New Posts New Posts RSS Feed - Inzulin i mišicna masa
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Inzulin i mišicna masa

 Post Reply Post Reply
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Inzulin i mišicna masa
    Posted: 07 Prosinac 2010 at 13:45
Sigurno ti je vec  poznato da hormoni imaju veliki utjecaj na tvoje tijelo. Sastav tvojeg tijela dobrim djelom ovisi o materijalima koji su prenosioci poruka tj. hormonima. Ukoliko želiš ciljano razvijati mišice onda je dobro da sklopiš savezništvo s jednim važnim hormonom, a to je s inzulinom.

Hormoni ne samo da utjecu na tvoju psihu nego utjecu i na tvoje tijelo. Međutim ti nisi samo tako bespomocno izvrgnut hirovima hormona. Ti svojim ponašanjem možeš vršiti direktni utjecaj na kolicinu i vrstu hormona koji se izlucuju u tvom tijelu. Ukoliko ti je cilj razvoj mišica ili skidanje sala u tim slucajevima inzulin ima veliku ulogu i znacaj.



Inzulin je jedan od najjacih anabolicnih hormona u tvom tijelu. Anabolicni, znaci onaj koji izgrađuje. Njega se može također oznaciti kao hormonom za skladištenje. Tvoje tijelo izlucuje inzulin u prvom redu radi transportiranja šecera u tvoje mišice. Naravno ukoliko je prisutan suvišak šecera u krvi, onda inzulin transportira i skladišti šecer u masne stanice (salo).

Međutim inzulin ne prenosi samo šecer u tvoje mišice nego i aminokiseline s kojima se izgrađuju mišici. Na taj nacin je inzulin kao dvosjekli mac jer s jedne strane bez njega nema razvoja mišicne mase a s druge strane ako ga ima suviše zbog suviše šecera u krvi onda on pospješuje skladištenje sala. To znaci za nas da s inzulinom moramo biti jako oprezni.

Glavno pitanje je kako iskoristiti ekstremno jako djelovanje inzulina u svrhu izgradnje muskulature a da se istovremeno ne gomila salo? Odgovor na ovo pitanje leži u ispravnom vremenskom rasporedu izazivanja izlucivanja inzulina.  Ispravni vremenski raspored i struktura tvoje ishrane je odlucujuca. Kako to neki nazivaju timing (tajming), odnosno ako je taj vremenski raspored ispravan onda možeš svoje mišice izgraditi do nepredvidljivih velicina.

Kako inzulin pokrece razvoj tvojih mišica

Tijekom treninga ti prazniš skladišta šecera u tvojim mišicima. S produžavanjem trajanja treninga tvoje tijelo sve više i više ulazi u tako zvanu katabolicku fazu tj fazu razgradnje. Pocinje izlucivanje stresnih hormona kao što je to kortizol, kako bi se mobilizirale i zadnje energetske rezerve tijela. Pri tome nema govora o rastu mišicne mase.

U takvoj situaciji se hranjivi sastojci, šecer ili bjelancevine,  razgrađuju iz mišica i oštecuju mišice kako bi se zadovoljile energetske potrebe tijela. To nije baš najpogodniji okoliš za izgradnju mišica. Pored onih katabolicnih stres hormona postoji i mocni protivnicki igrac a to je inzulin. On izvlaci tijelo iz razgrađujuce faze i snabdijeva iscrpljene mišice sa svježim hranjivim sastojcima. Sve što ti trebaš uciniti da bi se taj proces pokrenuo jest da pocneš jesti.

Za pokretanje tog procesa snabdijevanja mišica sa svim hranjivim sastojcima je jako prikladan napitak zvan Weight Gainer shake (kombinacija brzih ugljikohidrata i brzih proteina). On je namijenjen upravo za pice u to vrijeme odmah nakon treninga. šecer  pokrece ubacivanje inzulina u krv i onda on prenosi šecer direktno u mišice. Isto tako su tu prisutne i bjelancevine iz shake-a, koje su također pomocu inzulina, pumpane u mišice. Na taj nacin se mišici odmah regeneriraju nakon teškog treninga i pocinju rasti.

Dakle, osim transporta hranjivih sastojaka do mišica inzulin također djeluje i na određene prekidace u mišicima koji pokrecu rast mišica. Sve te karakteristike zajedno cine ga jednim od najjace anabolicnim  hormonom u tvom tijelu i njegovo djelovanje je neizostavno kada se radi o razvoju muskulature.

Zašto više inzulina ne znaci automatski više muskulature?

Sposobnost uskladištavanja šecera u tvojim mišicima je ogranicena. Kada su sva skladišta šecera u tvojim mišicima popunjena, inzulin nastavlja skladištenje šecera u tvoje masne stanice. što znaci da ne smiješ pretjerivati s unosom ugljikohidrata u tijelo. Preporucljivo je odmah nakon treninga uzeti š do š,5 grama brzih ugljikohidrata i oko 0,5 grama proteina iz sirutke (whey protein) po kilogramu tjelesne težine. Weight Gain shake sadrži u sebi upravo oba dvije komponete tj. brze ugljikohidrate i bjelancevine koje su najpoželjnije nakon treninga.

U preostalom dijelu dana ne trebaš uzimati suviše brzih ugljikohidrata tj. šecera nego ih radije trebaš izbjegavati. Ukoliko tokom cijelog dana uzimaš mnogo šecera tj. brzih ugljikohidrata ona to ima u stvari nepoželjne posljedice ako imaš za cilj razvoj mišica. Pored toga suvišni i dugotrajni unos šecera remeti normalne tjelesne reakcije izlucivanja inzulina i donosi ubrzanu izgradnju i punjenje masnog tkiva.

Ukratko

Inzulin je najjaci anabolicni hormon tvoga tijela. On je znacajno upleten u izgradnju tvojih mišica i ima višestruka djelovanja. Ukoliko odmah nakon treninga uzmeš brze ugljikohidrate onda inzulin odmah zaustavlja razgradnju u tvojim mišicima i pokrece procese izgradnje muskulature. Osim šecera inzulin transportira i bjelancevine u tvoje mišice, ukoliko si ih unio u tijelo zajedno sa šecerima odmah nakon treninga.

Osim ujutro nakon buđenja gdje je situacija ista kao nakon treninga, u svim drugim vremenima tokom dana,  je preporucljivo održavati niski nivo inzulina u krvi. Dakle u svim ostalim trenucima tokom dana osim ujutro nakon buđenja i nakon treninga trebaš unositi u tijelo spore ugljikohidrate iz žitarica i povrca. Na taj nacin osiguravaš da tvoje tijelo u svako vrijeme dobro reagira i ispravno izlucuje inzulin kada je to potrebno i naravno onda ništa više ne stoji na tvom putu izgradnje tvoje muskulature.
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.