New Posts New Posts RSS Feed - bok svima
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

bok svima

 Post Reply Post Reply
Author
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: bok svima
    Posted: 18 Travanj 2021 at 05:25
Pozz svima. Stanje je za mene već neko vrijeme alarmantno. Imam 29 godina, visoka sam 185 cm i imam 115 kila. Osjećam se loše već neko vrijeme, a mislim da u zadnje vrijeme dotičem dno. Osjećam se loše iznutra. Ne krećem se baš, dosta hodam jer sve obavljam pješke, ali nije to neki brzi tempo. Ne pijem vodu skoro ništa, jedem skoro uvijek prerađenu, brzu hranu. Spavam zbrda dola, ne doručkujem. Nemam kondicije jer već dugo ni ne vježbam, od završetka srednje. To su neke moje navike oduvijek za koje znam da su loše. Debljanje je počelo 2013. Do tada sam uvijek imala od 62 do 67 kila. Znam da sam u ljeto 2017. imala 90 kila, da bih danas došla do ove cifre. Odlučila sam valjda po stoti dovesti se u red. Čitala sam dosta na temu ovoga i mislila koji bi mi bili prvi koraci na putu da se vratim na normalnu težinu pa bih voljela čuti povratnu informaciju.

Uzela sam mjere početkom travnja. Ultimativni cilj bi mi bio ispod 70 kilograma. No, idemo redom. Planovi za prvi mjesec mog puta... Ne mislim vježbati prvi mjesec. Samo istezanje i razgibavanje ujutro i radila bih neke vježbe za kralježnicu na podu koje ne opterećuju noge jer osjećam da me bole gležnjevi i stopala. Sad tu su možda krive i malo neudobne tenisice pa sam nedavno naručila nove. BMR mi je ispao 1960, TDEE 2393. Mislim pratiti unos kalorija preko fitnesspala. Znam da je kg sala 7000 kalorija. Mislila sam ipak gubiti kile postepeno, mada imam dosta za izgubiti jer mi se koža već sad rastegla, pa da se to nekako ne opusti još više poslije naglog gubljenja kila. Nadam se da sam dobro računala. Mislila sam od TDEEa oduzeti 700 pa bi mi dnevni unos bio 1700 kalorija, dakle ne računam da ću vježbati. To mi je ispalo ako sam dobro računala da gubim 0,7 kg po tjednu, 2.8 kg u prvom mjesecu dakle postepeno bih krenula. Ovom računicom u prvom tromjesečju izgubila bih oko 8. 5 kg. Unosila bih oko 2,5 l vode. Čitala sam o intermedijalnom postu pa sam se odlučila za opciju 18/8. Jela bih u periodu od 14 do 22 h,što mi je izvedivo. Prvi obrok bi mi bio u 14, poslljedni u 19h. Izbacila bih kavu jer je ne mogu piti bez mlijeka, pila bih čaj umjesto toga. Mislila sam se fokusirati na masti i proteine, a manje na ugljikohidrate. Ovo je ovako okvirno. Imala bih neka pitanja.

Je li ovo dovoljan unos tekućine za moju težinu, pošto sam negdje čitala da se pije litra vode na svakih 25 kg?
Je li u redu ovaj vremenski okvir jedenja vezan uz intermedijalni post? Mislim da bih to mogla bez problema, jer ionako nisam nikada doručkovala.
Jesam li si postavila male ciljeve kada je riječ o kalorijskom unosu, mogu li ići i u veći deficit? Važno mi je da mi se koža ne rastegne i opusti više nego što bi trebala.
Je li u redu ne vježbati značajnije u prvom mjesecu? Mislila sam uvesti intenzivnije vježbanje u drugom mjesecu ovog nazovimo režima?
Trebam li paziti na ovaj odnos makrosa? izračunao mi ga je fitnesspal.

Dakle, ja sam totalni laik. Dosta sam čitala na temu ovoga, ali jedan članak kaže jedno, a drugi drugo na istu temu. Najveći izazov će mi biti jesti neprerađeno. Ikreno, ne mogu više ni smisliti sav taj junk food jer se osjećam loše od njega poslije, ali opet posegnem za njim jer mi je do servirano na gotovo, što sam svjesna da moram mijenjati. oprostite na dugom tekstu.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Travanj 2021 at 22:31

Pozdrav zizo,

ne brini za tekst, to nam je oduvijek bilo drago vidjeti. Više teksta = više informacija Smile

Da, ima dosta kontradiktornih informacija okolo i više razloga za to, ali jedan od većih je taj što smo svi različiti i nema jednog najboljeg principa za sve. Zato se u isti tren mogu propagirati 10 različitih metoda prehrane za mršavljenje, a da su sve dobre na svoj način. Jer i mogu biti ako se usklade sa pravom osobom.

E sad, prije odgovora na tvoja pitanja ja bih htjela tebi postaviti par istih (sorry, ja odmah na ti, onak friendly Wink). Napisala si na početku da si po valjda stoti put odlučila dovesti se u red. Mene zanima što si to radila tih 99 puta prije? Big smile Znači kakve si korake poduzimala i koji od tih koraka su se pokazali uspješnim, a koji ne?

I znaš li što je bio uzrok tom debljanju, kakva promjena se dogodila u tvom životu te godine kada si počela nakupljati kilograme? Ne moraš pisati ako ne želiš, dovoljno je samo da si ti toga svjesna.

Na kraju, možeš li nam opisati otprilike kako izgledaju tvoji obroci, u 2-3 dana? Što to točno prerađeno jedeš, kada jedeš, okvirno količine koje jedeš....koliko uspiješ popiti nečega i što točno (uključujući i kavu) itd...

Eto, to je to za početak. Pa kad odgovoriš moći ćemo i malo jasnije odgovoriti na tvoja pitanja Cool

Pozz




"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 25 Travanj 2021 at 16:27
hvala puno na odgovoru, naravno da možemo na ti :) inače mi ubuduće neće trebati ovoliko da odgovorim. što se tiče pitanja...
vidnije debljanje za mene počinje na drugoj godini faksa. za vrijeme faksa puno sam radila jer sam morala, uvijek sam bila na nogama i počela sam jesti dosta junk fooda, pogotovo megić. inače i prije toga sam imala loše navike što se tiče jela, tipa u srednjoj bih bila cijeli dan na coli i snickersu bez problema, ali posao mi je bio dosta stresan i isrcpljujuć pa bih bila baš gladna i jer sam bila lijena da nešto nosim od doma zapravo, a i malo vremena sam provodila doma, onda bih uvijek jela tako nešto nabrzaka. ja sam osoba koja se dosta brine za druge, a na poslu ne bih znala reći ne, uvijek želim dati sve od sebe kad nešto radim, često bih podmetnula leđa gdje ne trebam i drugi bi to znali iskoristiti. nisam ni skužila kada, dobila sam 15 kg kad sam prvi put primijetila da se debljam. onda se sve to pogoršalo zadnjih dvije godine najviše. nisam diplomirala na kraju, loše stanje doma, onda valjda i kriza, pitanja šta sam gdje sam, misao kako ne idem i ne mogu naprijed, pa me svi podsjećaju da moram smršavjeti, izolirala sam se od svih i sve se to spojilo i sad bih već jela i jedem iz čiste dosade i neke trenutne ugode, čak i ako nisam gladna i sad mi je teško to preokrenuti.
znala sam da sam se krivo izrazila jer nisam uopće poduzela puno koraka da to promijenim. probala bih bezbroj puta da kao jedem zdravo, kao bez junk fooda, doslovno tri dana bih izdržala, i onda opet po starom i sve tako. jednom sam uspjela ne jesti tri dana i sjećam se da sam se super osjećala. no, nisam nikad probala vježbati recimo.
obično prvo što jedem, zapravo pijem je kava s mlijekom i pola žlice šećera. onda oko tri, četiri jedem ili neka peciva u pekari, ili neka piletina ili pljeskavica u hambiju s umakom i prilozima ili trokut pizza, pola litre cole. kasnije navečer opet neki junk food ili meni u megiću ili bih znala kupiti neke grickalice ili nešto slatko, kao čokoladno i onda bih to jela onak kasno navečer dok sam na mobitelu ili laptopu, tipa oko 11 navečer. uvijek ostanem 2,3 sata poslije budna jer ne želim sad odmah leći. vodu tijekom dana ne pijem, nemam naviku baš, mada se trudim sad kako sam kupila termo bocu, pijem još tu jednu kavu, navečer čaj od kamilice bez ičega, a vrlo često pijem pola litre cole, mada ponekad i dvije od pol litre znam popiti na dan, ovisi kad sam popila prvu.


Edited by zizo35 - 25 Travanj 2021 at 16:38
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2021 at 13:58

Hvala ti Hug, a odgovoriš kad stigneš - bitno je da na kraju uspiješ dobiti ono po što si došla na ovaj forum, makar to bila veća jasnoća razmišljanja oko cijele tvoje situacije što je već samo po sebi dobar korak naprijed Smile


Malo ću te citirati da bude preglednije:


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

 znala sam da sam se krivo izrazila jer nisam uopće poduzela puno koraka da to promijenim. probala bih bezbroj puta da kao jedem zdravo, kao bez junk fooda, doslovno tri dana bih izdržala, i onda opet po starom i sve tako. jednom sam uspjela ne jesti tri dana i sjećam se da sam se super osjećala. no, nisam nikad probala vježbati recimo.

Zapravo, nisi se krivo izrazila Smile Odnosno, moje pitanje nije išlo u smjeru koliko si se zbilja potrudila da nešto napraviš (jer vjerujem da jesi) nego više u smjeru jasnijeg razumijevanja toga koliko su svi prijašnji koraci bili efektivni. Jer ako si već par puta nastojala odustati od junka i prekinula s tim nakon par dana, misliš li da je to zbilja izvediva praksa za tebe u trenutnim okolnostima? Wink I sama si navela da ti to predstavlja najveći izazov i to je u redu, nisi sama u tome. U današnjem kaotičnom svijetu gdje mnogi od nas traže više praktičnosti ali i utjehe u hrani ovo s čim se ti boriš više je pravilo nego iznimka.

To ti govorim zato da nemaš onaj osjećaj " totalni sam fail jer ne uspijevam izdržati bez junka više od 3 dana", već da malo dublje razmotriš sve faktore koji su uključeni u tvoju odluku da se okreneš takvoj hrani umjesto onoj koju "biš trebala jesti" Smile I da te faktore vrednuješ jer su jako važni i treba ih razumijeti prije nego kreneš u proces promjene.


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

ja sam osoba koja se dosta brine za druge, a na poslu ne bih znala reći ne, uvijek želim dati sve od sebe kad nešto radim, često bih podmetnula leđa gdje ne trebam i drugi bi to znali iskoristiti. 

Ovo može biti jedan od faktora Smile Kažem može biti jer na kraju samo o tebi ovisi kako ti gledaš na neke stvari, a prema tome kako si ovo napisala meni se čini da te jako bole postupci tih ljudi koji nisu znali cijeniti tvoj rad, brigu i volju da daš najviše od sebe. Btw. svaka čast na tome i takva i ostani, trebaju nam takvi ljudi Clap Mnogi odu u kontru da izbjegnu daljnja iskorištavanja pa se zalede skroz ili postanu hladni ali ništa od toga, to može biti stanje na površini ali iznutra uvijek ostane sukob. U ovom slučaju treba poraditi na osobnim granicama, vještini prepoznavanja namjera drugih i odlazak negdje gdje se tvoje vrijednosti cijene, što je proces za sebe i druga tema, ali sve skupa to jako zadire u ponašanja i odluke naspram hrane i ostalih izbora. Uostalom, mislim da nema nikoga tko barem jednom u životu nije jeo da umiri emocije....užasno je kad daješ sve od sebe, a drugi te gaze. A kad se uz to poklope i druge životne situacije, kao ove koje si opisala... svaki hamburger i tome slično djeluje primamljivije od brokule.

Kad se sve to uzme u obzir, svaka čast da si uopće i pokušala nešto mijenjati. A to što nisi uspjela promijeniti nije manjak volje i discipline nego složena mreža svih tih emotivnih i mentalnih faktora, odnosa, okruženja, tvoje želje za praktičnošću i vrlo vjerojatno "sve ili ništa" principom kojeg si birala. Ili jedem junk ili ga ne jedem uopće, a sredine nema Smile

E, ima, i u sredini je najčešće ključ. Zapravo ne mora biti u sredini već negdje na toj liniji između svega i ničega. I što si više pod pritiskom svega oko sebe to ćeš se lakše nositi sa nekim manjim koracima koje možeš hendlati bez da osjetiš veliko uskraćivanje onoga što ti je pružalo zadovoljstvo.

Nadam se da nisam previše zakomplicirala priču, došla si samo po odgovor na par pitanja LOLEmbarrassed Ali u biti, cijelim ovim uvodom sam ti htjela reći da nema jednog odgovora na ta pitanja - u biti, može ga biti, ali hoćeš li ga ti moći slijediti pitanje je koje zahtijeva još puno pod pitanja. 

Npr, tvoje pitanje o vodi - ja se volim voditi formulom kg tjelesne težine * 30 ml tekućine ali reći nekome tko nikad nije popio više od 2 čaše vode kroz dan da odmah skoči na 3 L tekućine ne zvuči mi izdrživo. Uostalom, kad se spominje unos tekućine rijetko se spominje da se ta tekućina može dobiti iz više izvora - iz ostalih napitaka poput čaja, iz juha i ostalih jušnih verzija hrane, voća i povrća, žitarica kuhanima u vodi...dakle kada netko govori u unosu tekućine kroz dan bilo bi dobro i pobrojiti koliko navedenih stvari osoba konzumira. Nekad je uz to dovoljno popiti i samo litru vode. A gdje je tu još faktor aktivnosti, vanjske temperature, koliko se osoba znoji i li ne.... dakle kompleksno.

Onda imaš i fasting - izabrala biš taj princip jer si rekla da ionako oduvijek preskačeš doručak. Ok, a sad mene zanima kako se ti osjećaš u tom periodu dok nešto ne pojedeš i koliko hrane imaš potrebe unijeti nakon više od 16h gladovanja? Jer fasting kompletno gubi svoj smisao ako ti nakon perioda posta toliko ogladniš da nisi u mogućnosti donijeti prave izbore. Gledaj da si ti do sada "postila" do 3-4 pa biš pojela neki junk, popila colu itd.....šta ako sad umjesto tog izbora tebi na meniju bude povrće, neko meso ili jaja i nešto cjelovito, sa čašom vode...koliko se tu priča mijenja? Opet, ne govorim ništa da je dobro ili loše, samo te potičem da razmatraš Smile

Računice koje si napravila TDEE i ostalo.....tu si uzmi u obzir da kalkulatori često znaju griješiti pa podcijeniti ili precijeniti potreban unos hrane. Kao i što kalorije na deklaracijama namirnica nisu uvijek najtočnije. A ni sposobnost tijela da apsorbira kalorije nije ista kod svakog, niti je ista kod jednog pojedinca u svim slučajevima i trenucima u danu.
Tu ti dajem samo jedan širi okvir za razumijevanje svega toga kako ne biš mislila da je to tako kako piše.  I da gubitak kilograma neće ići tako linearno Smile Matematički sve to tako lijepo izgleda ali naše tijelo je jedan kompleksan sustav koji uvijek ima neka svoja iznenađenja Big smile

No, ajmo reći da imaš neki okvir kojeg kasnije možeš korigirati...koliko si spremna zaista se baviti računanjem kalorija i koliko znaš to procijeniti? Jesi li i prije to znala raditi? Ili biš samo odlučila jesti manje i izbaciti ono što si smatrala lošim?

Vježbanje možeš za početak ostaviti po strani ali nemoj zadugo jer će ti jako pomoći ne samo u procesu mršavljenja, nego još i više u fazi održavanja radi pozitivnih promjena u metabolizmu. No benefiti vježbanja idu daleko od samog dodatnog trošenja kalorija te jačanja mišićnog, vezivnog i koštanog tkiva - oni psihološki benefiti mogli bi biti najbolja motivacija da nastaviš u pravom smjeru. A usput ćeš se i graditi kao osoba sa više sigurnosti u sebe što će ti pomoći u svim područjima života.


Na kraju, bravo za to što si smanjila unos cole Thumbs Up Ako je to ona "prava" cola, sljedeći korak mogla bi biti no sugar Wink Nije idealno, ali je bar bez kalorija i za početak će poslužiti. S tim da, ako se odlučiš na to pripazi kako ti djeluje na apetit, čest je slučaj da ti umjetni zaslađivači potaknu glad pa na kraju napraviš više štete nego koristi. 

Ako ćemo na zdravije, moj favorit je mineralna sa malo iscijeđenog limuna Star Nema veze sa okusom cole ali je super način zadovoljenja tog sparkling momenta sa dozom zdravlja Smile


Huh, sad ću stati da ti svega ovoga ne bude previše. U radu s ljudima inače izbjegavam taj information overload ali forumi su specifična priča pa nekako pokušavam dati što više info u što manje vremena Smile Nadam se da ti na bilo koji način služi ovo što pišem jer iako ti možda nisam za sada dala neke konkretne korake, pokušala sam najprije maknuti maglu oko nekih pitanja kako biš jasnije postavila svoje ciljeve. Inače, moj pristup je korak po korak i strogo individualan tako da ćeš kod mene naići na puno teksta i pitanja ali eto mislim da je to jedini način da se osobi zbilja pomogne...onak,za pravo Smile



Završit ću s još jednim pitanjem - kakve su ti kulinarske vještine? Big smile








Edited by Gym_girl - 26 Travanj 2021 at 14:02
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2021 at 15:03
meni nikad previše teksta ili informacija, tako da to meni nikad ne predstavlja problem :D

ovo kad sam rekla da nisam jela tri dana, to nisam mislila bez junk fooda nego sam baš bila postila i osjećala sam se super. naravno ne prvi dan :D 4. dan sam jela jer eto nisam neko vrijeme, ali nisam bila gladna. čitala sam o tom hormonu ghrelinu koji potiče glad i da se triggera što više jedemo. i stvarno ponekad imam osjećaj što više jedem da sam gladnija, to jest mogu pojesti više. osjećam se dobro nakon tog perioda od 16 h jer ipak tu je i spavanje uključeno a i stvarno sam navikla kroz život da jedem u drugom dijelu dana samo što bih sad u odraslijoj dobi ipak taj period nejedenja prekidala s kavom s mlijekom i malo šećera ali ni nju ne pijem rano ujutro već oko 12, 13 h. kavu bez mlijeka i ako nije instant ni ne mogu piti, dakle nije to ni ona prava kava hihi, tako da ću se potruditi zamijeniti ju sa čajem koji mi je tak tak kao piće, a ovu kavu ionako pijem iz neke navike, ne zato što me treba nešto razbuditi i slično :D tako da ja mislim da bih mogla biti na tom 16/8 fastingu. nakon tog perioda nejedenja opet jedem onako kako bi jela i inače samo što su dosta meni tu problem te neke sitnice slastice koje jedem između dva veća obroka ili jednog većeg obroka ili navečer, stvari kao bananko, tortice, voćni jogurt, snickers i tako to. to mi nije zasitno pa to mogu jesti i ako nisam baš gladna, a znam da je krcato tim lošim stvarima pa kad bih samo to izbacila u prvim koracima, to bi bilo super.
što se tiče ovoga jesam li mislila jesti manje i izbaciti loše...htjela sam ipak početi malo konkretnije. znam da trebam biti u deficitu stoga sam namjeravala baš brojiti kalorije i mislim da mi to ne bi bio problem. da bi mi bilo lakše u tome, mislila sam jesti što više cjelovitu hranu, a i pomogla bih se aplikacijom. uz to bih nastojala izbaciti lošu hranu. e sad što se tiče ovog manje, to sam mislila, sad nisam sigurna koliko bih manje trebala jesti. imam puno kila trenutno i dosta toga za skinuti i sad nezz je li 700 kalorija manje od tdeea premalo za početak. znam da ne bih htjela naglo gubiti kile da se koža koliko toliko može prilagođavati s time. ali opet tih 1700 kalorija koje sam dobila kao rezultat, opet mi ih je nekako teško postići zdravom hranom kad sam brojala. mislila sam imati tako neka dva glavna obroka i možda nešto između. i deff ću probati unijeti više tekućine kroz dan.
da, mislila sam se fokusirati na prehranu i ostaviti vježbanje za nešto kasnije? je li previše mjesec dana kasnije, ili možda tri tjedna? nije sad da ne zelim vježbati ili da to izbjegavam, nego onda moram i povećati unos kalorija. pokušavam jesti zdravije i onda skuzim da nisam zadovoljila taj kalorijski unos.

kulinarske vještine, pa ne bih rekla da ih imam, znam onako osnovno. uvijek bih si kupovala vani za vrijeme pauze neke ili prije posla nešto nabrzaka, a i ne volim baš kuhati, ali ipak imala sam u planu proširiti znanje u tom području. :D


Edited by zizo35 - 28 Travanj 2021 at 15:04
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 30 Travanj 2021 at 13:13
Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

meni nikad previše teksta ili informacija, tako da to meni nikad ne predstavlja problem :D

Divno Thumbs UpStar


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:


ovo kad sam rekla da nisam jela tri dana, to nisam mislila bez junk fooda nego sam baš bila postila i osjećala sam se super. naravno ne prvi dan :D

Bila si kompletno bez hrane ili si jela nešto sitno?

I bez obzira na odgovor, jesi li pomislila da je to što si se osjećala super možda bila čista posljedica " 3 dana bez junka" umjesto "3 dana bez hrane"? Just asking Wink


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:


4. dan sam jela jer eto nisam neko vrijeme, ali nisam bila gladna. čitala sam o tom hormonu ghrelinu koji potiče glad i da se triggera što više jedemo. i stvarno ponekad imam osjećaj što više jedem da sam gladnija, to jest mogu pojesti više.

Hormon grelin nas potiče da jedemo, da, ali to je njegova prirodna uloga kada nas potaknut signalima iz praznog želudca tjera na traženje hrane. To je njegov glavni okidač, a uzroka pretjerane gladi može biti više. Jedan od njih može biti nepravilno posložen obrok. Npr. što se više hranimo šećerima ili općenito procesiranom hranom to nam je teže prestati jesti, ne samo što je takva hrana u biti dizajnirana da žudimo za njom već i zato što joj manjka hranjivih tvari koje nas zasićuju, prvenstveno proteina i vlakana. A ako još postoji neki problem sa regulacijom glukoze i inzulina u tijelu stvar postaje još intenzivnija nakon takvih obroka...

Zato se nekad post čini super rješenje kad se odreknemo takve hrane u periodu gladovanja, ali njime opet ne rješavamo glavni uzrok ako nastavimo u periodu hranjenja jesti po starom Wink


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

osjećam se dobro nakon tog perioda od 16 h jer ipak tu je i spavanje uključeno a i stvarno sam navikla kroz život da jedem u drugom dijelu dana ....

Ok, to mogu shvatiti, kad nešto radimo cijeli život teško nam je i pomisliti da bi mogli raditi drukčije. Ja se tu volim pitati - kako mi to što radim zbilja funkcionira kad pogledam svoje sadašnje stanje?

Dakle, s jedne strane navike. S druge rezultati tih navika. Šta vidiš kada sukobiš to dvoje? Smile

Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

....samo što su dosta meni tu problem te neke sitnice slastice koje jedem između dva veća obroka ili jednog većeg obroka ili navečer, stvari kao bananko, tortice, voćni jogurt, snickers i tako to. to mi nije zasitno pa to mogu jesti i ako nisam baš gladna, a znam da je krcato tim lošim stvarima pa kad bih samo to izbacila u prvim koracima, to bi bilo super.

To bi bilo super. Koliko od 1-10 misliš da si spremna, voljna i sposobna to učiniti? Smile


 
Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:


što se tiče ovoga jesam li mislila jesti manje i izbaciti loše...htjela sam ipak početi malo konkretnije. znam da trebam biti u deficitu stoga sam namjeravala baš brojiti kalorije i mislim da mi to ne bi bio problem. da bi mi bilo lakše u tome, mislila sam jesti što više cjelovitu hranu, a i pomogla bih se aplikacijom. uz to bih nastojala izbaciti lošu hranu.

Seems like you have a plan Big smileWink

Ok, imaš li sve potrebno za to što si navela? Kuhinjsku vagu npr.? Jesi li već isplanirala što ćeš točno jesti, kako ćeš kombinirati namirnice, kada ćeš ih nabavljati i kako ćeš planirati jelovnike - unaprijed ili spontano?

Pretpostavljam da ti čitanje deklaracija ide bez problema? Smile

Koliko ćeš biti spremna i voljna kuhati ono što treba, a ako ne koje obroke ćeš izabrati koji ne zahtijevanju kuhanje?

Šta ako ti neki obrok ne ispadne dobro, kakvu zamjenu ćeš si naći?

Šta ako ne dostigneš potreban broj kalorija, hoćeš pustiti tako kako je ili ćeš tražiti što biš mogla pojesti dalje da to ispuniš?

Wink


 
Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

e sad što se tiče ovog manje, to sam mislila, sad nisam sigurna koliko bih manje trebala jesti. imam puno kila trenutno i dosta toga za skinuti i sad nezz je li 700 kalorija manje od tdeea premalo za početak. znam da ne bih htjela naglo gubiti kile da se koža koliko toliko može prilagođavati s time. ali opet tih 1700 kalorija koje sam dobila kao rezultat, opet mi ih je nekako teško postići zdravom hranom kad sam brojala. mislila sam imati tako neka dva glavna obroka i možda nešto između. i deff ću probati unijeti više tekućine kroz dan.

Znaš kad ćeš dobiti odgovore na ova pitanja? Kad kreneš Wink Vaga i metar će ti sve reći. Kako rekoh u prošlom postu, broj kojeg si dobila za dnevni unos kalorija može biti dobar, precijenjen ili podcijenjen, a često je precijenjen. Tako da, ovih tvojih -700 kcal može biti i -500 ili čak - 300.

Shvati to samo kao okvir kojeg ćeš korigirati dalje i ništa drugo. Zato je igranje sa kalorijama i makrosima jedna zeznuta igra....ako temelji još nisu solidni Smile





Edited by Gym_girl - 30 Travanj 2021 at 13:16
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Svibanj 2021 at 04:14
znači ta tri dana sam pila samo vodu, krizan mi je bio prvi dan. ma da skužila sam da mi je bilo bolje jer nisam jela junk. znam da se osjećam loše zbog junka i da mi je bolje bez njega, pogotovo nakon toliko vremena konzumiranja i te loše hrane i to mi je omrzlo, ali opet se nekako vratim tome jer je vrlo pristupačno i brzo gotovo, no mislim da sam došla do tog nekog limita jer se više ne osjećam ni dobro dok to jedem, osjećam se krivo, dok bi se prije osjećala krivo nakon što bi nešto loše pojela

što se tiče rezanja slatkiša... teško mi je u brojci ocijeniti. mislim da je moj najveći problem neplaniranje unaprijed što ću jesti. i onda kad sam gladna a tipa doma nemam sad nešto trenutno jesti onda uzmem nešto vani i tada i najčešće kupujem i tak te neke sitne slatkiše. tako da ja tu moram poraditi na planu unaprijed, recimo mislila sam tjedan dana unaprijed imati namirnice doma kaj ću jest i točno isplanirati što ću jesti. s time da ću nastojati jesti ugljiće u prvom dijelu dana i da recimo jedem meso s povrćem umjesto s ugljikohidratima, voćku uz malo orašastoga. tako sam si složila kao te kombinacije jela pa samo mijenjam ili voćku ili orašasto ili tip mesa. imam kuhinjsku vagu, nekakvu malu digitalnu, mada su mi draže one stare od ovih na touch, ali sad ovu imam :)
pa sad iskreno nikad nisam čitala deklaracije kad kupujem hranu, za razliku od recimo skincare proizvoda, što mi je recimo pod must. mislim da je namirnica zdravija što ima manje sastojaka u pravilu :D ali budem se i time više pozabavila. mislim da ću sad u početku jesti što zahtijeva jednostavniju pripremu, recimo zobene , kuhana ili pečena jaja, kuhana riža s povrćem, grilano meso- inače kad jedem meso doma, jedem samo pileća prsa ili rjeđe ribu tako da bih samo to i jela od mesa. dakle sad bi to bilo vrlo jednostavno u početku.

da, razmišljala sam o tome da ako ne uspijem zadovoljiti kalorijski unos za taj dan, da ostavim kako je možda ponekad. a zasad bih onda od tjelesne aktivnosti šetala recimo po maksimiru ili mgu otići i do sljemena po uzbrdici vikendom, istezala bih se svako jutro i malo jednostavnija tjelovježba samo jer sam sva zakržljala iskreno

da, kuzim ovo za kalorije i makrose. meni će tu od velike pomoći biti ta aplikacija mislim. onda zasad budem bila na 1700 pa ću vidjeti. ta aplikacija mi je izračunala i makrose pa ću i to probati više pratiti gdje sam otprilike samo zasad u početku.



Edited by zizo35 - 01 Svibanj 2021 at 04:24
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Svibanj 2021 at 16:17

Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:

znači ta tri dana sam pila samo vodu, krizan mi je bio prvi dan.

Hrabra odluka moram priznati Smile Što te potaklo da baš sve izbaciš na 3 dana? Ta želja da se rješiš junka ili nešto drugo?

I kako si se osjećala nakon ta 3 dana, jesi li jela više nego inače u narednim danima i/ili ti je bilo teže najesti se?



Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:


što se tiče rezanja slatkiša... teško mi je u brojci ocijeniti. mislim da je moj najveći problem neplaniranje unaprijed što ću jesti. i onda kad sam gladna a tipa doma nemam sad nešto trenutno jesti onda uzmem nešto vani i tada i najčešće kupujem i tak te neke sitne slatkiše. tako da ja tu moram poraditi na planu unaprijed,

Zato sam te i pitala sva ta pitanja Wink To je logično i to gotovo svi radimo tu i tamo, pogotovo kad nas glad strefi pa postane totalno nevažno što ćemo pojest samo da to odradimo. Baš zato je i važno da prije nego kreneš u ikakav proces poradiš na tome kako ćeš to isplanirati, a da ti bude izvedivo. Ne samo kada ćeš i kakve namirnice ići nabaviti, nego i koje kombinacije hrane ti dolaze u obzir kako biš uvijek bila spremna reagirat na vrijeme. 


Originally posted by zizo35 zizo35 wrote:


recimo mislila sam tjedan dana unaprijed imati namirnice doma kaj ću jest i točno isplanirati što ću jesti. s time da ću nastojati jesti ugljiće u prvom dijelu dana i da recimo jedem meso s povrćem umjesto s ugljikohidratima, voćku uz malo orašastoga. tako sam si složila kao te kombinacije jela pa samo mijenjam ili voćku ili orašasto ili tip mesa. imam kuhinjsku vagu, nekakvu malu digitalnu, mada su mi draže one stare od ovih na touch, ali sad ovu imam :) ...mislim da ću sad u početku jesti što zahtijeva jednostavniju pripremu, recimo zobene , kuhana ili pečena jaja, kuhana riža s povrćem, grilano meso- inače kad jedem meso doma, jedem samo pileća prsa ili rjeđe ribu tako da bih samo to i jela od mesa. dakle sad bi to bilo vrlo jednostavno u početku.

Ok, super Clap Najbolje ti je krenuti s nečim jednostavnim jer ćeš se toga najlakše držati. Za kuhanje jaja ili grilanje mesa ti treba 10-ak min vremena, a toliko si uvijek možeš priuštiti. Svježe povrće je zakon ali za početak možeš imati i zaleđeno da ti je uvijek pri ruci. I salate, koje su isto super za neke brze obroke  - uz meso, jaja, tunu, mozzarellu...odlična večera recimo.

Što se deklaracija tiče, nisam toliko mislila na sastojke (btw. ovo za što manje sastojaka je istina i toga se drži Smile) koliko na kalorije i makrose. Jer ako ćeš se voditi kalorijama moraš biti spremna na dosta matematike Big smile Ali ako ti je to gušt, zašto ne. I ja sam među onima koji vole vagati sve živo i to me drži već 20 godina pa brijem da je moguće LOLLOL


Uglavnom, imaš neki start i to je bitno. Ono što je ovdje ključno je to kako ćeš ti reagirati na smanjeni unos hrane nakon produženog posta. Zato sam te i pitala toliko pitanja na početku kako bih nekako pokušava ustanoviti je li to dobar pristup za tebe. Nije isto kada te nakon 16h posta čeka junk ili meso sa malo riže i povrćem Wink Dakle, definitivno je na tebi da pokušaš sve što si zamislila ali da pritom jako dobro paziš na reakcije tijela. Post je malo zeznut kod nas žena i nekima zbilja napravi više problema sa apetitom nego neki uravnoteženiji pristup redukcijskoj prehrani. Gledaj dugoročno. Možda je dobar način za smanjiti unos hrane kad se izbije jedan obrok, ali kad taj jedan propušteni obrok kasnije uzrokuje kaskadu prejedanja ili konstantnih misli na hranu....nije vrijedno toga. btw. upravo je to česti problem kod onih koji preskoče doručak, kunu se da im to odgovara ali im istovremeno nije jasno zašto navečer pometu pol hladnjaka.

Ne kažem da je doručak najvažniji obrok u danu, ali nekima može biti presudan za sve daljnje izbore Smile

btw. nisam te pitala, što se zdravlja tiče, sve ok? Nemaš problema sa šećerom, masnoćama, tlakom ? Hormonima?





Edited by Gym_girl - 01 Svibanj 2021 at 16:17
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 05 Svibanj 2021 at 14:01
što se tiče zdravlja, koliko znam sve je ok, al dugo nisam bila na nekom pregledu.

pa to kad sam postila sam kao mislila malo neki detox kao pa sam poslije toga namjeravala zdravije jesti. ne bih rekla da sam poslije jela više, al mislim da to nije bilo ipak dovoljno da se poslije teže najedem. mada jesam skužila u tim mojim pokušajima da jedem zdravije pa i manje, jest da mi je trebala manja količina hrane da se zasitim.

ovo što govoriš za doručak, razumijem i ima smisla zapravo sve kj govoriš :) no ja sam mislila probati na početku ovako s tim postom i bez doručka zapravo pa ako se ne bude ništa mijenjalo, budem mijenjala stvari

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 06 Svibanj 2021 at 16:02

Ako se radi o godinama, moja preporuka je da odeš Smile Ne samo da ćeš na vrijeme moći intervenirati ako treba, nego ćeš i imat neki starting point za usporedbu nakon nekog vremena. Ja bih zapravo svima koji kreću u neku formu fastinga to preporučila jer učinak istog dosta ovisi i o sposobnosti regulacije šećera, zato se dijabetičarima takva praksa nikako ne preporučuje.

Probaj, ti si na kraju krajeva stručnjak za svoje tijelo Wink Ja sam ti samo pokušala ubaciti neke bubice u uho da o njima razmišljaš putem. Inače sam pobornik manjih koraka i postepenog usvajanja vještina, ne samo radi sigurnijeg skidanja kilograma već i radi još sigurnijeg održavanja postignute kilaže. No, mnogo je različitih načina i na kraju samo o tebi ovisi koji će ti najbolje sjesti.

Ako ti treba pomoć, savjet, vodstvo....tu sam, možeš i u inbox Wink



"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
zizo35 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 01 Travanj 2021
Status: Offline
Points: 6
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zizo35 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Svibanj 2021 at 03:02
Gym_girl, hvala ti puno na svim tvojim odgovorima :)

ova tvoja prva rečenica se odnosila na to da mi preporučaš post? ako je u redu, poslala bih ti neka pitanja u inbox onda radije. i hvala ti još jednom
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Svibanj 2021 at 13:41

Nema na čemu Thumbs Up

Ne, prva rečenica se odnosila na pregled Wink Sorry, možda baš i nisam bila dovoljno jasna na što točno mislim, a što se tiče ostalog slobodno piši u inbox, dapače Hug
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
DebelaTetka View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Kolovoz 2021
Status: Offline
Points: 33
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote DebelaTetka Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 19 Kolovoz 2021 at 18:57
Zizo, jesi još tu?

@gym, ja bih krenula u teretanu 2x tjedno. Nije mi problem vrtiti bicikl i orbitrek do pola sata, ali rekli su mi da trebam radije vježbe snage da ojačam mišiće.

Moja ideja je da prva dva mjeseca radim samo aerobno, dok malo ne naučim, što i kako, pa onda kad skinem 10 kg mozda onda krenuti i s vjezbama snage, dok mi malo netko i pomogne oko toga....kaj mislis, jel moze tako?
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.