trgovački lanac ga ima ali neću reklamirati nikoga Cool ). Narežite ga na kriške i pospite sa kakaom ili crnom čokoladom,  a sa strane ili direkt na njega stavite šlag od tučenog vrhnja. Stvarno je super Smile

 

Objavljeno 23.02.2012.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji0komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija