New Posts New Posts RSS Feed - Igor vs Zimsko salo!
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Igor vs Zimsko salo!

 Post Reply Post Reply Page  12>
Author
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Igor vs Zimsko salo!
    Posted: 10 Ožujak 2019 at 10:46
Zdravo drugari!
Ja sam Igor, imam 23 godine.

Dosao sam ovde jer mi treba podrška i znanje, ove zime sam nabacio mnogo kilograma na koje nisam navikao i odlcio sam da krenem u rat protiv njih!

Nadam se da ce salo biti učesnik koji će da maše bijelom zastavicom! LOL
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Ožujak 2019 at 20:17
Bok Igore,prije svega dobrodosao! Za gubitak sala, jedini recept je uporno i strpljivo :)

I to bez obzira o kojoj cifri se radi. ALI - tako je jednostavan recept da ne mozes se vise sam pred sobom izgovarati. Za pocetak nam treba vise detalja, no sve se svodi na kombinaciju treninga (prvenstveno snage) i discipline s prehranom. Pritom ne trazis brzi fix nego stil zivota koji ti STVARNO odgovara. Nikakva gladovanja i mucenja. Za ovo drugo pomaze jesti puno bjelancevina (meso, jaja, posni sir itd) jer si od njih nahranio organizam a i dugo si sit.

Meni se uspjesnim receptom pokazalo mijenjati jednu po jednu losu naviku u prehrani i traziti joj bolju alternativu kojom sam zadovoljna. Npr odmah zamijenis sve od bijelog brasna cim kvalitetnijim integralnim (trazis okus s kojim si sretan) i samo malo smanjis porcije. Manje masno i vise bjelancevina. I vidis kako reagiras na to. AKo je s manje masti manje ukusno, isprobavas druge nacine priprema i zacine. Pa onda tek ides na sljedeci korak, jer si za ovaj prvi zadovoljan promjenom. Ja sam si tako s vremenom nasla zamjenu za dobar dio kamena spoticanja, ukljucivo i deserte.

Uz to, zasto si nabio te zimske kilograme, sto je kumovalo tome? neka nova navika? i u tom kako je problem nastao treba zakljuciti kako mu pristupiti. sto te navelo da vise sjedis i jedes?
Back to Top
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Ožujak 2019 at 21:43
Hvala!
Gripa koja je trajala 20 i nesto dana, lezao i samo jeo , praznici, kolaci i sve sto ide uz praznike praceno izostankom bilo kakve aktivnosti.
Uvijek je tu bio koji kilogram viska, ali sada sam odlucio da to promjenim, zbog zdravlja prvenstveno. Iako za sada nemam problema, ali prevencija je kljuc.
Uh deserti... Takodje jako veliki problem, za sada mi funkcionise crna cokolada umjesto slastica, iako po nekad pojedem neku tortu, i to ce mi biti uvijek nacin da se pocastim za uspjeh.😂
Bijelo brasno sam uspjesno izbacio i koristim integralno.
Sokove sam zamjenio cajem od đumbira koji je pun pogodak.
Poceo sam da jedem mnogo voca a i povrce postepeno ubacujem.
I da cifra je 127. Znam mnogo. Na visinu od 2m, ali i dalje je mnogo haha
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 08:46
Hej,bok!Gripa je prosla,a i zima takodjer!Imas kakve planove vezane za aktivnost?

Nije problem u komadu torte da se pocastis,ako znas stat na vrijeme s time,naravno!Ja recimo ne znam,pa mi je bolje da bjezim od toga!

Pohvala za ove promjene koje si uveo...Int brasno,caj od djumbira,tamna cokolada..

Ajde navedi pokoji dnevni jelovnik,da vidimo ako treba sta korigirat!

Sretno i dalje!Budi samo uporan i rezultati nece izostati!
Before 68 After 86
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 09:17
Igore, pozdrav i dobrodošao :). Cure su dosta toga već pokrile, dakle, barem 2 nova jelovnika na sunce, onako lijepo po obrocima i količinama bi bilo super. Ono što mene još zanima je kako si jeo prije te gripe i blagdanskog prežderavanja i kakve aktivnosti imaš u vidu? Jesi već nešto trenirao ili ne? Jesi već prije skidao kilograme, i ako jesi, na koji način? Kako stojiš sa snom, kakve su uobičajene dnevne aktivnosti? Jel' sa zdravljem sve ok, štitnjača, šećer, nešto treće što bi moglo utjecati na gubitak kg....? Malo smo te zatrpale, znam, ali sve je to u svrhu dijeljena salu one bijele zastavice ;)
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 09:57
Originally posted by Igor010 Igor010 wrote:



Poceo sam da jedem mnogo voca a i povrce postepeno ubacujem.

Igore, koliko je to mnogo za tebe, i koje voće jedeš? Smile



Dobrodošao ti nama, i samo polako Wink Težina će ti vrlo vjerojatno ići dolje samo s ovim promjenama koje si napravio ali je dobro da od početka kreneš što bolje, pa zato ti nama malo ispričaj kako točno jedeš da imamo malo bolji uvid u te promjene.

Inače, studiraš/radiš/nešto treće? Smile Koliko si općenito aktivan tokom dana i koliko uopće imaš vremena za pripremu obroka? 

"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 11:43

Da, konačno je sv e prošlo, a samim tim i period kad su izgovori bili ok (da li su :/).

Što se aktivnosti tiče pokušaću na otvorenom, bez teretane. Mnogo više volim otvoreni prostor pa mislim da će vise da mi godi.

Razmišljao sam o kombinaciji treninga snage i aerobnom treningu, recimo jedan dan snaga, drugi aerobni (bicikl ili trčanje). Kada se vratim u kondiciju pokušaću sa nekim HIIT treningom, mislim da je preambiciozan u ovom trenutku.

Što se tiče jelovnika nisam imao vremena da ih još definišem, ali ovako otprilike bi to izgledalo

Doručak

Zobene žitarice 100g + 2 dl Jogurta 1.8%mm

2 jajeta

 

Užina

Integralni hljeb + nemasni namaz (recimo ajvar ili nesto drugo što volim)

2dl Mlijeka 1.6% mm

 

Ručak

Kuhana pileća prsa (1 komad)+ kuhana riža

Zelena salata

Kravlji sir, malomasni

 

Užina

Jabuka/ banana/ Narandža (možda voćna salata)

 

Večera

2 bjelanjka kuhana (žumanjak ne volim)

Hljeb od heljdinog brašna 2 tanke snite

Pavlaka

 

 

Ovo sam sad otprilike, u toku dana cu da napravim za nekoliko dana pa cu vam dostaviti.

Kad smo vec kod toga, planirao sam da se baziram na 2800 kcal dnevno, pri tome UH 50%, proteini 30 i masti 20. Visina 200cm, tezina 127 kg, obim struka 110.

 

Što se tiče “prošlosti” jeo sam prilično raznovrsno i zdravo, OSIM slatkog, kao što reko, to je vjerovatno i okidač za trenutno stanje :D Spavam najmanje 8h.

Mnogo voća, recimo 6-7 serviranja, uglavnom jabuke, mandarine, narandže i banane. 

Aktivan sam do sad bio svaki drugi dan bar, jer studiram, mnogo sjedim pa mi to osim fizičke aktivnosti dodje i odmor za mozak :D

Nadam se da sam na sve odgovorio, ako sam nešto preskočio nećete mi zamjeriti.

Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 13:54
Igore, ja bi možda malo i digla ove kalorije, za nekih par stotina kalorija(cca 200) ako planiraš trenirati. Ne znam oko kojeg si unosa do sada jeo i jesi li radio kakve treninge snage, ali osobno bi uvijek krenula od većeg unosa i pratila što se dešava s vagom i obujmom struka, bokova.... pa da kasnije imam mjesta "rezati" nego u startu spustila na premali unos. Ne znam o koliko se voća, sira i riže radi ali ja ovdje nisam skupila ni 2000 kcal. Isto tako, imaš jako puno kombinacija šećera i masti, što i nije baš najsretnije za kompoziciju tijela, pogotovo ako je još premalo hrane u pitanju. Doručak prolazi, ali užine ne baš. Gdje su ti zdrave masti? Radije taj kruh za užinu pojedi s recimo 200g sira i nešto orašastih ili čak i voćkom, a onda za drugu užinu uzmi neke orašaste i voćku, s možda malo sira, ili čak i par jaja i salatom ili komadom mesa, povrćem i nekim krekerima ili orašastima. I digni malo te količine, ali iz zdravijih izvora, meso, jaja, zobene, mladi sir, ječam, heljda, leća,orašasti, povrće razno, a malo smanji voće i makni te namaze i ajvare, to mislim da ti sada ne treba.
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 20:50
Meni jos jedna stvar fali za potpunu sliku. Jer 120+ kg je puno i nekako se nakupilo. Kako ti sad jelovnik izgleda, gdje se to nakupilo? Sto znaci ''volim slatkise'' (ja smatram 3 velike milke i kutiju sladoleda na dnevnoj bazi, a netko 2 reda cokolade).

Malo imam osjecaj da ides iz totalnog raspaso sistema u totalnu diktaturu - brojanje kcal - ukljucivanje svega i svaceg. Da se to i tako, al s obzirom da i s manjim rezovima mozes u ovoj fazi doci do napretka, razmisljam.. zasto ne iskoristiti da nadjes nesto sto nije dijeta nego nacin zivota u kojem uzivas?

Npr ako dosad nisi vjezbao a sad se pokrenes, plus ovako definiran jelovnik- to je oooogromna promjena. Nekom tu pomaze imat jelovnik, ne znam, mislis da bi ti tako bilo lakse? Osobno se bojim da ces ga pratit, dok ne ''puknes'' pa opet poslat sve kvragu i nastavit tamanit slatkise. Tome smo svi skloni kad se tako odjednom rade drasticne promjene. I da - fali zdravih masti.

Meni je lakse bilo umjerene promjene provoditi i pritom traziti okuse koji su mi stvarno OK i kombinacije od kojih sam stvarno sita. Obavezno u sadasnjoj prehrani jednostavne ugljikohidrate zamijeniti kompleksnima (npr bijeli kruh s pola kolicine integralnog, bijelu tjesteninu integralnom, i slicno), plus pojacas piletinu/puretinu i posni, i izbacis (vecinom) fast food, frigano, masno-peceno i slatkise/kolace te uz obroke jedes salatu s niskokaloricnim preljevom. Jedes u startu jednake ''kolicine'' obroka, samo polakse, do sitosti. I vidis u kojem se smjeru krece. Ali - ovo je samo sugestija. AKo mislis da ti je vise motivirajuce pratit jelovnik u startu izignoriraj ovo i samo poslusaj justanyone i dodaj malo masti.

Back to Top
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Ožujak 2019 at 21:38
Ok, stvarno sam lupio sa jelovnikom. Da, on ce mi, kad ga napravim za više dana kako treba pomoći. Slabo poznajem količine nutrijenata u hrani, polako da se snalazim i da mi to prelazi u rutinu, pa poslije kad naučim da procjenjujem namirnice onda ce to definitivno da mi postane stil života. 
Hvala vam na svim savjetima, mnogo mi znače i primjeniću ih. Što se tiče drastične promjene, znam da je to uglavom kamen spoticanja. Ali isto tako poznajem sebe, nema lagane eliminacije ničega. Presječem jednom stvari i idemo dalje.
Samo me još zanima, TDEE mi je 3800 kcal, ja bih to spustio na 3000 - 3200 uz omjere 30% proteini, 25% masti i 45% ugljeni hidrati. Da li je to ok?
Definitivno ću da dodam kalorija, zdravih masti i složenih UH. Hvala na primjedbi za masti i UH! 
Divne ste ;)

I da, naravno da necu biti opsesivan brojem kalorija, ali volim da znam koliko čega i gdje ima :)


Edited by Igor010 - 11 Ožujak 2019 at 21:43
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Ožujak 2019 at 08:03
OK, super, to je vec bolji pristup, malo ipak fleksibilniji :) govorim, iskljucivo jer sam prva ja ''ili-ili'' osoba koja napravi switch u glavi sa ''nezdravog'' na ''dijetno''. i stvar bi funkcionirala, skinula bi kile, al onda bi se u nekom trenu opet taj switch okrenuo i ja bi ih vratila. previse sam vremena tako glupo mucila tijelo pa mi je sad misija da drugi ne ponavljaju iste pogreske :)

Striktan jelovnik je tezak za odrzavat, no kratkorocno dok ne steknes dojam sta i cega koliko - odlicna ideja. Pritom stvarno nemoj zaboraviti da trazis stil zivota, pa razmatraj i nakon koje hrane si sitiji, koja ti je ukusnija i slicno. Sto se tice macrosa, za pocetak pazi da je dovoljno proteina, a s ovim ostalim s poigraj i vidi kako ti pase. Je li bolje funkcioniras sa vise masti ili sa vise UH. uz svu raspolozivu literaturu, meni se to pokazalo kao jedini pravi pokazatelj :=) a osim da TEBI pase (imas energije i osjecas se sito i ok), efektivno je manje bitno je li energiju koristis iz masti ili UH. Bitno da ima dovoljno bjelancevina da se misici drze.
Back to Top
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Ožujak 2019 at 08:09
Hvala puno!

EDIT: Javim se svakako za nekoliko dana:'D

Edited by Igor010 - 12 Ožujak 2019 at 08:09
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Ožujak 2019 at 08:23
Igore, spusti na 3300 max, više ćeš čuvati mišićnu masu i imati više energije. Gore sam ti napisala da digneš na cca 3000 jer ne znam kako si jeo do sada. Ali ako nisi jeo premalo, onda spuštaš na max 500 kcal. Ne idi u prevelik deficit. A ako se već zamaraš omjerima, možda da probaaš zonski pristup, 40% 30% 30%?
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Ožujak 2019 at 13:13

Kad se već povela priča htjela bih tu dodati nešto (po tko zna koji put ali za tu priču uvijek ima mjesta) u vezi kalorija i onog što mislimo da unesemo u sebe u odnosu na ono što realno iskoristimo. 

Sve ono što piše na deklaracijama i u raznim tablicama namirnica može jako odskakati od realnog iznosa kcal i omjera nutrijenata, od namirnice do namirnice - ni dvije jednake namirnice ne moraju sadržavati iste količine svega, pogotovo kad ih još obradimo. S druge strane, ono najvažnije, smo mi i naš probavni sustav i sve ono što se u nama dešava otkad stavimo hranu u usta do ulaska njenih komponenti u stanice - a to je drukčije od osobe do osobe....na kraju, sam neto iznos kalorija može biti puno drukčiji od onog što smo stavili na papir. Usput, ne reagiramo svi na istu hranu jednako, bez obzira na same kalorije....zato nas često pojam "zdravo" godinama drži u krivim izborima za nas.

Kad još u to ključimo sam BMR i TDEE koji je često daleko od onog što bi prema nekim površnim procjenama trebao biti (pogotovo nakon povijesti raznih dijeta)....dobijemo zbrku koja nas često može odvesti na krivi put.

Dobro je nekad, pogotovo na početku i bar onima kojima se to da, poigrati se svim tim brojevima ali uz svjesnost svega gore navedenog. Ako nismo toga svjesni, lako se i precijeniti ali i podcijeniti, pa tako jedan deficit od 500 kcal lako može postati deficit od npr. 800 kcal., ili 1000, pogotovo ako je glavnina tih kcal u proteinima koji imaju već termički efekt, ili koristimo puno vlaknaste hrane pa dio ne probavimo....i obrnuto, deficit od 500 kcal može postati i suficit ako krivo procijenimo početne vrijednosti BMR-a i precijenimo svoje aktivnosti pa i odgovor tijela na te aktivnosti...

U ovom konkretnom slučaju je i Igor sam svjestan što ga je udebljalo - slatko, pa bih ja krenula od toga. Znamo i sami kako većini nakon blagdana višak kg ode samo tako čim stol počiste od hrane koju inače nemaju naviku jesti. Iako je pohvalna želja za boljim životnim navikama sam ovaj jelovnik mi se ne čini izdrživ na duže staze (iako treba vidjeti kako ostali dani izgledaju) i pitanje je kako se uopće Igore osjećaš nakon svakog od ovih obroka Smile No, za to trebaš biti tu pa da dobijemo neki feedback, a ako te više ne čujemo ali ovo pročitaš zapamti bar ovaj gore dio sa kalorijama da ne razbijaš glavu ako zapne kako je to moguće kad je računica tip top Wink

Drugo mi nema smisla pisati  dok ne znamo šta se dešava Smile














"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Igor010 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 10 Ožujak 2019
Status: Offline
Points: 15
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Igor010 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Ožujak 2019 at 13:31
Zdravo Gym!
Odlucio sam da utorak bude dan za provjeru napretka pa tako nisam htio da pisem prije toga.
Sto se tice jelovnika gotovo sam ga eliminisao, presao sam na sistem hrane koju jedem, i onu koju ne jedem.
Ja sam odmah rekao da necu da budem "zrtva" kalorija, nego da mi to bude samo smjernica, kao i nutritivni sastav. Upravo da bih izbjegao da unosim premalo proteina ili da kombinujem mnogo UH sa mastima.
Što se mene tice, ja se osjecam odlicno. Uvijek sam sit, jedem ugl 5-6 puta na dan. Radim treninge snage svaki drugi dan a svaki dan setam 7-8km, na dane kada radim trening snage smanjim brzinu a ostalim malo povecam.

Kontrolisao sam apetit tako da vise nemam naviku da pojedem sve sto vidim, a takodje za 7 dana sam pojeo parce torte, i uopste nemam zelje ni potrebe za vise.
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Ožujak 2019 at 13:40

Odlično, onda pričekajmo sutra za neku mjeru ali i ovo mi se već čini kao dovoljan progres za sada Wink

I da, ja kad pišem u biti pišem za šire mase :) da netko nebi izveo krivi zaključak.  Istina, napisao si u predzadnjem postu da ne želiš biti opsjednut kalorijama pa sam shvatila da na to gledaš kao na smjernicu što je super ali eto, čak i tom slučaju može pomoći da znaš da nije uvijek sve tako kako piše Smile

A reci, koju to hranu ne jedeš? Big smile




"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  12>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.