New Posts New Posts RSS Feed - Pitanje za bulking i definiciju
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Pitanje za bulking i definiciju

 Post Reply Post Reply Page  <1 56789>
Author
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 08:48
Iver, istina je da meni osobno UH-i baš ne pašu, makar nisam neki zagriženi pristaša low carba kao Warrior. Kome paše, sve 5, kome ne, nek jede maksimalno koliko može, čega može, a da je zdrav i zadovoljan. Ali napisala sam što sam napisala zato jer vidim jednostavne šećere u 3 od 4 obroka dnevno. To mislim pod provokacijom inzulina: Malo gore, pa onda (obično naglo) dolje, i tako opet. Jako puno ljudi to ne paše. Što me dovodi do sljedećeg: Svaka ti je, kao i obično, na mjestu, ali nekako mislim da smo sami sebi odgovorili: TKO JE NORMALNO AKTIVAN, I OZBILJNO VJEŽBA, MOŽE. E sad, šta je kome aktivnost.... sve da se pojedinci i ubiju u teretani(a što ni ne treba stalno), to je obično 4 sata tjedno max, ajde nek je i 5 sve skupa, ali već pretjerujem. Ako ta osoba ostatak dana samo sjedi, većini je to tek nekakva blaga do eventualno umjerena aktivnost, i tijelo jednostavno ne trpi toliko...energije, nekad niti UH-a niti masti, a posebno rafinirane proizvode(opet govorim za pojedince, sa određenim somatotipom, metabolizmom, pa i crijevnom florom...).
Tina, ovo gore je bio samo primjer. Meni ne pada na pamet nekome slagati jelovnik, ni sada, kad još pojma nemam, a bogami ni poslije jer je glupo, sve da kome što i pogodim, ako ta osoba stalno drvi po istome, nisam napravila dobro.
Punchline: Po meni ti malo vučeš na endo, i ne paše ti toliko jednostavnih UH. Meni nikakvo čudo da si od takvih obroka "gladna" jer te šećer očito vuče na još, a i mliječno je tebi vjerojatno više šećer nego što drugo, makar ne znam reakcije na kombinacije mliječnog s povrćem, npr. Fakat bi probala s onim gore šta sam napisala(držat se mesa, jaja zdravih masti i složenih UH), ali sebi prilagodila količine. Btw, jesi malo sačekala nakon te banane i popila npr. kakav čaj ili 2 čaše vode pa vidjela jesi onda gladna?
Samo još jedno pitanje: Ti jedeš 4 obroka jer ti tako paše ili jer si negdje pročitala da moraš? Nutricionist... ne znam baš. Za ono što ti hoćeš netko će te mislim staviti na 1500 i aj bok, bez da ti je išta objasnio. A za one za koje ja znam da su dobri moraš imat neki poremećaj da bi ti nešto dali, a i onda te prije svega educiraju na isti način ko' i mi ovdje. Znam da bi ti u 2 tjedna formu za plažu, ali uzmi si vremena i testiraj malo. Bit ćeš si puno zahvalnija kasnije, pogotovo jer te dosta toga i nadima. Što prije skužiš(i bolje) šta ti paše, a šta ne, imat ćeš više prostora se igrat i mijenjat, a ne ovisit o nekom drugom stalno.

Edited by Justanyone - 22 Svibanj 2019 at 08:49
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 08:56

Tina, to su ti individualni odgovori na različite namirnice/kombinacije istih. I kad se malo usudiš riskirati sa hranom, svašta ćeš saznati o sebi i postepeno nalaziti svoje omjere na kojima ćeš se osjećati super. To ti je i Justanyone pisala. Znam da svi čekamo da nam netko servira savršene obroke za nas ali ne ide to tako, ne zato što to netko ne želi nego zato što je nemoguće.

Po ovome što si napisala, očito ti smeta hrana koja je rafinirana iako može biti i do nečeg drugog ili kombinacije svega. Njoki, rižini krekeri, kus kus....sve je to nešto što je malo niže kvalitete, iako opet - neće smetati svima. Neke će ta hrana baš lijepo najesti, a neki će krepivati od toga. Ako skužiš da krepivaš - jednostavno ne jedeš ili jedeš rijetko. Slično se i meni zna dešavati sa istim namirnicama zato kus kus ne jedem nikad (bolja mi je quinoa ili heljda pa čak i riža), a njoke rijetko i kad ih jedem ne idem preko 100g. Mislim da je tebi ovo jednostavno bila prevelika količina (250g) i da si zato reagirala tako. Da si možda uzela 100g ili čak manje pa uz to stavila puno povrća ili neke miješane salate mooožda bi ti bilo bolje. Treba probati i s time prije nego skroz nešto odfikariš. 

Dakle nije samo ni do hrane već i do količina jer nije isto pojesti 50g i 250. Probaj drugi put sa manjom količinom tog škroba, a više povrća, uz neke proteine naravno pa javi kako je prošlo. Sa tih 300g mljevenog mesa i 250g njoka nije ni čudo da ti je šećer pao ispod zemlje :)

Kako sam ti već pisala prije, moguće je da ti trebaš biti više na strani masti - ali ni ne mora značiti. Tako sam i ja nekad mislila dok se nisam počela hraniti zonski i skužila da mi to jako paše. Funkcionira fat loss, funkcioniraju treninzi, razina energije i sve, a i mogu to lako provoditi jer u svakom obroku imam UH-e - ali određene količine i ono što mi najviše odgovara.

Gledaj....ja sam jučer za doručak u 8h pojela 3 palačinke (najobičnije) sa nutellom i popila čašu mlijeka i bila sita do 16h, tek sam oko 14 uzela nešto jagoda tek tolko da nešto ubacim u usta. Energija top od jutra, očistila cijeli stan, napravila trening, odradila brdo posla i bila ko zvrk dok nisam legla. Uz to sam cijeli dan kasnije pojela manje nego inače i baš lijepo regulirala šećer. A netko bi rekao da je to najgori mogući doručak i da ću bit gladna 2h nakon toga i cijeli dan zbrljat i osjećat se koma. Netko to i bi. Al možda je moje tijelo baš to trebalo (s godinama se naučiš slušati - kad je tijelo gladno daš mu jesti i bok). Pogotovo kad treniraš.

Ja ti ovo ne pišem s namjerom da ti imaš takav doručak sutra LOL, iako ti možda nebi loše sjelo s obzirom na to da ti teba vratit ciklus u normalu, nego da vidiš da ima jaaako puno različitosti i da nije za svakoga sve, niti je za svakoga uvijek isto u svim fazama života. Ja sam godinama blistala na svojoj jutarnjoj kašici od zobenih, sira i ostalih drangulija , a onda tek nedavno počela primjećivati da sam nekako brže gladnija, nervoznija, bez previše energije....kao da se tijelo počelo buniti. Dosta mu je više istih stvari :) Pogotovo posnog sira pretpostavljam. U istrazi sam trenutno LOL

Mogla bih još satima pisati o svim tim cakama i samo te dodatno zbuniti ali poanta je - ne odbacuj još UH-e, samo ih malo uravnoteži i pazi koje biraš za početak pa nam javi kako je onda prošlo. A kad te takva glad drugi put ulovi...ne trpi, jedi. Mene je znao spašavati posni sir kad bi tako zapala u krizu (ako se već nisam pretrpala proteinima), proteinska čokoladica, crna čokolada ili kakao u toploj vodi, to mi je top. To kao da bi mi stabiliziralo šećer u krvi, svaki put nešto drugo. Ti ćeš morati sama naći ono što te u tim trenucima smiri....neke bi ovo moje još više potaklo da jedu.


Treba dobro izviditi tu štitnjaču jer ti ona može raditi problem sa inzulinskom reakcijom, neuravnoteženim šećerom, zajedno sa probavnim problemima i pogotovo neregularnom menstruacijom...rekoh ti, to čudo često godinama tinja u nama i radi probleme jer ga predvide, čak i sa nekim vrijednostima u rangu na nalazima...jedno je biti u rangu, a drugo biti optimalan. Još je veći problem ako je jedini parametar TSH, a pogotovo ako nemaš vrijednosti toga od prije. Ja svake godine radim nalaze i točno vidim promjene, na koje se doktori nikad ne osvrnu jer sam kao u rangu. A ja hladna ko led, kosa pada, nervozna i bez snage, šećer i tlak luduju, glava boli......I sam izbor hrane ovisi o tome tako da nije bezazleno, između ostalog, pustiti tu priču tako lako... i to pišem za sve koji osjete simptome, a uvjeravaju ih da su ok. Tako je i u mom slučaju, samo ja to rješim sa par dana više kalorija pa štitnjača dobije šta treba na vrijeme LOL











Edited by Gym_girl - 22 Svibanj 2019 at 09:04
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:10
Gymka, jel' i tebi tako? Evo, čitam, ko' da sebe slušam. Neke dane mi jbga, paše-junk! Isto radila štitnjaču, T3, T4, TSH, sve u granicama normale, hormoni ok, ali s ciklusom ista stvar već 2 godine. Dijagnoza: Tanak endotermij, i PCOS koji-napreduje. Unatoč aktivnosti, i izuzetno čistoj prehrani, striktno po doktorovom savjetu. . I slično ko' i Tina, neke dane užasna glad, ali to jbga... riješim gore napisanim kombinacijama i neke se dane doslovno obžderem kad treba . Zato sam ti, Tina, i pisala da ne mislim da ti treba trener ili nutricionist. Nije ni moja trenerica razumjela kako se ja osjećam i kukala je da su sva tri obroka sa P+M+UH-loše posložena! Ona je htjela UH-e samo oko treninga, pa sam se posvađala s njom i jednostavno nisam išla mršat dok nisam ja bila spremna i sve istestirala i skužila šta mi paše, pa sebi složila jelovnik. Moji zaključci: Loša probava, nadutost od nekih namirnica, a BF u granicama normale. Zaključci moje trenerice sa slika(slikanih u 4 popodne): Hitno mršati, unos ma maksimalno 1600(i to ti je puno) i čudi se kako omronica ne pokazuje više visceralnog masnog tkiva(a zna da jedem skroz čisto godinama). Ja reko gle.... ja nemam od čega bit pretila i imat upalne procese u organizmu. Više je stvar nedostatka tonusa, nadutosti, vode... pa to sve skupa izgleda obješeno i napuhano. I naravno da je, kad sam se smirila i počela bolje spavati ispalo da sam imala pravo. Zato ti kažemo da uzmeš vremena. Nitko ne može znati kako ćeš se ti osjećati na pojedinom unosu i nekim kombinacijama. Uglavnom će ti tupiti BB teoriju koja je jako... uska, to say the least.
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:18
Sad bas da se nadovedem na tu poruku, sta nije da imam problema sa stitnjacom da bi onda imala imala zudnje za junkom odnosno slatkim? Bar sam cula da te osobe imaju. Ja ih nikad nemam al evo fkt nekad imam neke cudnje zudnje, za kupusom i octom u kombinaciji jako cesto iako me i to napuse da doslovno eksplodiram i stalno imam zudnju za ovim indijskim orascicima, ko da sam doslovno postala ovisna o njima
Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:24
Jedem cetiri obroka ne zato sto mi je netko rekao (ma da kad je tata imao zuc mu je doktor to preporucio) ali dosta mi to pase, na primjer na tri obroka ne bi bas nikako mogla izdrzat, probala sam. A i sad kako jedem ovako svaka 4 sata kao da mi tijelo vec naviklo da za tocno 4 sata bude gladno. Nekad u minutu tocno
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:37

Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Gymka, jel' i tebi tako? Evo, čitam, ko' da sebe slušam. Neke dane mi jbga, paše-junk! Isto radila štitnjaču, T3, T4, TSH, sve u granicama normale, hormoni ok, ali s ciklusom ista stvar već 2 godine. Dijagnoza: Tanak endotermij, i PCOS koji-napreduje. Unatoč aktivnosti, i izuzetno čistoj prehrani, striktno po doktorovom savjetu. . I slično ko' i Tina, neke dane užasna glad, ali to jbga... riješim gore napisanim kombinacijama i neke se dane doslovno obžderem kad treba . Zato sam ti, Tina, i pisala da ne mislim da ti treba trener ili nutricionist. Nije ni moja trenerica razumjela kako se ja osjećam i kukala je da su sva tri obroka sa P+M+UH-loše posložena! Ona je htjela UH-e samo oko treninga, pa sam se posvađala s njom i jednostavno nisam išla mršat dok nisam ja bila spremna i sve istestirala i skužila šta mi paše, pa sebi složila jelovnik. Moji zaključci: Loša probava, nadutost od nekih namirnica, a BF u granicama normale. Zaključci moje trenerice sa slika(slikanih u 4 popodne): Hitno mršati, unos ma maksimalno 1600(i to ti je puno) i čudi se kako omronica ne pokazuje više visceralnog masnog tkiva(a zna da jedem skroz čisto godinama). Ja reko gle.... ja nemam od čega bit pretila i imat upalne procese u organizmu. Više je stvar nedostatka tonusa, nadutosti, vode... pa to sve skupa izgleda obješeno i napuhano. I naravno da je, kad sam se smirila i počela bolje spavati ispalo da sam imala pravo.  Zato ti kažemo da uzmeš vremena. Nitko ne može znati kako ćeš se ti osjećati na pojedinom unosu i nekim kombinacijama. Uglavnom će ti tupiti BB teoriju koja je jako... uska, to say the least.


Big smile Nego što i nekako sam se naučila pratiti te potrebe, umjesto se boriti s njima ko i sve ove godine Smile Ali nekako kao da postoji razlika, taj neki sitni detalj kad baš tijelo traži, da nije izgovor kako bi samo pojela hehe. Tako da nisu to česti izleti u junk (to može biti 1 pizza tjedno recimo) i nakon njih sam često mirna ko beba, samo nastavim još bolje dalje. Nekako ne volim tada jesti bilo šta, biram samo ono što mi je od djetinjstva priraslo srcu LOL

Ovaj doručak jučer je ispao sasvim slučajno i kao prilika za testing nečeg drugog totalno suprotnog od onog što inače radim - nije me čak tražilo junk, više šećer (i inače mi je nizak ujutro). Ali na moje veliko čuđenje ispalo je sasvim prihvatljivo Big smile Naravno, ne bih to sad ponavljala iz dana u dan i treba testirati i dalje, možda je samo bilo do dana i te trenutne potrebe tijela - ali eto, kao da je u tom trenutku sve odahnulo i reklo - hvala ti, to mi je trebalo LOL

Vidiš kako si sama skužila što ti treba, to je to :) Da, problem je s nekim trenerima da jednostavno ne kopaju dovoljno duboko nego se drže nekih kvazi pravila, ili rade s drugima onako kako odgovara njihovom tijelu.  To treba biti timski rad, a ne stav "ja sam stručnjak i ja znam najbolje". Klinac je to, ako nešto nekome ne paše ili prilagodi ili makni, nema veze jel to među top 5  namirnica na svijetu. A tek kad se zađe u te nalaze i hormone.....ja već godinama govorim da želim postat dr. House za to pa svih oko sebe izluđujem sa svojim teorijama i nalazima LOL Ali sve zato što ne mogu više gledat da se ljudi pate, a nitko im ne nudi rješenje....samo se vrtimo u krug...


A čekaj, imaš li ti uopće kakve simptome štitnjače? To ti i može biti povezano sa PCOS-om, i ima još parametara koji bi se mogli pogledati ali je nekako početak uvijek u simptomima.

Koliki ti je TSH? Meni je sad na zadnjem nalazu bio za duplo veći od prošlog puta (iako i dalje u tom njihovom vražjem rangu) i odmah sam to krenula rješavat hranom, jer točno osjetim kad počnem kopnit u tom smjeru :)

Sveukupno, sad si zadovoljna svojim obrocima/formom?















Edited by Gym_girl - 22 Svibanj 2019 at 09:38
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:41
Ok. Možda i jesi malo tako navikla tijelo. I baš ti pašu te količine i namirnice koje jedeš? Ono što smo hjtele reći je da probaš malo promijeniti namirnice i kombinacije pa vidjeti. Piletinu zamijeni svinjetinom. Zobene heljdom ili prosom. Indijske bademima. Ili možda čak i nije stvar u tvojim kombinacijama nego samo da na proteine koje inače jedeš(meso, jaja, bjelanjci), ne pojedeš recimo 300g mesa nego 180, ali zato uzmeš 3-4 integralna krekera više. U palačinku umjesto chie zobene staviš jer već imaš masti iz jaja. Ili čak i zadržiš chiu pa vidiš, aha, sad sam sita, pa ću sljedeći obrok smanjiti. Ili ne, nisam, zato u sljedećem obroku povećavam nešto. Iako bi ja dodala UH-a općenito, pa i na uštrb koje kile, čim tebe traži masti mislim da nešto fali. Ne mora kod svakog kome štitnjača radi malo off biti isti simptomi. Kad je mojoj mami brže radila bila je non stop gladna, ali i razdražljiva užasno. Doslovno joj je sve smetalo. Kod onih kojima radi sporije, oni su obično stalno umorni, ali svatko je jedinstven i ne mora jedno vrijediti za sve. Da, kad doktori čuju topot, obično misle konji, ali nekad mogu biti takve zebre kakvih se Afrika ne bi posramila...
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:49
Originally posted by tina057 tina057 wrote:

Sad bas da se nadovedem na tu poruku, sta nije da imam problema sa stitnjacom da bi onda imala imala zudnje za junkom odnosno slatkim? Bar sam cula da te osobe imaju. Ja ih nikad nemam al evo fkt nekad imam neke cudnje zudnje, za kupusom i octom u kombinaciji jako cesto iako me i to napuse da doslovno eksplodiram i stalno imam zudnju za ovim indijskim orascicima, ko da sam doslovno postala ovisna o njima

Neki znaju imat da, ali ne mora to značit da ako ih nemaš da je onda sve ok.  Jednostavno si možda tako koncipiraš obroke da držiš taj šećer pod kontrolom pa te ne traži. Štinjača inače za sobom zna vuči osjetljivost na gluten i poremetiti metabolizam glukoze tako da samim time kad hranom izbjegavaš provokaciju organizma na taj način umanjiš i želju za slatkim. S druge strane, oni koji krivo kombiniraju za svoje tijelo imaju takve potrebe jer ih neuravnotežen šećer vuče dalje....kao i što je tebe vukao jučer.

Zato jedno ne isključuje drugo....

Sve su ovo neka moja nagađanja, ne mora tako biti ali i postoji mogućnost, pogotovo s obzirom na sve ostalo. 

A kupus, indijski oraščići.....sol, selen uz brdo ostalih nutrijenata.....možda tijelo ne traži bezveze ;)






Edited by Gym_girl - 22 Svibanj 2019 at 09:51
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:52
Hmmmm.... ja sam sad svojim obrocima super zadovoljna. Jutros mi je čak uobičajena kaša od zobenih(66 grama obično) i 150g bjelanjaka bila-previše. To se mjesecima nije desilo. Forma bi mogla biti i bolja, ali sam ja fokusirana na trening i učenje pravilne izvedbe, tako da sam s te strane.... zadovoljna jer se neke stvari kreću kako bi trebale. Izgled ganjam skroz polako jer sam rekla da povlačim crtu onda kad budem morala trpiti glad, a prije toga je trebalo riješiti san i stres. Jedina promjena koji sam uvela je da sam se na mrtvo posvađala sa svojima i ne razgovaramo više(ovo moram javiti Belfegori, I think she'd be proud . I gle, gle... pa-pa glad, pa je krenulo prema dolje na nekih 1600(Mogla bi ja i više dolje, ali ne da mi se usporavati metabolizam, radije ću dizati aktivnost. Nedavno sam otkrila da ipak mogu preskakati vijaču, tako da već vidim što će upasti pod dodatnu potrošnju na off dane). E sad, simptomi... mislim da ne. Bilo je perioda kad sam bila užasno umorna, ali to pripisujem gore spomenutom stresu, 3-4 posla(ovisno o dobu godine), i spavanju. Sad kad sam to sredila se osjećam čisto ok. Znam da PCOS zna vući i Hashimoto kao svog vjernog druga, ali meni se nekako ništa ne čini usporeno.... Osim metabolizma, ali to ću pripisati sjedilačkom poslu, jer se inače čisto ok osjećam. Tako da sam zadnji put štitnjaču kontrolirala prije 2 godine. Ne sjećam se više koliko je bio. SHBG mi je povišen, ali to nije bio slučaj dok nisam počela s novim tabletama, a ne znaju više šta bi mi dali, a da nije još jače od ovog sad, što ja ne dam. Sve ostalo tip-top, IR i inzulin savršeni   

Edited by Justanyone - 22 Svibanj 2019 at 09:59
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 09:56

Slažem se, nisu simptomi kod svih isti i nekad pravi uzrok može bit dobro skriven, kao i što nekad rješenje može bit u najmanjoj mogućoj korekciji, umjesto u masi lijekova....

Najbitnije je tu bit svjestan sebe i svih promjena koje se odjednom počnu pojavljivati ili nekih sitnih smjetnji koje pripisujemo nečem drugome....i redovito se kontrolirat da se može na vrijeme nešto spriječit. Ali i educirat se što je više moguće o tome kako tijelo funkcionira...
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
tina057 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 14 Svibanj 2019
Location: Rijeka, Croatia
Status: Offline
Points: 94
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote tina057 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 10:15
A sta ako meni na kraju stvarno najvise pase prehrana sa puno proteina a malo UH? haha mislim citala sam ljude koji su godinama na keto ishrani i da su im krvni nalazi cisti i da nemaju problema sa zdravljem? Mislim mozda mi mislimo da nam moze biti nesto od previse proteina a zapravo ne moze? Jer sam ja do sad bila zadovoljna sa sitoscu i raspodjelom tih obroka a kad sam pokusala promijenit ocito nije dobro islo? Jer recimo meni je na toj prehrani punoj proteina energija stalno na viskojoj razini i nsiam razdrazljiva i imam snage, a s probavom mucim probleme od malih nogu. Prije sam kao manja doslovno skoro pa svaki dan imala proljev
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 10:21
E ako je tako, onda smo na dobrom tragu, samo nije štos u tome da ti tijelo prebrzo probavlja nego je pitanje koliko toga tebi tijelo uopće apsorbira. Uz termički efekt proteina nije ni čudo da si gladna kad kreneš rezati. Ok, ako imaš s tim energije, nitko ne kaže makni, samo nađi mjeru toga i svega ostalog, jer postoji razlog zašto nemaš mjesečnicu i zašto nevolje nastupaju kad kreneš rezati...Ne govorimo mi zbog bubrega, nego zbog odgovora tijela(možebitnog) na obilne obroke, i toga što očito još nije sve posloženo, inače bi kad kreneš rezati znala otkud, što i kako...
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 14:56
I sad sam pročitala... Keto dijeta NIJE proteinska dijeta, jer proteini NISU izvor energije. Keto dijeta je dijeta koja se prvenstveno temelji sa povišenom unosu kalorija iz MASTI, a ne bezmasnih proteina i povrća. To što proteini i masti često dolaze u kombinaciji je druga stvar, ali tu je primarno pogoditi unos MASTI da tijelo ima dosta energije.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 22 Svibanj 2019 at 20:44
Tina, nije sve u sitosti i razini energije. Da ti imaš uredne cikluse (i probavu, ništa manje važno) bio bi to puno veći pokazatelj da ti ovakva prehrana čini dobro, ali ovako na to stavljam veliki upitnik. Može ti to zvučati kao pilanje ali imam najbolje namjere i znam da nije baš normalno niti dobro sa 22 godine ne imati menstruaciju. Da ti imaš PCOS pa da imaš takve probleme, druga stvar, jer biš bar znala u čemu je problem i mogla se voditi nekim generalnim preporukama (mada je i to nekad. upitno, Justanyone ima dobro iskustvo u tome). Ali ovako sve radiš napamet, a ja ne znam di to vodi i bojim se davat krive preporuke.

Uglavnom, kako god mi to okrenuli, bilo štetno ili ne unositi toliko proteina....kao što se sve mijenja tako će se za koju godinu i to promijeniti pa će odjednom iskočiti neke nove studije pa ćemo početi naglo smanjivati unos proteina i tako će hit postati low protein diet :) isto kao što je sad moderno nositi oversize kaput na trenerku i tenisice, a prije 5-10 godina tako netko nebi izašao bacit smeće....neka se nitko ne uvrijedi sada, samo komentiram promjene trendova LOL Drugo je sve po guštu i volji...i neka je, volim i cijenim različitost. 

Ali sve i da visok unos P ostane opravdani hit  još duuugo godina, 250g piletine po obroku po meni nikad neće biti optimalan unos za curu tvoje kilaže i tom razinom aktivnosti...a pogotovo ne dugoročno. Neki maksimumi unosa postoje s razlogom, i opet je tu uključen veliki faktor individualnosti. Ja sam žena od balansa, i iako taj balans kod nekih može ići više na neku drugu stranu pa tako naizgled narušiti ono što se generalno smatra balansom ali za tu osobu biti perfektno, mislim da kod tebe u tom pogledu ipak premašuje ono što bi trebalo.... :)

Dodat ću još nešto i o probavi, zaboravih to spomenut jučer kao da nije bitno, a jako je bitno i zadnjih godina tek izlaze svi problemi koji mogu nastati od neuravnoteženog probavnog sustava. Doslovno pogađa cijelo tijelo, sve do toga da možeš osjećati i neke mentalne poteškoće, a nemati pojma da je to usko povezano sa onim što se dešava u crijevima, ili negdje drugdje diljem prob. sustava. Čim nešto ne valja s time, jako je moguće i da absorpcija određenih vitamina/minerala šteka, a kad to šteka dulje vrijeme počne štekati i puno toga bitnoga. Da ne kažem te česte izmjene zatvora i proljeva (ili više stolica dnevno) - moraš istražiti što se tu dešava, pogotovo zato što to dugo traje. Ovo je on, long story short, ionako ćemo još svašta saznavati o tome tokom narednih godina ali samo ti dajem još jedan hint zašto ova tvoja prehrana možda nije tako dobra za tebe, bez obzira što ti satima budeš sita i puna energije......bila sam i ja prekjučer od palačinki pa to ne znači da ću ih jesti svaki dan i da je to za mene dugoročno dobro :)

Kad je čovjek zdrav ima malo više prostora za igru sa hranom, ali u ovom slučaju treba prvo naći di voda curi...










Edited by Gym_girl - 23 Svibanj 2019 at 11:19
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Svibanj 2019 at 11:14
Originally posted by Justanyone Justanyone wrote:

Hmmmm.... ja sam sad svojim obrocima super zadovoljna. Jutros mi je čak uobičajena kaša od zobenih(66 grama obično) i 150g bjelanjaka bila-previše. To se mjesecima nije desilo. Forma bi mogla biti i bolja, ali sam ja fokusirana na trening i učenje pravilne izvedbe, tako da sam s te strane.... zadovoljna jer se neke stvari kreću kako bi trebale. Izgled ganjam skroz polako jer sam rekla da povlačim crtu onda kad budem morala trpiti glad, a prije toga je trebalo riješiti san i stres. Jedina promjena koji sam uvela je da sam se na mrtvo posvađala sa svojima i ne razgovaramo više(ovo moram javiti Belfegori, I think she'd be proud . I gle, gle... pa-pa glad, pa je krenulo prema dolje na nekih 1600(Mogla bi ja i više dolje, ali ne da mi se usporavati metabolizam, radije ću dizati aktivnost. Nedavno sam otkrila da ipak mogu preskakati vijaču, tako da već vidim što će upasti pod dodatnu potrošnju na off dane). E sad, simptomi... mislim da ne. Bilo je perioda kad sam bila užasno umorna, ali to pripisujem gore spomenutom stresu, 3-4 posla(ovisno o dobu godine), i spavanju. Sad kad sam to sredila se osjećam čisto ok. Znam da PCOS zna vući i Hashimoto kao svog vjernog druga, ali meni se nekako ništa ne čini usporeno.... Osim metabolizma, ali to ću pripisati sjedilačkom poslu, jer se inače čisto ok osjećam. Tako da sam zadnji put štitnjaču kontrolirala prije 2 godine. Ne sjećam se više koliko je bio. SHBG mi je povišen, ali to nije bio slučaj dok nisam počela s novim tabletama, a ne znaju više šta bi mi dali, a da nije još jače od ovog sad, što ja ne dam. Sve ostalo tip-top, IR i inzulin savršeni   

Da, tijelo se mijenja tokom vremena i zna se desiti da nam odjednom nešto postane previše ili premalo Smile A nekad je samo pitanje dana. Ja sam trenutno u fazi testiranja nešto manjeg unosa proteina i baš me zanima di će me ta praksa dovesti Smile

Huh, znam da si i ti vukla neke probleme sa roditeljima kao i Belfegora i ne znam što ti reći na to, žao mi je da je trenutno takvo stanje ali očito ti je nešto prešlo granice. Ne znam situaciju tako da je nemoguće išta pisati ali, s obzirom i na neka moja iskustva sa jednim od roditelja - konci se često vuku s obje strane i protežu se kroz niz godina, često čak i kroz djetinjstvo i život samih roditelja, tako da nekad moramo i mi sjesti i razmisliti o sebi i svemu i možda pokušati misliti i malo unaprijed, jer nema gore od grižnje savjesti kad neki ljudi odu...

Nadam se da će se stvari riješiti, ali prije svega se nadam da ćeš kako god to završilo ti biti sretna i mirna sa sobom i svojom odlukom.. 


A što se izgleda tiče, znaš šta ću ti reći....uvijek sam vjerovala u to, ali sada sve više i više, da nas više naša glava i naša vjerovanja o tome što smijemo i ne smijemo jesti udaljavaju od tog dobrog izgleda, od onog što realno radimo. Zato se često i udaljavam od tipičnih nutricionističkih savjeta jer se nekad pitam koliko su nam dobra zbilja doveli kada ja u svom inboxu vidim samo frustracije i hormonalne poremećaje, i to ne samo od onih sa prekomjernom težinom i neuravnoteženim jelovnicima, već od onih koji rade sve kako treba jel....

Duga tema... :)

Kužim što pišeš i moguće je da je sve to uzrok umora i usporenijeg metabolizma (stres i loš san su totalni killeri) ali ipak nebi bilo loše pratiti sve te pokazatelje, i štitnjaču i shbg, pa da ipak imaš to pod kontrolom i ne pretpostavljaš nego znaš što se realno dešava. Da ti nešto ne tinja ispod, a ti kriviš neke druge stvari...često to svi radimo :) a stres ostavlja posljedice svugdje...pogotovo što ga nekako stalno uzgajamo i podsvjesno...











Edited by Gym_girl - 23 Svibanj 2019 at 11:21
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 23 Svibanj 2019 at 11:38
Ma kužim ja sve to, ali doslovno jedno po jedno. Moram neke stvari raščistiti, a prvo na tapeti je rješavanje odnosa sa svojima. Znam, ljudi odu, nema se vremena, život prođe.... ali mislim da ništa neću postići sa kaosom u glavi, stalnim bijesom i osjećajem nezadovoljstva. A to je ono što oni meni stvaraju. Ok, vuče svatko svašta, ali kad ne možeš trpit više, ne možeš, unatoč razumijevanju. Jbga, gle čuda kako se apetit normalizira kad je mirna glava...

Prvo to... drugo, problem je što sam trenutno u situaciji gdje moram raditi 3-4 posla da bi si neke stvari priuštila. Od istih ne mislim odustati jer imam užasno sjedilački posao i itekako osjetim kad se ne krećem dovoljno. Tako da mi je nekad bome i problem umjesto gyma hodati po bolnicama. A pomalo sam i umorna od stalnog "ne znam", pa bi radije sama neke stvari naučila i ganjala, nego hodala po 5 različitih doktora.

A eksperimentiranje s hranom, da... jesam i ja za, ali recimo totalno kužim i one koji drve po jednom. Moj jelovnik čak ne diktira toliko ni doktor(to je više za familiju spika, meni se fakat rijetko jede bilo šta bijelo i volim kuhati(i peći pogotovo)), koliko novčanik. .
Tako da fakat pomalo. Kao što sam i trenerici rekla: Ja ne mogu u isto vrijeme biti i gladna i neispavana i premorena i isfrustrirana. A sad ionako moram raditi sve moguće pretrage, i zasitila sam se nekako trenutnog jelovnika, pa ćemo vidjeti.
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  <1 56789>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.