Topao miris jeseni: Zdrava pita od bundeve

Image

Vrijeme je bundeva, buča i tikava, kako god ih zvali. Možete ih peći, narezane na fete, raditi od njih piree i bezbroj slastica i još niz ukusnih obroka. Jedan od najčešćih načina kako se bundeva može iskoristiti za pripremu deserta je pita. A pita nas asocira na bake, miris jeseni, pucketanje vatre i toplinu obiteljskog doma. 

Prije nekoliko dana po super cijeni sam ugrabila par komada hokkaido bundeva pa sam iskoristila priliku i sezonu otvorila ovom zdravom verzijom pite od bundeve. 

pita

Nadjev:

  • 400 g pirea bundeve
  • 3 jaja
  • 100 ml kokosovog vrhnja
  • 100 g šećera od breze
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica đumbira
  • 1/4 žličive soli
  • 1 žlica sitno mljevenih zobenih pahuljica

Tijesto:

  • 1 i 1/2 šalice brašna od slanutka
  • 1/2 žličica soli (sitno mljevene)
  • 4 i 1/2 žlice neslanog putra ili gheea (omekšanog)
  • 3 žlice ledene vode
  • 1 žlica javorovog sirupa ili meda

pita od bundeve

Pire od bundeve:

  1. Dvije manje hokkaido tikve očistite od koštica, zamotajte u foliju i pecite 45-50 minuta na 180 stupnjeva.
  2. Kada tikve omekšaju, ostavite ih 15ak minuta da se ohlade te žlicom sastružite meso.
  3. Meso tikve izblendajte do teksture pirea.

Tijesto:

  1. U srednje velikoj posudi pomiješajte brašno i sol, dodajte omekšani putar, vodu i javorov sirup. prstima sjedinite sastojke do kompaktne mase
  2. U protvan za pitu utisnite tijesto te ga ostavite pokrivenog prijanjajućom folijom na hlađenju 50-ak minuta.
  3. Potom ga izbodite vilicom te pecite 10 minuta na 185C.

Nadjev:

  1. Pomiješajte redom: jaja, brezin šećer i vrhnje, pa pire i začine. Pomiješajte dok se sve lijepo ne sjedini dodajte žlicu zobenih kako bi se smjesa zgusnula.
  2. Smjesu izlijte u protvan te stavite peći 10 minuta na 200 te 40 minuta na 185.
  3. Poslužiti ga možete s karamelom, šlagom ili sladoledom.

pita od bundeve

Objavljeno 14.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
5
0
Podijeli s prijateljima!