New Posts New Posts RSS Feed - SKOLIOZA
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

SKOLIOZA

 Post Reply Post Reply
Author
malaribica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 19 Rujan 2019
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote malaribica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: SKOLIOZA
    Posted: 20 Rujan 2019 at 00:03
Pozdraaav!
Nadam se da mi netko od vas može pomoći.Nedavno sam otkrila da imam blažu skoliozu.Eh sad,moje pitanje je smijem li ići u teretanu?Ako da,koje sprave smijem koristiti?Na fizikalne sam naručena za par mjeseci..U teretanu sam zapravo namjeravala krenuti jer smatram da ću pomoći kičmi tako da skinem višak kilograma i tako je rasteretim.Naime od par ljudi sam dobila savjete kako teretana nikako nije za mene,a neki smatraju da je super.Moja dr je rekla da mogu ići,ali da pazim(nije mi baš puno pomogla iskreno).Naime ako ne budem išla,a krenem na dijetu,znam da ću vrlo brzo pokleknuti ako se ne bavim nikakvom aktivnosti(a smatram treninge jako motivirajućima!)
Hvala svima koji su mi voljni pomoći!
p.s. imam 17 god
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 20 Rujan 2019 at 09:17
Moja ti je preporuka da odeš negdje slikati kičmu i javiš se na ISST kamp. Google naziv i vidjet ćeš o čemu se radi. Javi se Jasminki Dedović, na [email protected] Sad na zimu imaju intenzivne kampove baš za skoliozu i licencirani su Schroth terapeuti, što su jedine vježbe koje pomažu sa skoliozom. Odi k njima sa slikom da te procijene i tek onda u teretanu, kad ti netko kaže u kakvom ti je stanju kičma i na što paziti. Kod skolioze je gotovo uvijek znatno oslabljen trup, a i drugi mišići barem na jednoj strani ne rade kako bi trebali. Kad ti propišu vježbe za tvoj tip skolioze i nauče te pravilno se držati, onda možeš razmišljati o nekom sportu i s time eventualno otići nekom treneru da te nauči ispravno koristiti sprave i izvoditi vježbe s obzirom na tvoje specifično stanje. Ne trebam ni napominjati da vježbe koje ti terapeut propiše moraš izvoditi svakodnevno i biti redovita kako bi se stanje popravilo i održalo, a za neke ti možda bude trebala i teretana(švedske ljestve prvenstveno).

Edited by Justanyone - 20 Rujan 2019 at 09:19
Back to Top
malaribica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 19 Rujan 2019
Status: Offline
Points: 2
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote malaribica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Rujan 2019 at 23:35
Hvala puno na odgovoru!
Program pocinje u 1. mj. tako da bih ja ipak sama nesto malo pocela.Sto mislite o bicikliranju,traci za trcanje(u mom slucaju ja smijem samo brzo hodanje ali ne i trcati)..?Jedan lagani cardio 4 puta tjedno?
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Rujan 2019 at 09:52
? Zašto ne smiješ trčati? Što ti je točno rekao doktor, kakva ti je skolioza? Koliko stupnjeva, ako znaš?
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Rujan 2019 at 19:45
@just... ne trčati jer kod povreda ili deformacija kralježnice je to općenita preventivna mjera, kao i svih aktivnosti koje uzrokuju mikrotraume kod kralj... Usput, pretjerala si kad pišeš da se samo Schroth terapija bavi skoliozom, većina škola-usmjerenja se bavi, a i joga terapeuti.
@malar..., raspitaj se medju joga tečajevima takodje. Ja imam sportske povrede kralj., pa me skolioza nije toliko zanimala, a za svoje imam više loša nego dobra iskustva sa fizioterapeutima kod nas ( čast iznimkama koje nisam upoznao ) kad o funkciji kralj. znaju manje nego ja. Ukoliko imaš mogućnosti, možda da probaš kontaktirati dr. Egića, on je u Daruvaru, prije bio u toplicama, ne znam da li se bavi skoliozom, pitaj, ali je medju najboljima općenito pa ti možda može dati preporuke. Problem je da većina terapeuta ne pristupa slučaju specifično, nego svima daju općenite propisane vježbe, a to je uglavnom produkt neznanja.
    
Back to Top
Ivan444 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 18 Sijecanj 2019
Location: Crikvenica
Status: Offline
Points: 3
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Ivan444 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Listopad 2019 at 15:29

Lp Ribice. U tvom slucaju posto imas 17 godina, imas jos vremena oko godinu dana posto jos si mozda u fazi razvoja da to popravis na najbolji moguci nacin, u blagim oblicima krive kraljeznice moze se to promjeniti samo od sebe na dobro, dok si mladji. No u tvom slucaju ako je potrebno smrsaviti, jer tezina opterecuje kraljeznicu i treba ojacat ledjne misice kako bi ih oni drzali i ispravili tvoje drzanje, sad si u fazi, u godinama kad mozes popraviti kraljeznicu! pa ovo shvati ozbiljno jer sad je krajnje vrijeme da to ucinis, da kasnije nemas problema, ako je moguce i nikad vise. No ljudsko tijelo je cudesno i nema potvrda.

Ako je tezina problem, morat ces promjenit svoju prehranu ali i to ne vrijedi puno ako se ne kreces dovoljno, znaci aktivnost znaci sve, oko prehrane vec znas otprilike na sto moras pazit, time da pazis na unos UH-ugljikohidrata kao izvor snage, i bjelancevina za izgradnju misica, koliko unosis I kad unosis, ne moras se tu glavom razbijat, pazi na svoje zdravlje u prehrani i to je to. Smanjit lose masti i unos secera i gluposti:cipsa itd. Bjelancevine poslije treninga, UH prije treninga. Teretanu ti ne preporucujem I preporucujem, zasto? mogla bi mozda radit s tezinama no opterecivat tvoje tijelo previse ne preporucam ti ako ne znas kako vjezbe radit pravilno, ako si pocetnik usredoci se na pravilnost I dizi teze utege ako osjecas da to mozes, vjerujem da mozes. To je ipak samo blagi oblik skolioze, ako ides s dobrim programom-ima u teretanu, obavezno se zagrij I radi pravilno!. Samo strpljivo, nista naglo.

Preporucam ti da radis vjezbe istezanja za kraljeznicu svaki dan, oko 1h dok ne dobijes vjezbe adekvatne za sebe od fizijatra, no to su ti uvijek uglavnom vjezbe istazanja kraljeznice, kao plivanje s jastucicem ispod stomaka itd. Uglavnom rade se na stomaku, lezeci, podizajuci gornjii dio trupa. Imas u ovome linku:

U ovo linku https://www.krenizdravo.rtl.hr/budi-fit/vjezbe-vitalnost/vjezbe-za-kraljeznicu vjezba 2 i vjezba 6. Samo ove dvije.

Onda ovako ces radit neke vjezbe:

  1. Stavi ruke na potiljak glave, i podizes gornji dio trupa, jastuk ispod stomaka. 
  2. Isto tako lezis na trbuhu samo sto su ruke ispruzene iznad glave, s dlanovima prema dolje. Podizes trup i ruke pa se spustis.
  3. Isto tako samo u ovoj vjezbi ruke koje stoje ispruzene iznad glave, podignes, napravis polukrug okomito u zraku i vratis natrag, jednako kao da plivas. Ali lezis na stomaku.
  4. Onda ponovis no ruke drzis okomito , podizes trup i ruke i spustas.
  5. Stavis ruke uz kukove i podizes trup. Spustas.

 

 

Sto se sporta tice, prepurucam ti da odes mjesec dana na plivanje uz ovu aktivnost.

I samo pazi da ne dodje do upale misica od silne zelje i volje, kad udjes u ritam vjezbanja, jer to bi te moglo izbacit iz sporta oko mjesec dana, manje vise. Vazno da zaista budes aktivna!

Joga uopce nije tako kvalitetna kao sto o njoj se pise, nju se gura samo.

 

Samo naprijed, hrabro :)



Edited by Ivan444 - 10 Listopad 2019 at 15:34
Back to Top
 Post Reply Post Reply
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.