New Posts New Posts RSS Feed - SuperNova
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

SuperNova

 Post Reply Post Reply Page  123>
Author
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: SuperNova
    Posted: 26 Travanj 2019 at 02:07
Pozdrav svima!

Nova sam na Forumu ali ne i na sajtu. Prije sam dolazila kao gost, kupac, sad moram i kao aktivni član Foruma jer sam se dovela u mortalnu situaciju sa zdravljem! Trebam savjetodavnu pa naknadno i praktičo strukovno vodstvo!

30.11. 2018e prehodala sam infarktno napadno stanje, mješoviti tip srčani/moždani. 1h sat pješačila po kvartu za obavezama od firme do firme i u jednom trenutku krenuo je napad. Hladan znoj preko ledja, olabavljena lijeva noga koju sam vrlo brzo počela podizati i povlačiti nisam više mogla korak napraviti, srce je htjelo iskočiti van iz dolčevite, nisam mogla doći do daha krenulo je gušenje i sjela sam se na tramvajskoj stanici i gledala u vlastitu zgradu na ni 100njak metara od sebe i nisam mogla niti krenuti prema stanu niti zvati hitnu. Pred očima mi je preletjeo moj život. Nikoga nije bilo na stanici. Ja sam iskapila flašu vode, noge su se prestajale tresti i krenula sam prema zgradi. Na pola puta bila je klupica na koju sam opet morala sjesti da bi došla do zraka i da bi nemirne noge prestale drhtati. Uzela sam zalet od klupice do ulaza u zgradu i jedva otključala vrata stana. Bacila sve stvari na pod sa sebe i legla u krevet. Popila sam kardio Aspirin i kolegica je donesla Normabele spavala sam dan i pol, smirila se i sve je nekako bilo bolje. Pojavio se osip na desnoj ruci kojeg i dan danas u tragovima vučem.
1. 12. (sutradan) prestajem s cigaretama totalno. Idem na redukcijsku dijetu. Mjerim se:
Imam 43. g. 169cm visoka i tada 121kg! BMI mi je bio 41.35 !! Nisam mogla vjerovati u što sam se dovela.
Nabavila sam Orbitrek, utege, hlače za preznojavanje usljed vježbi, počela polako sa vježbanjem po svega 20.min dnevno jer mi srce i zadihanost nisu više dozvoljavali. Kičma je pucala. Nabavila brutalne prekonoćne kreme za preznojavanje/mršavljenje. Od onda do danas izgubila sam svega 14kg.
Problematika: Pri zagrijavanju dolazi do kočenja nogu sa strana. To kočenje se pojavljuej i nakon 2h vježbanja. Prije je bilo učestalije. To kočenje me drži zatočenu u stanu!!!
Ne izlazim van u parkić ispred zgrade na otvoreno vježbanje jer me uhvati panika kad se noge koče od kukova prema dole i nastaje panika poput tog dana kad sam sa tramvajske stanice gledala u zgradu i nikako nisam mogla do nje.
Danas vježbam i po 2h i pol dana s pilates loptom i vođenim treninzima s kojekakvih androidskih app ili vaših tjuba videa. Vježbam do 3 dana pa 1dan pauze ili 4dana pa 2 dana pauze.
Recite mi ovo:
zašto nastaje to kočenje nogu? Viđam puno deblje djevojke od sebe kako idu polako, šetaju ali nisu nepomično zatvorene kao ja. Već sam paranoidno počela sumnjati u ozbiljne dijagnoze, da je multipla skleroza.. sve simtome nje imam, a obesitet u tolikom postotku ignoriram, znam da je to paradoks mojeg kompulsivnog razmišljanja ali ta hipohondrija stana me vuče u takve misli. Naprosto, nigdje nisam pročitala da u pretilosti dolazi do kočenja nogu od kukova i po stranama. Ne znam koliko že to trajati, luda sam od stana i sobe u kojoj vježbam, još ću u Vrapču završit do kraja proljeća.

Dakle, danas sam pala na 107kg i još ne mogu van. Imam i blaže prsne napade panike i jaka lupanja srca kad krenem van. Dokad će to trajati? Želim krenuti u teretanu i na bazen. Želim opet na badmington.

Imam sindrom bijele kute pa se ne mogu tako lako javiti doktorici. Trpim doma, vježbam i iz dana u dan bilježim presitan napredak ali ne bilježim odlazak van i šetnju.
Prehrana mi je reducirana na voće i povrće i jedem do 18h nakon toga ne.
NEma slatkog, tjestenine, kruha - nervoza što ga nema. Ima puno povrtnih i gustih juha, jaja, jogurta, proteinskih snacksa.
U prosincu prošle god nisam mogla sjediti za stolicom uz računalo dulje od 5min, danas ponovno sjedim i do 5h bez kočenja i mučnog naprezanja. Nisam mogla napraviti korak lijevim stopalom nakon 15min vježbe, danas radim još uvijek nepravilan korak ali radim. To kočenje se preselilo u karlicu, udove, od kukova se spšta sredinom noge prema koljenu i najveće težina zatezanja pokreta počne u skočnim zglobovima stopala. Onda moram odmoriti, ali i odmor me ukoči ako predugo sjedim na krevetu.
Uopće do debljanja je došlo prošle god u ovo vrijeme jer sam prestala raditi nakon 20. g. upala u depru, otkrili su mi hiperhashimoto ali ništa ne pijem jer jako varira, čas je dobar TSH čas polude vrijednosti a ne mogu otkriti što mi izaziva TSH da tako podivlja. Uglavnom, tad se terapija eutiroxom ne propisuje. I općenito preselila sam svoj život u frižider i pred TV i dovela se do ove kilaže.
Da li Vam je normalna ova pojava kočenja nogu s obzirom na masu? I hoće li to trajati dok se ne spustim na barem nekih 95kg ili dokad uopće? Hoooću van u parkić, grad. Hoću opet opušteno i brzo i iscrpljujuće hodati kao nekad!! Svaki komentar mi je dobro došao!
Oprostite mojim razbacanim mislima i možda pokojem ponavljanju. Za divno čudo večeras ne mogu spavati od brige inače brzo zaspem.
Hvala Vam što ste tu! Najbolji ste!
LP
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 11:32

Pozdrav Pedalice,

nemaš pojma koliko mi je drago da si se javila. Krećem odmah ovako u prijateljskom tonu jer te netko mora, na najblaži mogući način, osvijestiti o ozbiljnosti tvog stanja. 

Prvenstveno, znaj da kompletno razumijem situaciju, uzroke zbog kojih si se dovela u istu i sve ove trenutne emocije i strahove kroz koje prolaziš. Nekad kad gledamo druge mislimo da bi mi odmah znali kako postupiti ali kad si u toj koži nije tako jednostavno....

Nevjerojatna mi je količina volje koju pokazuješ ovim dnevnim treninzima, i svime što si do sada poduzela. Svaka čast za to što si odbacila cigarete Clap Kilaža koju si izgubila do sada nije mala, dapače takva je kakva bi za taj period trebala biti, tako da te to nebi trebalo brinuti.....ali bi te trebali zabrinuti signali koje tvoje tijelo daje...

Iako misliš da si radiš dobro, i sa tim iscrpljujućim treninzima, i sa prehranom - bojim se da će to biti nešto što ćeš morati korijenito promijeniti, pogotovo treninge koje biš istog trena trebala prestati raditi....dok ne odradiš jedan kompletan pregled.

Nisi jedina koja se boji bijelih kuta, ali vjeruj mi - ovog puta bi ti bijela kuta mogla spasiti život. Reci mi, nakon tog napada kojeg si osjetila nisi bila kod doktora? Pretpostavljam da nisi.....shvaćam tvoj strah ali te molim da sjedneš i dobro razmisliš...tijelo ti daje znakove, moraš ih shvatiti ozbiljno.

Kočenje nogu koje spominješ može biti posljedica mnogo toga, možda je i problem sa krvnim žilama, zbilja ne želim nagađati, ali te želim pogurati da potražiš stručnu pomoć jer bez toga nećeš moći rješiti ostalo. Ovdje ćeš dobiti tonu podrške i ohrabrenja Hug ali bi trenutno bilo preneozbiljno i opasno za tebe da ti dajemo neke konkretne savjete osim toga da odmah prestaneš sa tim iscrpljujućim treninzima i kreneš sa pretragama.

Kada si zadnji put bila kod doktorice, kada si radila krvne nalaze, prošle godine kada su otkrili problem sa štitnjačom? Koliko si kg dobila od tada?

Kada si zadnji put mjerila tlak?







"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 14:56
Pozdrav draga Gym_girl!
Do 4 ujutro sam čitala postove ovdje i pratila vaše priče. Predobro. Iako nisam naišla na neke odogovore u potrazi, našla sam dosta korisnih stvari oko vježbanja i kaj radim krivo..

Pa ovak, odkud da uopće počnem a da sad velim smislenije i nekim boljim kontinuitetom misli.
Nisam mjerila tlak godinama. Inače je bio povišen uz otkucaje srca. Ali tad bi se krivila kava i cigarete. Evo sad će biti 6. mjeseci od zadnje cigarete. Taj proces ostavljanja cigareta je bio postepen i to je još jače rezultiralo povećanim apetitom. Ali sad će 6. mj. kako ne pušim nakon 25. god. :)i to me jako veseli.
Prosinac, siječanj i veljaču provela sam u jačem prilagodjavanju light prehrani i lakšem vježbanju na orbitreku. Bolila je kičma, koljena, opća nevoljkost, usponi i padovi volje, craving za slatkim ikruhom je bio prežestok. A što se fizičke imobilnosti tiče bilo je sljedeće:
dakle s prosincem ja se nisam mogla osloniti to jest napraviti puni pregibni korak sa ljevim stopalom. Desna strana sve OK, lijevo stopalo je gubilo kontrolu nad ostatkom noge i vodilo neku svoju politiku ponašanja kao da nije moje. Nakon 15min orbitreka i hopsanja po stanu počela bih vući stopalo sa strane kao da je vrećica. U veljači se upornim vježbanjem stanje osjetila i kontrole nad stopalom vratilo. Light hrana i nastavak s orbitrekom i znojenje u termo hlačama. Veljača, počinju prve ozbiljnije kile padati, lakše se diše, osjeti se na hlačama, mogu slobodnije koračati ali zatezanja/kočenja kakva je stopalo proživljavalo ostaju u gornjem dijelu nogu od kukova prema sredini, od stražnjice prema sredini i od bočne strane prema koljenu. Ta kočenja sad nastupe u prvih 10 min zagrijavanja, potom splasnu sve bude ok, pa se pojave ako vježbam i do pola sata/sat na madracu 'vježbe za pretile' ali bez pauze. Kad radim pokret sličan brzom hodu, pokret nogu napred ili kad radim jumping jack nastupa to kočenje, kod ostalih vježbi ne!
Izadjem u haustor zgrade i rastrčavam se po stepenicama i tamo me srce počne zezati i gubitak daha u plućima, dogadja se brže kočenje u bočnom dijelu obje noge ali se ne dogadja ovaj strah od vanjskog prostora i nemoći da se neću stići vratiti u stan nema, jer sam očito preblizu stanu pa mi nije frka.

kod doktorice nisam dugo bila, a i te krvne pretrage koje su vadili prošle god su samo hormonske (T3, T4 i TSH) samo je TSH bio blago povišen, nakon dva mj. se normalizirao i nisam stavljena na lijekove. Dijaznosticiran je taj hyperhashimoto kao autoimua bolest s kojom sam rodjena i ja sam nešto kao izmedju Janice Kostelić i Blanke Vlašić po pitanju stanja štitnjače. Janica je izvadila samo lijevu stranu štitne, Blanka cijelu i mora biti na lijekovima cijeli život.
Ja sam eto tak tzv sportska štitnjača izmedju njih dvije. Štitna odluči na jedan dan da zaspe i ne luči ništa. A i bila sam profi sportaš u ex državi, tenis, tako da me ne čudi, jedino me čudi što su tek sad otkrili.
Ne znam naprosto koje pretrage od obiteljske liječnice da tražim. Bojim se izlaska van.
Jednom prilikom kad sam zvala da mi se pusti recept za Ketonal i sestri ukratko rekla što mi se događa, njen odgovor je bilo "doktorice nema ali ti samo vježbaj to ti je debljina i vidimo se kad ti bude bolje ili ako nemreš izdržati napravi se luda i odi na hitnu". Tek to nemrem. A sad što mršavim i što sam pokretljivija, kao da je sve gore. :/
Nema ispucale kapilare, vene mi se pokazuju oko koljenja sa unutarnje strane vrlo malo plavije.
Imam problem sa želudčanom kiselinom dodatno i dobila sam Ranix 150mg.

Misliš da bih trebala na pregled. Ah. Bojala sam se toga. A kome?

Nije mi baš jasno zašto da prestanem sa vježbanjem to mi jedino preostaje i osjećam se ugodno iscrpljeno i da sam nešto napravila. Ako preležim dan uz knjige i laganiju aktivnost po kući kočenje je osjetno jače i neugodnost tijela je previše prisutna. Tak da moram vježbat i po pitanju ozljede. Ja sam baš uporni sivonja jer sam se dovela na rub.
Vjerojatno sam nešto super bitno zaboravila napisati, ali to je sad neprospavana noć.
Hvala Ti puno na odgovoru. <3 si!
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 15:55

Hvala ti draga, ja sam sigurna da ćeš dolaskom ovdje napraviti još jedan korak naprijed :)

Opet ponavljam, svaka čast za prestanak pušenja, s tim si već napravila puno i dokazala sebi kako se upornost isplati ali i da si sposobna za sve za što imaš pravu motivaciju.

Gledaj i na taj odlazak doktoru na taj način, s pravom motivacijom zdravlja :) Bilo bi dobro da odradiš osnovne nalaze krvi ali i pregledaš srce da se uvjeriš da je s tim sve ok jer ako nije to će ti biti najveći razlog da prilagodiš treninge. Ako već imaš povijest povišenog tlaka i otkucaja, sad je još bitnije da to ponovo provjeriš - pogotovo radi kilaže.

Sama štinjača zna vuči probleme uokolo po tijelu, pa ti otkucaji mogu biti i posljedica poremećaja u radu nadbubrežnih žlijezda nor. ali kako rekoh - neozbiljno je ovako nagadjati, ne želim se baš igrati doktora mada znam požaliti što mi to nije bio prvi izbor :)

Masnoća u krvi, glukoza, tlak...za početak neki bazni pregled, a onda prema nalazima dalje. Smatram da je jako bitno utvrditi koliko je zbilja sada aktivnosti za tebe optimalno. Da se razumijemo, i da si potpuno zdrava rekla bih ti da vjerojatno treniraš previše, a pogotovo sa svim tim problemima....znaš i sama da štinjača ne voli stres, a tim treninzima ga nabijaš preko glave...


Znam da su ti ti treninzi na jedan način izlaz iz cijele te situacije i ne tvrdim da ćeš morati kompletno odustati od njih ali da baš zato kreneš što prije sa pretragama pa ako ti kažu da si sigurna - super, samo ćeš ih malo prilagoditi da te ne uzimaju toliko vremena. A ako budeš za neki period trebala stati - vjeruj mi, hranom možeš napraviti puno ;)

Zaboravi ove iz života na vagi i njihov sumanuti tempo....mnogi zaboravljaju da su oni bili pod stručnim nadzorom i da su se svi prije toga dobro osigurali da ne bude još većih zdrav.problema.... to je show, a ovo je život :)

<3

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 16:32

U prvom postu si spomenula da imaš sve simptome multiple, možeš li mi reći na što točno misliš?
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 17:06
Danas sam doktoricu prespavala, bila je ujutro.
U ponedjeljak joj idem na taj bazni pregled kako kažeš, pa kak bude.

Prije 5. god mi je mjeren tlak i zadnji je bio 130/105 otkucaji 125. Upravo nalazim te stare papire. Krivilo se stres kroz posao i cijeli dan, cigarete i kavu, jer tad sam bila čak previše mršava 59kg. Smanjite stres i bit će sve ok.

Primjetila sam da mi treba puno dulje vremena da se zagrijem. Ove 40e su baš napale. Sve kaj mi je bilo "od šale" nekad sad zahtjeva duplo vrijeme i pažnju.
Ovo 2-3h sata dnevno vježbanja znam da ti zvuči svemir i meni je kad druge čitam, ali vjeruj mi to zagrijavanje tak dugo traje, tek na polovici nakon nekih 1,5h počnem osjećati ugodnu razgibanost. Stvarno se istežem i sa pilates loptom bjesnim i još nisam dobila upalu mišića. Kršim i pravilo ugodne odjeće sa hlačama za preznojavanje, ali naprosto što više vanjske stimulacije to se osjećam bržom i bližom cilju boljitka. A stvar je paradoksalna što ja još ne mogu 1. dan odbolovati u onoj finoj boli muskul fibre. Atrofija mišića je zasigurno uzela svoj dobar komad kolača. Tješim se da nisu nastupile nepopravljive štete na samim mišićima i naravno mentalno se pripremam da će oporavak biti dugotrajan, bitnije mi je da bude ustrajan.

Nabavila sam TENS sa 8. elektroda uredjaj jučer, stimulacija neura i mišića pa se i tu počinjem razbijati strujom odmah ujutro po fazama simulacije Akupunktura, Stroke, Cupping, Manipulation i Weigh loss čak ima jer ja sam više popodnevni i večernji tip vježbe, nikak da okrenem tjelesni sat na jutarnji workout.
Inače i idem barem 2 puta godišnje egipatskom kiropraktiku na namještanja kralježnice ili jače masaže, sad nisam bila godinu i kao da imam išialgiju.. onak donji dio ledja pri budjenju prejako boli u toj točki gdje je lumbalno išialgialni živac.

Ovaj dio što kažeš da hranom mogu napraviti puno me zanima, posebno ako budem morala smanjiti vježbe. Poskidala sam već valjda sve recepte sa ovog sajta. Vegeratian sam 4. g. pa ima zbilja svega. Eh da, danas sam naručila body burner ovdje iz shopa. Ovo je prvi put da naručujem tabse. Cijelo vrijeme pijem zeleni čaj uz aromu vanilije ništa drugo.

Znam da možda nije pametno ovo sve i da sam nekog lucidnog nastroja nad sobom da što prije skinem kile. Znam da ti ostavljam dojam upravo likova i likica iz Života na vagi ali vjeruj mi, toliko mi je slika vlastitog života proletjelo pred očima popadale sve rolete i morala sam udarit militantni tempo nad sobom. Onak "preživjela si, stisni zube, nema zeke-peke iz frigića više i kreni već jednom natrag u život'. Sve sam počela pratiti i gnječiti tempo na najjače.
Vidim koliko u tom realityu pretjeruju i brutalno dobar doktorski nadzor imaju. Sad to znam. I veći su i jači od mene ali znam da nebi mogli izdržati onaj tempo bez čestih pauza i svakodnevne obzervacije nad njima.

Ako ti se da, molim te, kad nadješ vrijeme možeš li mi istaći što je to kroz hranu najbitnije da prakticiram ako budem morala smanjiti vježbe.
Hvala Ti do neba!
Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 17:10
Ovo su simptomi sa sajta ordinacija.hr
"U ranom stadiju multiple skleroze mogu se pojaviti umor, gubitak snage (mišićna slabost u jednom ili više udova), trnci, ukočenost, bol, smanjenje oštrine vida i “miješanje” boja, dvoslike, nestabilnost u hodu, vrtoglavica, otežana kooordinacija pokreta, tremor (drhtanje), smetnje kontrole mokrenja i stolice, otežana koncentracija, tjeskoba, depresija, seksualne poteškoće... Simptomi često “dođu i prođu” u nekoliko dana, pa mnogi bolesnici u početku ne traže medicinsku pomoć."

Jedino kaj nemam od svega navedenog, nemam: mješanje boja, dvosliku, smetnje pri mokrenju. Sve ostalo imam! :/
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 17:36

Odlično, super si Star Očito je ostalo puno discipline iz profi sporta, to se teško gubi Wink, što je super ali nekad i dvosjekli mač jer kad se tijelo (uključujući i mozak) navikne na veće napore sve manje od toga je - ležarina. A nije uvijek vrijeme za napore, koliko god mi mislili i htjeli da je. Danas je sve nešto na "pun gas" - i posao, i trening, i misli u glavi, štošta još drugo - da je dobra stara ravnoteža ostala...negdje zaboravljena. A baš iz te ravnoteže šesto proizlazi uspjeh...

Tako da, da, uzimajući u obzir sve što pišeš kužim skroz tu potrebu za treningom i brigu što ako to sve stane. Zapravo ti se divim Smile Život na vagi sam spomenula zato jer mi se nakon svake sezone toga čini da svi oni koji muku muče sa kilogramima misle da je to jedini izlaz. A nije, i uvjeti su neusporedivi da bi se netko išao igrati sam.

Sve to što navodiš - hlače za znojenje, stimulacija, a pogotovo body burner....prije bih zabišla jer ništa od toga ne smatram potrebnim, dapače nešto može biti i štetno. Mrzim kad moram ovako pisati taman kad netko nešto naruči - ali ja se zbilja ne bih hvatala tih tableta, dok pregled nije rješen. A ni nakon toga...

Mislim, shvatljivo da si napala sa svih strana, nisi jedina koja krene tako silovito u promjene - ali za tvoje dobro bilo bi bolje malo stati na loptu i, nakon što se raščisti zdrav. situacija, krenuti od nekih temelja - što jednostavnije i zdravije, bez previše vanjskih pomagača takvog oblika.

Reci mi, kako izgleda točno to zagrijavanje? I što radiš na pilates lopti? Ako imaš koji link slobodno šalji!

Jesi kad probala mjeriti puls dok treniraš?

Tlak kojeg si navela tad je mogao biti posljedica toga što si rekla, pogotovo stresa, ali kako rekoh - dugo je to razdoblje između, a velike su promjene nastale. To bi zbilja trebalo testirati što prije jer se trening mora prilagoditi ukoliko vrijednosti prelaze plafon - i kod pulsa i kod tlaka.

Što se boli u leđima tiče - otkad je to krenulo?

Naravno da ćemo se dotaknuti i hrane, ja sam prvo krenula na ovaj drugi dio jer mi je zazvonio alarm :) ali ako želiš, možeš odmah napisati kako trenutno jedeš....















Edited by Gym_girl - 26 Travanj 2019 at 17:49
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 26 Travanj 2019 at 17:44
Originally posted by Pedalica Pedalica wrote:

Ovo su simptomi sa sajta ordinacija.hr
"U ranom stadiju multiple skleroze mogu se pojaviti umor, gubitak snage (mišićna slabost u jednom ili više udova), trnci, ukočenost, bol, smanjenje oštrine vida i “miješanje” boja, dvoslike, nestabilnost u hodu, vrtoglavica, otežana kooordinacija pokreta, tremor (drhtanje), smetnje kontrole mokrenja i stolice, otežana koncentracija, tjeskoba, depresija, seksualne poteškoće... Simptomi često “dođu i prođu” u nekoliko dana, pa mnogi bolesnici u početku ne traže medicinsku pomoć."

Jedino kaj nemam od svega navedenog, nemam: mješanje boja, dvosliku, smetnje pri mokrenju. Sve ostalo imam! :/

Srećom svi ostali simptomi mogu biti posljedica puuno toga drugoga, između ostalog i deficita nekih makro (ugljikohidrati, proteini, masti..) i mikronutrijenata (npr. B vitamina, pa nekih minerala i elektrolita tipa kalija, natrija, magnezija...), pogotovo ako uzmemo u obzir da si vegetarijanac i da si vjerojatno jako malo jela svo ovo vrijeme. A to je samo dio priče svega što bi moglo faliti....

To je čisto neko moje razmišljanje koje će te nadam se malo utješiti, s tim da se opet ograđujem od svega i potičem da istražiš dobro sve koliko god možeš!



Edited by Gym_girl - 26 Travanj 2019 at 17:51
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2019 at 15:43
Pozdrav Gym_girl!
Jučer sam krenula vježbati oko 17:30. Odradila sam 2 sata opet, sa jedva 3x5min pauzama. Osjećala sam se dobro, sve bolje i nisam htjela prestajati do nekin 20. Tad sam stala i odlučila večerati itntegralni dvopek i voćni jogurt light. Pojedem si to, super me zasiti i odjednom počne napad nedostatka zraka, jako lupanje srca i unutarnje podrhtavanje core-a. Legla sam se sva u panici i smirivala dubokim disanjem. Panika je rasla. Ustala sam se, pojela mali čokoladni proteinski cookie sa žitaricama i vode, i srce i pritisak sam mogla osjetiti kako prestaje i postaje mi opet dobro. Brzo sam se otuširala hladnom vodom i sve je bilo u redu. Zaspala sam fest ranije i spavala dugo. Ne znam kako objasniti taj napad sa srcem što se dogodio nakon te snack večere nije mi jasno. Danas sam ostala u krevetu odmarati. Oblačno je i vuče na odmor i knjigu... Hvala Ti na divnim riječima utjehe i što si mi malo isplahnula misli o MSklerozi, pojavila mi se ta hipohondrija ali pretilni osjećaji su prejaki i borim se s tim koliko god mogu. Magnezij i multivitamine sam pojačala kroz šumeće tablete, kaj mogu. Vitamini B bi mi dobro došli zbog tankih živaca. :)) 4ta je godina vegetarijanstva ali ne mogu se odreć kuhanog jaja, acidofila i ribe, zato sam fejkvegan. :D


Pitaš za neku smartfit ili fitbit narukvicu?! Nemam. Gle, kućna digitalna vaga me toliko naživcirala da je skoro završila u smeću. Ujutro pokaže 107, navečer 109.7 ovih dana te kroz dan nateknem previše. Sutradan je opet ista priča malo smanjenih vrijednosti pa mi bude lakše. Prečesto sam se vagala, pratila koliko gubim kroz 1. dan i 1. tjedan i nervirala nebuloznim ciframa. Fitbit bi mi dobrodošao u tom smjeru da mozak dobiva podatke i ima propratnu referencu ali opet bi me nervirao kao i vaga, vjerojatno, pa ga ne nabavljam dok ne krenem van. Zato mi je radi mira u kući, bolje da nemam na sebi ništa.

Vježbe hm.. nadam se da staff nema ništa protiv da stavljam linkove sa tube ovdje...
Dakle, počelo je ovako...
u prosincu samo sa Orbitrekom 2x10min.. za ništa drugo nisam imala snagu niti izdržljivost. Istezanje sam radila kroz yogu sa wellness tv programa u tvpaketu operatera..
Siječanj je počelo ovo:
https://www.fitness.com.hr/vjezbe/programi-treninga/Vjezbe-oblikovanja-za-pretile.aspx
i lopta : https://www.youtube.com/watch?v=8Z9EZXEdtgU
Što se lopte tiče našla sam ovu amerikanku jer su mi prvi videi s Renatom Sopek brzo dosadili i postali iritantni. Meni je jako bitan ton glasa trenera da je autoritativan a na 'nja-nja-nja' gubim interes i legnem na pod i počnem maštati kaj ću sutra raditi. haha.

U veljači je počelo ozbiljnije zagrijavanje i dulje vježbe:
zagrijavanje mi je bilo preoduševljenje kao normalne vježbe jer gledano unatrag ovo mi je bilo nezamislivo u prosincu:
https://www.youtube.com/watch?v=yNb4BFrf2FQ

Ovo su vrlo jake vježbe mislim da je naslov popularan da bi posjećenost bila jača, pa je zato imenovano tako, jer ove vježbe trebaju raditi svi a ne samo oni koji se žele riješit celulita: https://www.youtube.com/watch?v=Xj-1MLY3_ck

Uz sve ove lumowell ilustrirane vježbe kroz ožujak pojačala sam intenzitet na 40sekundi a nisam mogla ni 10, ili sam pojačala ponavljanje 3x10 vježbi.

Travanj:
Da si razbijem monotoniju vratim se na vježbe koje nadjem na ovom sajtu i radim u tišini misli ili neke svoje glazbene podloge, jer ovdje nema dovoljno vremenski dugog videa, da bi mogla pratiti tj tek nedavno sam vidjela novi program Fit do ljeta i jedva čekam da mogu toliko biti na nogama da ga započnem. Nešto slično sad radim sa tom Lumowell app ali te vježbe su do 10 izvodjenja ili na 20sekundi 7mo minutne i ne mogu više izdržati. Počnu bočne strane nogu boljeti i moram se leći.

Hlače za preznojavanje su one popularne originalne hot shapers i to duge. Brutalne su i da nema njih ne znam kak bi to sve išlo, iskreno. Em što fakat preznojavaju imaju ulogu nekog stisnutog midera i to olakšava jako u ovoj pretilosti. Stisnu zglobove da lakše mogu odraditi vježbu a i preznoje. Nadam se da sam s njima pojačala učinak gubitka barem za 1/3, iako s početka ih nisam mogla nit45min nositi izazivale su tlak i borbu sa otkucajima srca. Sad ih nosim i po 4-5sati dnevno i sve je ok.

Bol u ledjima je kod predugog stajanja ili vježbi na nogama. Ovaj dio: https://www.docteurclic.com/maladie/sciatique.aspx

Evo 4i je dan upotrebe TENS elektroda i one odagnaju ovu bol. Jako sam zadovoljna ovim uredjajem iako sam ga kupila kao skeptik.
I da se stvar kraja dana finišira i šlagom i jagodom na vrhu dolazi noćna termoaktivna krema za mršavljenje koja u 7noći garantira gubitak od 1,7cm struk, bokovi, noge. Proizvođač je Somatoline. Dakle, krema me u snu preznojava, doslovno spavam u starim pidjamama i nekim bezveze majicama jer se budim kao znojna od noćne more.

Nadam se da nisam pretjerala i da sam ti sve odgovorila..
Radim cijelo vrijeme vježbe tako da znam disati iz snižene ili povišene plućne dijagrafme kao da sam pod vodom ili pak prebrzo i to me dosta izvuče kad je potrebna izdržljivost u vježbama a da srce ne pati puno već ugodnije "pliva u plućima".

Čitamo se!
Pozdrav
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2019 at 17:19

Pedalice, hvala ti na tako opširnom odgovoru i na svim linkovima, nemam sad puno vremena za sve ih pogledati ali ću to odraditi čim stignem!

Interesantno što je ova moja "zabrana" treninga napravila - još gore LOL Bacit ću malo na komediju jer šta imamo od panike ali reci ti meni, što ti kroz glavu prolazi svaki put kad osjetiš taj napad? Pomisliš li baarem na sekund da bi bilo dobro stati?

Gle, možda je srce sasvim ok, možda je sve organski super pa se radi samo o nekom napadu panike (što je moguće jer ti se to zna desiti i vani) - ali zbilja bi bilo pametno otkloniti sve moguće uzroke koji bi mogli napraviti veliki problem.
A dok se to ne otkloni - jednostavno malo pripaziti...ako već nećeš kompletno stati, onda barem skratiti to vježbanje, na max 30 min, i to po mogućnosti jednim umjerenjim tempom. Ili barem da odradiš neke smirujuće vježbe.....nekako mi se čini da si stalno u nekom pun gas tempu, a to tijelo baš i ne voli previše. Pogotovo ako nema dosta gradiva za oporavak.

Kad su ti se počeli javljati ti napadi?

I još nešto kratko - jesi kad pomislila da ti te hlačice rade ove probleme sa nogama? Nosiš ih 4-5h dnevno? Ne, nikako to nemoj raditi, pa ništa ne dobivaš time i zbilja nije dobro za tijelo, pogotovo ako su jako stisnute! Ubijaš si cirkulaciju......a još si i svjesna da su ti na početku radile problem sa tlakom i otkucajima srca - kako je sada sve ok kad sad imaš još i veće probleme s tim koliko se meni čini?

Uh uh....puno toga koristiš što ti nije potrebno, i može biti i kontraproduktivno. I te kreme.....

Sve mi se to čini kao jako puno posla, a što ti to nosi? Cijeli dan ti se vrti oko toga da sve savršeno uskladiš, da si posložiš sve te stvarčice, sate i sate gubiš na to, pitanje je koliko i izlaziš....

...a kako se na kraju cijelog tog dana zbilja osjećaš u sebi?

















"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 27 Travanj 2019 at 17:37

I još nešto poprilično bitno..... što si jela prije tog treninga, i koliko prije? Može biti i do pada šećera....nakon 2h treninga i još sa potencijalno slabim i neuravnoteženim obrokom prije, jako moguće. Pitanje je što je sa šećerom u krvi, stanjem gušterače itd.

I možeš li se sjetiti što si otprilike jela (ili kolika ti je bila pauza od zadnjeg obroka) prije svakog od tih napada?

Sve te to pitam da nekako povežem moguće uzroke, no toliko ih može biti da ćemo ovdje samo gubiti dragocjeno vrijeme na nagađanje i možda pogoditi ili možda i ne.....a nije za igrati se za zdravljem preko foruma ;)

Osnovni nalaz krvi i od tuda dalje......nek ovo bude motivacija:


Originally posted by Pedalica Pedalica wrote:


Želim krenuti u teretanu i na bazen. Želim opet na badmington. 


Wink




Edited by Gym_girl - 27 Travanj 2019 at 17:42
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2019 at 08:18
Bok/bok Gym_girl!

Čuj, najbitnije što si mogla napraviti je smiriti me sa ovim preuplašenim razmišljanjem o ozbiljnim dijagnozama i stišati tu buku u glavi. Što se tiče zabrana vježbi sve je dobro, nisi me uplašila ali je zapecnulo, a evo zašto...

Kad vježbam srce naravno pojačano lupa ali nema tog pritiska, nema boli u grudnom košu ni po strani, noge u gluteusu i adductor stražnji dio pogotovo, kao da "gore" iznutra. Neki žmarci prolaze prilikom naprezanja i paše mi to stanje kao da osjećam aktivaciju i borbu mišića pod tolikom spregom masnog tkiva. Ako počnem jučerašnji rekord pretjecati počnu se tresti i tu prestajem. Ali meni nepoznata stvar je ta da ja što više vježbam sve mi je bolji opći osjećaj, nakon sat i pol vježbe kad odmaram meni se zapravo ide na igralište još trčati a ne sjedi mi se.. nešto me tjera da to toliko dugo traje a ne da gledam da to samo odradim i 'aha prošlo je sat vremena ajde sad je dosta jer je prošlo sat vremena'.
Vježbanje na nogama je prebrzo postalo naporno u koljenima pa sam tu nekako zategnutije skakutava kad koljeno škljocne. Zato kad sam na madracu i počnem podne vježbe za noge i trbuh super je. S jedne strane dobivam odmor a s druge vježbanje ne prestaje, srce je daleko mirnije. Isto je s pilatesicom i odmaram na ugodnom mekanom a skačem dugo ali ne i jako u zrak jer bi mi onda i u sjedećem položaju koljena doživljavala prejak pritisak i udarac.

Što se hrane tiče za doručak forsiram jaja bilo na oko, kuhana, obrnuta ali jaja, integralni dvopek je zamijenio svo tijesto, jogurt ili salata kako kad, proteinska pločica nečeg čokoladnog ili one gotove zobene kašice. Prije ručka je voćni smoothie (banana, jabuka, kiwi, naranča đumbir-i snjim pretjerujem kurkuma, šafran suhi, peršini, čak i bijeli luk nekad kad dodajem jogurt uz vodu haha) ručak su bistre juhe s puno mrkve i cvjetače, brokule ili zmiksane i opet povrće na pari ili "špinati", integralne riže, grašak, radići, itd... S vježbanjem počnem i do 3h nakon obroka. Kroz dan popijem 2L vode i 1L čaja od kamilice, brusnice, zeleni čaj i protiv zatvora jer imam konstipacije po 4. dana. :( Večere su ili opet jaje ali bez žumanjka ili sendvič sa sirom i jogurtom jer navodno je sad krenula propaganda da fruktozno voće navečer deblja. Meso je 1 u 10 dana i to je riba ili lignje i tad jedino vidim i krumpir.
Ja sam se debljala jer meni nije bilo ništa pozobati veliku vreću smokija, 5 kremšnita i litru soka od ribizla uz neki film sve i da je ponoć.. E tog ničeg nema i prestaje crawing za tim. Ako sam podbuhla od probavljanja obroka ne mogu vježbati, ista je stvar kad postajem gladna navečer a pri kraju s vježbama.

Te hlače... Da, potpuno si upravu da bi mogle loše djelovati. One daju nježnu stegnutost oko noge samo zbog tog neotexa koji se pripija da bi pobudjivao znojenje. Za pola sata su mokre na meni kao da sam ih izvadila iz bazena i ostaju takve na meni kao simulacija onih zglobnih utega, postaju teže i kao da vježbam s opterećenjem. Samo jedan dan sam vježbala u običnoj trenirci i bilo je naporno jer je kočenje nastupilo nakon prvih 20min po vanjskoj strani bedara. Ispada da te hlače daju i dodatne fleksibilnosti pokreta. Ne blokiraju cirkulaciju iako je naglašeno da ih ne smiju nositi srčani bolesnici i osobe s bolestima vena i krvožilnog sustava, ono što ne piše je max. dnevno vrijeme nošenja. Znam da ti je sad ovo 'budalo pa samoj sebi nabijaš srčani' ali gle, jako mi se žuri dostići neku kilažu uz koju ću prodisati i krenuti van. Osjećam se kao upregnuta previše bijesna životinja koja može izdržati te neke improvizacijske nemoguće uvjete i izazove jer je cilj predobar. Ono što sam rekla da sam kratkih živaca referiralo je na moju nikotinsku krizu pa je i tu dodatni energy booster dobrog osjećaja kad vježbam. Kortizol pretvaram u melatonin, tako ja to nekako sebi objašnjavam.

Što se tih napada tiče..
Dakle, ja nikad nisam imala panični napad. Imala sam klasične treme, kao pred ispit, ali to me nikad nije tjelesno obuzimalo. Zapravo, bila sam neustrašiv lik dok se nije dogodio taj nemili napad mješanog tipa i srčanog i moždanog. Kako se lijeva noga oduzimala i kako sam ju rukom morala vući da dodjem do doma tako je paralelno desna ruka postajala viseći mlitava. Ja sam "pucala" po dijagonali tijela lijeva noga-desna ruka. lijevi grudni koš a dodatna snaga u desnoj nozi da izvuče tijelo do stana. Na toj desnoj ruci imam ostatke osipa u obliku osušenih vodenih prištića koji su prepoznatljivi kad vježbam a povuku se pred spavanje.
Sadašnje tumačenje kao panični napadaj jest takvo, jer je nastao strah tog 30.11. i predubok je.. ispred moje zgrade je parkiralište i ogradjeno školsko igralište a ja samo mislim da će lijeva noga opet početi zatezati i neću stići doma, da ću se samo spustiti na sred tog igrališta ili pokraj klupice i nitko neće stići do mene niti mi pomoć doći na vrijeme. Strah nije imaginaram jer bedrena pulsna kočenja to pobudjuju.
Sad će početi skoro 5i mj. kako nisam izašla ni do najbližeg kioska na 100njak metara (dostava radi kao luda i susjedi su divni u tom jutarnjem ritualu radnog danaa frendsi prek vikenda). Taj jednoličan pokret koraka naprijed-natrag ne odgovara nogama u hipu i preponama se najviše reflektira kočenje i kako već rekoh izlasci su samo u haustor zgrade rastrčavanje po stepeništu.. zamisli, trčanje po stepenicama daje jake kontrakcije gluteusa i kočenje ali kad stanem osjećaj oslobodjenja je sjajan, a hodanje izaziva kočenje da što prije sjednem... trčanje ne traje dugo nekih 5min. ali nema panike kao ispred zgrade, jer prečesto prolazim pored vrata od stana. :))

Oh, ne znam da li sam ti na vse dovoljno odgovorila. Idem po čaj i počinje jača nedjelja jer sam jučer odmarala. Dakle moj dan završava tugaljivom depresijom ako nisam vježbala - propast. Višesatna zaokupiranost time mi nije muka i odvija se prema kraju dana, dok je jutarnja svedena ma mentalne izazove. To sad tako mora dok ne počnem izlaziti, dok barem 50% ne profunkcionira tijelo da sam "OK debela" ali fizički funkcionalna. Nadam se da me razumiješ jer sam vrlo skučenog i više dramskog a nimalo terminološkog izražavanja.
Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2019 at 09:36
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:



Bacit ću malo na komediju jer šta imamo od panike ali reci ti meni, što ti kroz glavu prolazi svaki put kad osjetiš taj napad? Pomisliš li baarem na sekund da bi bilo dobro stati?



Kraj života, miris hitne u Vinogradskoj, totalna nemoć, gledaš u nekad atletske noge koje je sad netko napuhao kao luftić i pokušavaš telekinezom pokrenuti, knedla u grlu je kao guša, hladnoća, kratko disanje, e onda okrene na invaliditet extrema i kako više nikad neću prohodati niti trčati kao prije - žešći pesimizam, opet okrene na smrt i nisam se stigla ni sa kim oprostiti, roditelji, a jbga tak je, kaj mogu. I onda napad popušta i ja se vraćam u trenutak 'ok ajde diši usporenije a dublje i jače, evo doma si sve je OK, jaka si u nogama oduvijek i bolest udara di sam najjača, sad će opet nekih par sati sve biti dobro i bez grčeva i naježenosti i hladnog znoja preko ledja'. Eto, to prolazi kroz glavu.   

Niti na sekund ne pomišljam da je dobro stati, adrenalin me opali i hoću što više. Taj hiperhashimoto traži pojačanu fizičku aktivnost u odnosu na većinu koja pati od umora i spavanja meni je suprotan.
Imam jak minus i pad, bezvoljnost u smislu kao da netko oduzme motivaciju na jedan dan ali nervoza u nogama natjera da se podignem i svejedno odradim dan. Usporava me glad i što se približim terminu večere i onda obrok zakuca u kauč odmaranja ili u kompjutersku fotelju. Taj novi napad koji se u večernjim satima dogodio dok sam sasvim ugodno odmarala da li bi mogao biti od bloatinga i to što nikako ne mogu crijeva prazniti svakodnevno?? Nabavila sam Dulcolax ali on mi pak radi jake trčkalice s prijepodnevom. Negdje sam pročitala da višednevni zatvor može iscenirati panick attack prema plućima, to sad ne mogu naći da si potvrdim.

Prije 10. god na uobičajenom godišnjem sistematskom pojavila se blaga hiperglikemija dijabetes 2, i kao ništa od lijekova mi neće propisati, ali stvar je ta da ja mogu slobodno i baklavu doručkovati i baš tako meni će šećer zapravo padati a ne se povećavati. 4. god sam to kontrolirala redovitom OGTT pretragom i jačim doručkom i prestali smo kontrolirati jer se vrijednost šećera sa povišenih 9 na tašte spustila na 5. I u godišnjim kontrolama nema loših rezultata u poljima suspektnog dijabetičnog..
Dakle, to je bilo prije 6-10. god. Vjerujem da bi osjetila jače posljedice da mi je dijabetes2 ponovno aktiviran (iako iskreno uopće nisam znala za njegovo postojanje nego je obiteljska lječnica zbilja bila vrlo temeljita tada) ili su ovo te jače posljedice?!

Majka mi vadi stare papire svih pregleda unatrag 20. god. pa sam se sad još više raspisala. Oprosti što nisam ranije rekla, pripremam se za sutrašnji odlazak obiteljskoj lječnici i sad naviru sva sjećanja koja su pala u pradavne zaborave.

Vrlo preskokno te pucam i novim i ponavljajućim informacijama. MOLIM TE piši kad stigneš i kako možeš, nemoj posebno odvajati vrijeme jer mi je već neugodno koliko dobre energije mi daješ i odvajaš svoje vrijeme za odgovor meni!
Kako da ti se odužim, djevojko draga?!?

Back to Top
Pedalica View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ
Avatar

Joined: 06 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 21
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Pedalica Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2019 at 10:10
Originally posted by Gym_girl Gym_girl wrote:


..ako već nećeš kompletno stati, onda barem skratiti to vježbanje, na max 30 min, i to po mogućnosti jednim umjerenjim tempom. Ili barem da odradiš neke smirujuće vježbe.....nekako mi se čini da si stalno u nekom pun gas tempu, a to tijelo baš i ne voli previše. Pogotovo ako nema dosta gradiva za oporavak.


30.min dnevno ili za prijepodne? :D

15min je zagrijavanje vrat, ruke, trbušnjaci u stojećem položaju i noge. Potom 2x po 6min orbitrek unatrag vrtnja. I prva pauzica za vodu i svježi zrak na balkonu. A to bi zapravo bio kraj vježbenog dana, hmmmm. To je bio siječanj.. Tek me zahukta, neizvedivo mi je da nakon ovako malo ja sjednem i primim se knjige ili interneta kad nemrem van :/

pilates je toliko smirujući da mi se brzo počne spavati a ne smijem danju odspavati jer lako zamijenim dan za noć + samo je osjećaj da sam dobro razgibana a ne da sam sagorila ikakve kalorije. Kad jednog dana opet budem imala idealnih 70kg pilatesom ću počinjati dan. Kombinacija njega i yoge je famozan svijet zena i održavanja fizičkog zdravlja. To tek sad otkrivam. :/

Uzmimo za primjer, hodanje u mjestu sa povišenim nogama prema naprijed u koljenu. Ako ja u 30. sekundi mogu napraviti 15 takvih poteza da li je to umjeren ili jači tempo? Realno u 30. secs trebala bih napraviti barem 20. uzastopnih koraka s obje noge.
Nisam mogla niti 10. koraka u cijeloj minuti sad radim 15 u 30. sekundi. Preznoji me tek drugi put do bolova i kad više nije zagrijavanje ali opet osjećaj je predobar na voda-pauzi. Kako da sad korigiram umjeren tempo? 10. u 30. sekundi? Češće pauze?
Nema smisla da ti govorim da ću tako postupiti a i bilo bi muljanje jer je pokretačka volja vježbanja jača od svega ali mogu pokušati sa češćim pauzama. Ima li smisla?
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 28 Travanj 2019 at 17:30

Draga Pedalice, puno je toga što bih voljela reći ali se bojim da će se poanta izgubiti u predugačkom tekstu pa ću opet na početku naglasiti - jako je neozbiljno davati ikakve savjete ovako na slijepo i bez određenih pregleda. Ja inače imam praksu skupiti što više informacija o osobi u svrhu što boljeg usklađivanja plana ali ono što mi je najbitnije je da je ta osoba zdrava, ili ako već ima neki zdravstveni problem da je to nešto što moj rad neće ugroziti, odnosno da je liječnik upoznat sa mojim angažmanom i to odobrava.

Nažalost, kod tebe je toliko toga prisutno ( i možda skriveno), i toliko toga može biti i uzrok i posljedica da bi zadiranje u bilo koji dio - treninga i prehrane - bila čista ludnost s moje strane.

Mogu ti samo reći, što sam već i napravila, da staneš sa treninzima dok ne odradiš sve glavne preglede i dok se ne isključe neki potencijalni problemi. Tvoj napad s početka priče mi se nimalo ne sviđa, niti svaki napad nakon njega, ni ta kočenja nogu, a ni sama činjenica da već mjesecima ne izlaziš iz kuće...

Iako bih ti svim srcem pomogla, zbilja ne mogu ići dalje od ovoga, jedino ti mogu dati ohrabrenje, pogotovo za pregled sutra i poželjeti svu sreću da se zbilja radi o nekim manjim teškoćama, ako već nekih mora biti. Kako god prošlo, ispričaj doktorici sve. Nemoj ništa skrivati jer je bitno da zna sve što si do sada doživila i radila.

I znaj na kraju da razumijem sve to što radiš, jednostavno se želiš osjećati bolje što prije i uvjerena si da te ovi koraci trenutno do toga vode. Ja to s druge strane baš tako ne vidim, ali lako je kada gledaš izvana...svi mi nekad donosimo odluke koje nam više štete nego koriste i iako smo na jednoj razini možda toga i svjesni, bar na tren se osjećamo bolje. A tko se ne želi osjećati bolje...

Tako da....razumijem sva ta tvoja nastojanja i dalje se divim tvojoj ustrajnosti ali ne mogu podržati tvoje postupke jer se bojim da ti se nešto loše ne dogodi. I zato što vidim puno bolji, jednostavniji i zdraviji način da ostvariš to što želiš. No prije svega - doktorica. Pa da budemo mirni.

Barem danas, pred pregled.......stani...

Hug







"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.