New Posts New Posts RSS Feed - Dukan dijeta - francuska poznata dijeta
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Dukan dijeta - francuska poznata dijeta

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Dukan dijeta - francuska poznata dijeta
    Posted: 27 Travanj 2010 at 16:59
Samo jedna od cetiri žene sretna je s vlastitom kilažom, a barem svaka peta je u nekom trenutku na dijeti. Francuskinje vec š0 godina uživaju na režimu prehrane koji garantira trajni gubitak kilograma.

culi ste za Dukan dijetu, veliku francusku tajnu vitkosti? Osmislio ju je poznati nutricionist dr. Pierre Dukan i francuskoj javnosti predstavio još prije š0 godina. Danas više od š,5 milijuna Francuskinja kune se da dijeta ima dramaticne i dugorocne rezultate.

Ove dijete se drže i zvijezde kao što su Gisele Bundchen i Jennifer Lopez koje je također namamio slogan - jedite što želite i trajno smršavite.

Dukan dijeta su zapravo cetiri vrlo razlicita programa prehrane koji slijede jedan za drugim. Na pocetku odmah dođe do naglog gubitka kilograma, a zatim slijedi jednostavan režim realne prehrane koji sprecava povratak kilograma.

Kljucni element koji povezuje sva cetiri stupnja je dan u tjednu u kojem ne jedete ništa nego samo proteine. Zar to nije Atkinsov princip? Dukan dijeta je vrlo razlicita. Zbog velikog unosa proteina tad se treba piti 3 litre vode na dan. No treba se kloniti maslaca i ulja koji su temelji Atkinsonove dijete.

Dr. Dukan kaže da je na ideju o niskomasnoj dijeti s jednim danom u kojem se jedu samo proteini došao nakon što ga je prijatelj molio da mu osmisli prehranu za mršavljenje koja mu nece uskratiti meso.

"Rekao sam mu da u sljedecih 5 dana ne jede ništa nego proteine i pije samo vodu, a kad se vratio zamolio me da se izvaže jer misli da je njegova vaga pokvarena," rekao je. Oboje su se šokirali vidjevši da je izgubio cak 4,5 kilograma. covjek je ostao na planu prehrane i sljdecih 5 dana i izgubio nešto više od 2,5 kilograma.

Sljedecih 35 godine dr. Dukan je eksperimentirao i istraživao principe prehrane kako bi usavršio diejtu koja daje dobre rezultate. "S godinama mi je postalo jasno da zbrajanje kalorija ne pomaže - naš mozak ne radi na tom principu. To zahtjeva zbrajanje, doziranje i porcije no tvroci ovakvih režima nisu uracunali da ga trebaju provoditi ljudi od krvi i mesa, puni emocija i instinkta. da oni s najvecim motivom bi mogli ovako izgubiti kilograme no vecina ce ih opet vratiti," kaže dr. Dukan.

Smatra da je dr. Atkins pogriješio skinuvši tabu s masnoca što je omogucilo njihov neumjereni unos, a to je po njegovom mišljenju dugorocni zdravstveni rizik.

Kod dijete dr. Dukana bitno je što vas u trenutku kad uspješno skinete kilograme ne ostavlja same i ne prepušta inace neizbjeđnom povratu kilograma. "Lijecnici smatraju da je njihov posao gotov kad smršavite no vrlo je neugodno i neeticno šest mjeseci aksnije suociti se s istim pacijentom koji je povratio stare i dobio nove kilograme. Nisam mogao odoljeti ideji da osmislim dijetu koja ce trajati cijeli život," kaže dr. Dukan.

No to je nemoguca ideja jer je hrana preveliki užitak? Na tu kartu igra dr. Dukan koji s vremenom u dijetu uvodi kljucne elemente zdrave prehrane. Ovo je pažljivo osmišljeno kako bi nakon skidanja masnih rezervi sprijecili osvetu koju vam namjerava priprediti metabolizam. Pratite li i naknadne faze plana doci cete do zdravog i normalnog režima, s jednom iznimkom, morate pristati na jedan dan samo na proteinima - bez voca i povrca ili nekih drugih namirnica. Dukan preporuca cetvrtak - svaki tjedan do konca života - i to je kljucno za mršavljenje.

"Jedan dan na proteinima omogucit ce gubitak od nekig 600 do 900 grama tjedno što ce korigirati ako ponekad pretjerate drugim danima," kaže dr. Dukan.

Dukan dijeta pocinje s kratkom i oštrom fazom napada na masno tkivo u kojoj se jede samo proteini - meso, riba, jaja i nemasni mlijecni proizvodi. Vecina ce u ovih prvih pet dana izgubiti 3 ili više kilograma. Tijekom ove prve faze nije dobro baviti se tjelovježbom.

Tijekom dijete svaki dan cete moci uživati u ugljikohidratima u formi jedne žlice zobenih mekinja. Zobene mekinje bogate su šeceom i proteinima no najvažnija su vlakna koja apsorbiraju vodu iz želuca i dobiju 20 posto veci volumen. Ovo vam pomaže da se osjecate siti, a dobro je i za srce, zdravlje opcenito i uklanjanja zatvora koji se može pojaviti u ranoj fazi dijete.

Prije dijete trebate razmisliti koja je vaša idealna težina i sukladno s tim provoditi tri, cetiri, pet ili više dana prvotne faze napada - no ne više od š0 dana. Želite li smršaviti šest kilograma dva ili tri dana prvotne proteinske faze bit ce dovoljna, no ako trebate smršaviti š2 ili više kilograma petodnevna faza s proteinima dat ce najbolje rezultate. Za one koji trebaju skinuti oko 2 do 3 kilograma bit ce dovoljno i jedan dan pocetne faze.

Kratkorocna proteinima bogata prehrana uklonit ce višak vode iz tkiva, ugasiti apetit ( jedete li samo proteine tijelo pproizvodi stanice koje smanjuju apetit ) dok se istovremeno ne oštecuju mišici i sjaj kože. Proteini su relativno male kalorijske vrijednosti - u usporedbi s masnocom i mnogim ugljikohodratima - a zbog kompleksne strukture teže ih je probaviti. Zbog toga cete sagorjeti više kalorija probavljajuci proteine nego bilo koju drugu hranu. Gubitak kilograma je neizbježan i brz.

Nakon jednog do š0 dana pocetne faze dolazimo da lakše faze. Uz proteine jede se i povrce i to koliko god želite. Obrok možete poceti salatom ili juhom, zatim pojesti meso ili ribu uz prilog od ukusnog povrca.

Jednom kad dosegnete svoju željenu kilažu - ili onu koju vam prporuca plan prehrane - pocinje faza konsolidacije kad se uvodi i voce, kruh, sir te hrana puna škroba poput tjestenine. Potice vas se cak da tjedno imate dvije potpuno neogranicne gozbe s alkoholom, maslacem, kruhom, cokoladom...što god volite.

Ove dvije gozbe dijeta može podnijeti, a i lijecnik vam je toplo preporuca zbog psihicke stabilnosti i trajnog ocuvnja kilograma.
U ovoj fazi kilogrami se ne gube ali se niti ne dobivaju.

A kad se kilogrami ustale svakog cetvrtka držite se proteina i vode.

izvor:net.hr

Je li netko imao iskustva s Dukan dijetom?
što vi mislite o ovome?
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
chaxy View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 09 Studeni 2009
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 1305
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote chaxy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2010 at 18:24
I onda je svizac zamotao cokoladu u omot...
Strong is the new skinny.
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 26 Prosinac 2008
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 4875
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2010 at 18:31

Originally posted by chaxy chaxy wrote:

I onda je svizac zamotao cokoladu u omot...

Ko je taj svizac??? Prebit cu ga, šta on ima tebi motat cokoladu u omot??!

 

Back to Top
chaxy View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 09 Studeni 2009
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 1305
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote chaxy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2010 at 18:37
Originally posted by ThornOfFaith ThornOfFaith wrote:

Originally posted by chaxy chaxy wrote:

I onda je svizac zamotao cokoladu u omot...
Ko je taj svizac??? Prebit cu ga, šta on ima tebi motat cokoladu u omot??!

To je onaj transic koji je tebi motao sladoled u omot
Strong is the new skinny.
Back to Top
Furai View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove
Avatar

Joined: 05 Prosinac 2009
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 746
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Furai Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 09:38
Mislim, svaka dijeta je po meni gubitak vremena i izlika za one koji nemaju volje promijenit nacin razmišljanja vezano za ishranu. Vec utvrđeno gradivo, mijenja se kompletna prehrana i nacin života i sve što ide s tim, a ne na dijetu, koje ce se neki jedno vrijeme pridržavati pa se nakon nekog vremena vratit na staro.
Et, toliko od mene.
@thorn, chaxy - znate gdje je grupna igranka
There are few things graven in stone, except that you have to squat or you're a pussy.
Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 11:29
Zanimljiv mi je ovaj podatak o gubljenju 600 - 900 grama na taj proteinski dan! to su sve masti kao?
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 12:58

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Zanimljiv mi je ovaj podatak o gubljenju 600 - 900 grama na taj proteinski dan! to su sve masti kao?
 

zar sumnjaš?

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:01
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

Originally posted by Iluvatar Iluvatar wrote:

Zanimljiv mi je ovaj podatak o gubljenju 600 - 900 grama na taj proteinski dan! to su sve masti kao?
 


zar sumnjaš?



a cuj, ne treba biti zatvorenog uma.. ako mi može dokazat, prihvatit cu   
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:10
 Apsolutno se slažem, i mene zanima...a da se zaletimo do Dukija pa ga pitamo?
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Iluvatar View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 08 Veljaca 2009
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4357
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Iluvatar Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:21
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

 Apsolutno se slažem, i mene zanima...a da se zaletimo do Dukija pa ga pitamo?


jel ti to mene poticeš na spam?!
Nije ni cudo što nam oni decki divljaju po svakoj temi kad im takav primjer daješ o posjeti dukiju na pm
Muscle mass does not always equal strength. Strength is kindness and sensitivity. Strength is understanding that your power is both physical and emotional.

O osobnim treninzima kontakt na pm.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:30

  a šta cu, chaxy mi je sve komade pokupila na pm pa moram i ja malo, da bar imam neke koristi od dukija

aj da kažem onda nešto vezano uz temu....dijeta ko dijeta

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
chaxy View Drop Down
Pali po spravama
Pali po spravama
Avatar

Joined: 09 Studeni 2009
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 1305
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote chaxy Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:40
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

 a šta cu, chaxy mi je sve komade pokupila na pm pa moram i ja malo, da bar imam neke koristi od dukija
aj da kažem onda nešto vezano uz temu....dijeta ko dijeta

nisam ja majke mi. Soner je

apropo dijete, ja kad vidim te cifre kila kako padaju doli, sve mi je jasno.
Strong is the new skinny.
Back to Top
ThornOfFaith View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 26 Prosinac 2008
Location: Croatia/Hrvatska
Status: Offline
Points: 4875
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote ThornOfFaith Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:44
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:

  a šta cu, chaxy mi je sve komade pokupila na pm pa moram i ja malo, da bar imam neke koristi od dukija

aj da kažem onda nešto vezano uz temu....dijeta ko dijeta

 

Tko je još u igri? Želim nadimke na PM

Gymka bome dobila krila i vidiš kak spama  pitam se zašto

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 13:51

 

A ono Thorn...fali mi pažnje malo danas, takav je dan 

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Zoki View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator


Joined: 19 Studeni 2006
Location: Croatia
Status: Offline
Points: 5840
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Zoki Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 14:03
EKipa, zna se gdje je -> Grupna igranka!
Mir u ovoj temi...
Fitness oprema i dodaci prehrani na : Fitness.com.hr WebShop-u - Proteini
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2010 at 14:20

 ne ljuti se Zoki, evo ti jedna rožica

a šta ceš, koju god dijetu staviš reakcije ce bit iste :) Mislim ovo...svaki cetvrtak do kraja života na proteinima i vodi, svaki dan zobene mekinje kao izvor uh-a....a pogle primjer, tip je 5 dana jeo samo proteine i pio vodu i zamisli skinuo 4,5 kg...neeeeeemojjj s***, kako to?? Sigurno je stvar u proteinima, da je pojeo jednu fetu kruha ode sve u klinac....

...i  trebalo mu je 35 godina istraživanja da dođe do ove savršene dijete? Pjer Pjer, mudar je taj naš Pjer..  hehe...drž nedaj...nepotrebno, stalno se izmišlja nešto novo i opet se gubi cijela bit....

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.