New Posts New Posts RSS Feed - Pozdrav svima!
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Pozdrav svima!

 Post Reply Post Reply Page  123 4>
Author
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Pozdrav svima!
    Posted: 12 Prosinac 2018 at 13:33
Veliki pozdrav svima na forumu!
Imam 176 cm i 83 kg. Prije 3 godine sam, zahvaljujući svemu što sam pročitala na ovom portalu, smršala sa 90 na 78 kg, ali slatkiši, nevježbanje, i evo me opet u problemu, odjeća mi mala. Ljetos sam nažalost dobila i dijagnozu multiple skleroze, te moje pitanje forme i kilaže nije više estetsko, nego primarno zdravstveno. Hvala Bogu, nemam problem sa motorikom, osim što mi je desna ruka malo slabija od lijeve.

Vidjela sam da na ovom forumu ima puno finih ljudi, koji su voljni pomoći i dati savjete, tako da - evo me, pomagajte

Dakle, evo mog jelovnika:
Doručak - uvijek isto, zobene pahuljice sa malo grožđica i 2 kašike lanenih i susamovih sjemenki. Pravim ih sa vodom, ne sa mlijekom
Užina na poslu - pileća salata / mladi sir + 2 kuhana jaja / mladi sir + sardine iz konzerve (ocijedim ulje). Nekad napravim supu od crvene leće, uz krišku proteinskog hljeba. Nekad salata grah + kukuruz + tuna.
Ručak kod kuće - neko meso + kuhano povrće. Nekad varivo (npr buranija sa mesom), gdje ocijedim saft, i jedem ga bez hljeba.
Večera - mladi sir, voće

Što se tiče treninga, idem 3x sedmično na grupne vježbe. Na početku radimo zagrijavanje, pa set vježbi sa TRX, onda tabata, opet set vježbi sa TRX, tabata i istezanje. Ove vježbe su mi super jer su grupe male (bude nas 5-6), i trener koriguje sve što pogrešno radim.

Ja nikad u životu nisam ništa trenirala, i totalni sam početnik u fitnesu. Kad sam prvi put otišla na trening, nisam mogla držati plank više od 2 sekunde, bukvalno. Sad je malo bolje Znam da bi bilo lijepo ubaciti i malo cardio, ali sad je hladno, i mi se u Sarajevu gušimo u smogu, baš mi se ne izlazi napolje.

Uglavnom, oprostite na dužem postu, ako imate prijedloge/sugestije šta da promijenim, šta da izbacim, uvedem...

Hvala puno unaprijed!
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Prosinac 2018 at 13:44
Bok, Belma! Prije svega - dobrodosla! Nemamo sto oprastati na tvom pisanju, vec, dapace - potaknuti i daljnje :)

S obzirom da si uspjevala vec mijenjati kilazu, i svjesna si da to mozes postici. Medjutim , kao sto si sama rekla to nije jedini cilj. Cilj raditi na zdravom, odrzivom pristupu. Na kraju krajeva, to je jedini nacin da se ne vrtimo u krug. 

Ono sto me zanima je koliko je ovaj tvoj jelovnik i raspored treninga drugaciji od onog koji nije aktualan, kojeg si inace prakticirala? Rekla si da si pocetnik u treniranju, no prije koliko je to bilo i je li i dalje vidis napredak i promjene u svojoj izdrzljivosti, snazi, izgledu? Jos vise, kako si se hranila prije ovog jelovnika, jesi li samo odjednom prerezala to i uvela ovo ili je bila postupna promjena? Koliko dugo se ovako hranis, kako se osjecas, imas li energije i ima li promjene kilaze?
Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Prosinac 2018 at 14:46
Hello, i hvala na odgovoru! Idemo redom...

Prehrana: Ovako strogo sam se hranila prije 3 godine, kad sam smršala cca 10tak kg. Iskreno, nakon možda 6 mjeseci sam počela jesti slatkiše, tijesto, itd. Prije cca godinu i po su počeli i problemi koji će se kasnije ispostaviti da je multipla skleroza, i iskreno, ubijala sam se slatkišima jer mi je psihički bilo lakše. Kad sam bila u bolnici u maju, mislim da sam jela 2 čokolade dnevno... Fuj, znam, ali trebalo je i meni vremena da se pomirim sa svojom dijagnozom, i slatkišima sam se tješila... Prije mjesec dana sam bukvalno presjekla i rekla sebi ne možeš više tako, ako misliš sebi dobro, treba skroz prestati sa šećerom i junk foodom. I zaista, nemam napade i želje za slatkim, jednostavno mi se sada to gadi, gledam na to kao otrov koji će mi ubrzati progresiju bolesti, i to je to.

Vježba: Prije 3 godine, kada sam smršala 10-tak kg sam išla na zumbu, ali iskreno, sad kad vidim šta je prava vježba, shvatam da je to bilo samo skakutanje i mahanje rukama. Prije 2 godine sam prestala sa zumbom i počela ići na ove grupne TRX treninge, ali nisam bila redovna. Mjesec idem, pa 2 mjeseca ne idem, i sve tako. I nisam tada previše vodila računa o ishrani, tako da se vizuelno neka promjena nije vidjela, ali ja sam definitivno ojačala, vidim po broju ponavljanja koji mogu uraditi. Onda velika pauza zbog nekih ispita, hospitalizacije itd, i evo me haman opet na početku.

Uglavnom, odkako sam presjekla sa ishranom, imam više snage i volje općenito, ali tu definitivno igra ulogu i promjena terapije - u novembru sam prestala sa interferonima od kojih sam imala jako ružne nuspojave, i konstantan umor (u 9h naveče bih već bila u krevetu...). Sa novim lijekom se osjećam dosta bolje. Cilj mi je zaista ojačati i smršati, ponavljam ne zbog estetike, nego zbog ove bolesti.

PS Ono što me zaista inspirisalo je priča jednog Španca, opisana u filmu „100 metara“ . Čovjek je zbog multiple završio u kolicima, i zahvaljujući upornoj vježbi, ustao iz kolica, prohodao, i odradio triatlon. Meni je desna ruka oslabila, nadam se da će biti nekog pomaka od redovnog vježbanja
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Prosinac 2018 at 08:23
Jedno od prvih komentara koje mi se cini je da radis ono sto smo svi pomalo (po mom misljenju) krivo radili, a to je da ides malo iz krajnosti u krajnost. Zato ''puknemo'' u nekom trenu, tijelo jednostavno trazi na sto je naviklo na neki nacin. Da se ta restrikcija provoditi jedno vrijeme. Obicno ta pocetna motivacija posluzi. Ali zaista mislim da nije trajno rjesenje i da uvijek na kraju posegnemo za onim sto nam je nedostajalo. A i teze je nakon nekog vremena postici daljnji napredak.

Tako da bi moj prvi savjet bio ipak malo blaze koncipirati ovu prehranu, posebno u pocetku. Nek me cure isprave ako nesto krivo pokopcam, al evo mojih dojmova ''na prvu'':
- Ne vidim bas puno izvora masti? Cini mi se da tu i tamo ne bi skodila 1/2-1 saka nekakvih orasastih, mozda u sklopu vecere? Voce mozda tad i nije najsretniji izbor, osobno ga vise preferiram u prvom dijelu dana, a navecer ako mi je do slatkog drzim se dodavanja zlice kakaa npr u posni ili rogac ili vanilija ili malu mjericu whey-a. 

- Imas li neki razlog zasto od kompleksnih ugljikohidrata ima samo malo zobenih ujutro? Mozda ipak malo dodati neceg integralnog u uzinu ili rucak? 

- O kolicinama ne znam kojima pricas i kakav je trenutno efekt? Da li sad mrsavis ili stagniras? Sto se dogodilo u ovih mjesec dana?

- Koliko cesto ''skrenes'' s ovakvog jelovnika, priustis si neko sitno zadovoljstvo? Jer mislim da i ovo treba biti ukljuceno u zdrav koncept prehrane i to u odmjerenoj formi. Na kraju, cak mislim da je to najteze za postici i da to ide puno lakse ako se od starta uvede.

Sto se treninga tice, mislim da ako imas osjecaj da napredujes si na sigurnom terenu. Wink
Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Prosinac 2018 at 09:08
Što se voća tiče, naveče ga jedem čisto iz praktičnih razloga - ne da mi se na posao nositi još i voće pored užine. Nisu to sad kilogrami voća, npr zadnja 3 dana izmiksam sebi u nutribulletu jabuku mrkvu i cveklu, i stavim kašiku cimeta. Ako misliš da je ipak bolje da to preko dana pojedem, onda ću nositi to na posao, pa u toku dana popiti.

Bademe/orahe/lješnike mogu ubaciti naveče, što da ne. Mjericu wheya popijem poslije treninga, je li misliš da ga treba uzimati svaki dan?

A za ughikohidrate, možda griiješim jer ih izbjegavam, ne znam, sve se bojim da će ta kriška-dvije integralnog povećati ukupan dnevni unos kalorija i "pokvariti" prehranu za taj dan. Svaki savjet za mršanje počinje rečenicom izbacite hljeb i tjesteninu :-)

Slagala bih kad bih rekla da nema sitnih zadovoljstava :-) Ali cheat meal može 1 u 7 dana, i to je obično nešto kad smo u gostima. Sad idu i praznici, biće sigurno prilike za cheat haha

Može jedno pitanje, šta mislite o domaćoj supi od iskuhanih kostiju, bez dodatka ulja? Mama mi stalno govori da moram sebi iskuhavati koljenicu i praviti supu zbog imuniteta, ona bude dosta masna, nemam predstavu koliko bi jedan tanjir iste mogao imati kalorija...
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Prosinac 2018 at 14:26
Hej,bok!Ja cu se osvrnut na ugljikohidrate jer sam imala isto misljenje ko i ti!Bojala sam ih se jesti bas zbog debljanja!No to vrijedi za bijeli lruh,bijelu tjesteninu,bijela peciva,bijelo brasno...Nimalo nutritivnih vrijednosti!Tu sam dobila savjet za razene krekere!Potrazi u ducanima i jedi umjesto kruha!Zasitni su ,zdravi su ugljikohidrati i nema straha od njih!Meni kruh ni ne treba!Tu i tamo,ali zbilja rijetko ga uzmem!Jednom,dvaput mjesecno!

Juhe jesu zdrave,pogotovo od koljenice!I ja sam isto tu pitala za juhe!Od tanjura,dva ti nece nista biti!Ovisi kolko ppjedes!Ja bi na tvom mjestu recimo tanjur juhe ,i sa strane jos kreker-dva sa sirom gore!Ako ti to odgovara tako!Naravno da ne moras!

Zelim ti srecu i pisi nam tu da vidimo kak napredujes!
Before 68 After 86
Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Prosinac 2018 at 08:53
Ćao Zmajček! Hvala ti na odgovoru. Znači domaće supice su ok :-)
Probaću i ražene krekere, jela sam od riže, pa iskreno, neki su kao stiropor, a neki budu i fini. Probaću, ništa me ne košta.

Jučer sam probala hlače koje prije 2 mjeseca nisam mogla zakopčati. Sad se mogu zakopčati Tako da napretka ima, treba samo biti uporan

Imate li savjet za pre-workout meal, ali nešto jednostavno, pošto idem na treninge direktno s posla, ne vraćam se kući da jedem. Do sada obično ostavim malo mladog sira od užine, pa ga sat vremena prije treninga pojedem sa npr 2 rižina krekera. Naumpalo mi je da kupim kikiriki puter, pa on mi može stajati na poslu zajedno s tim krekerima, za dane kada ne stignem ništa pametnije smisliti
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Prosinac 2018 at 10:39
Hej,nema na cemu!Ja osobno ne volim taj stiropor!Bijela riza,ugljikohidrati....Ne znam,mozda grijesim ,ali po meni nisu bas neke nutritivne vrijednosti!Radije se drzim razenih!

Bravo za hlace!!!Woohoo....!!!!Ja sam traperice pocela nosit unazad par tjedana!Dotad trenirke,tunike i tajice!Sa 44 sam na velicini 42!Inace sam uvijek nosila 40!Ajme,ja se raspisala,a dosla sam te samo pphvalit za napredak!

Sretno i dalje!
Before 68 After 86
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Prosinac 2018 at 10:58
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:

Svaki savjet za mršanje počinje rečenicom izbacite hljeb i tjesteninu :-)




A svaki članak o dijetama naglašava kako se 90% ljudi vrati stari navikama ;) Pa hmmmmm…

Belma, dobrodošla!

Po zadnjem postu vidim da se neke stvari pokreću, i to je ok, samo me tu više zanima koliko je tebi ovakav jelovnik održiv? Pogotovo s obzirom na dijagnozu koju spominješ, i koja ti zasigurno zna zavrtiti psihu na način da potražiš neko smirenje u hrani. Usput, skroz je razumljivo što je tako ali te želim ohrabriti da svojim načinom života - prehranom, treningom i općenito jednim vedrim stanjem uma i duha - možeš puno utjecati na razvoj cijele priče. Pred par god sam radila sa jednom curom koja isto tako ima multiplu, i mogla se sama uvjeriti koliko je pravilna prehrana i kontinuirani trening na nju pozitivno utjecao. Evo, jučer je i sa mnom položila za fitnes instruktora, tako da definitivno grize dalje i puna je energije i pozitive.

Reci mi, kako se osjećaš tokom dana, da li si gladna između obroka, imaš li energije za trening, imaš li neke nagle padove šećera i energije općenito?

Doručak je svaki dan isti? Kako se osjećaš nakon tog doručka, koliko te zasiti?




"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Prosinac 2018 at 11:02
Originally posted by Belma86 Belma86 wrote:


Imate li savjet za pre-workout meal, ali nešto jednostavno, pošto idem na treninge direktno s posla, ne vraćam se kući da jedem. Do sada obično ostavim malo mladog sira od užine, pa ga sat vremena prije treninga pojedem sa npr 2 rižina krekera. Naumpalo mi je da kupim kikiriki puter, pa on mi može stajati na poslu zajedno s tim krekerima, za dane kada ne stignem ništa pametnije smisliti


Kako stojiš sa svježim sirom?

Rižine krekere zamijeni sa integralnim/raženim! Bit ćeš sitija i moći ćeš grickati duže
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 17 Prosinac 2018 at 13:29
Gym_girl, hvala na dobrodošlici!

Iskreno, za sada mi ovaj način prehrane totalno godi, nemamm uopšte napade za slatkišima, a prije ih je bilo itekako. Primjetila sam da što manje slatka čovjek jede, manje ima napada za istim.
Pitaš me je li ovaj režim ishrane održiv na dugi rok. Vidjet ćemo, ali velikim dijelom mislim da jeste. Barem što se tiče doručka i jela na poslu, pa bolje je pojesti sardine sa salatom nego picu/kebab/maslenicu itd. Kući, i ako pravim ukućanima nešto što se meni ne uklapa (npr juče je bilo mama napravi nam picu), ja sam sebi skuhala 2 jajeta i pojela ih sa zrnatim sirom, i eto probala sam jednu krišku pice, a prije bih bez problema pojela čitavu picu.

Čitala sam puno o šećeru i kako loše utiče na mnogo stvari, pa tako i na razvoj multiple, tako da sad zaista nemam želju za slatkišima... eh sad, ako na sljedećoj kontroli MRI pokaže nova oštećenja, ne znam kako ću se nositi s tim, ali neće ako Bog da. Za sad sam pozitiva, imam super doktoricu u Zagrebu, i dobila sam nove lijekove od kojih se bolje osjećam. Biće dobro ako Bog da

Dakle, kupujem sutra integralne krekere. Svježi sir jedem barem jednom dnveno, ne znam šta bih bez njega
Back to Top
Gym_girl View Drop Down
Fit moderator
Fit moderator
Avatar

Joined: 29 Lipanj 2009
Location: RI
Status: Offline
Points: 9271
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Gym_girl Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Prosinac 2018 at 13:37

Čini mi se sve super!

A za sljedeću kontrolu ne brini unaprijed - ja ti uvijek kažem: ako bude bilo razloga imat ću vremena za brigu :) I uživam dok me ide


Inače, što se tiče obroka pred trening - Svježi sir sa nečim u kombinaciji ( krekeri, zobene, integ. tortilla, neka int. pašta....ili voće ako paše nešto laganije) je meni prvi praktičan izbor kad mi treba nešto jednostavno. Onda imaš tunu u istim kombinacijama, čistu ili u raznim salatama, pa piletinu na salatu, uz povrće ili neki prilog, jaja čista ili sa purećom šunkom, sirom, gljivama...


Edited by Gym_girl - 18 Prosinac 2018 at 13:41
"To lead the orchestra, you have to turn your back on the crowd."

Nutricionist & Fitness instruktor
PN Certified Coach

e-mail: [email protected]

www.instagram.com/me_better365/

Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Prosinac 2018 at 08:32
Hvala draga Gymka

Kupila sam integralne Wassa krekere, piše na njima Crispy rye bread, može li to proći?
Back to Top
zmajcek68 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu


Joined: 09 Rujan 2018
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 265
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote zmajcek68 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 24 Prosinac 2018 at 10:55
Moze!Pozdrav
Before 68 After 86
Back to Top
Belma86 View Drop Down
Cita FAQ
Cita FAQ


Joined: 07 Rujan 2018
Location: Sarajevo
Status: Offline
Points: 28
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Belma86 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 16 Sijecanj 2019 at 15:48
Dragi moji,
vagala sam se prije par dana, i vaga pokazuje 81kg, dakle nekih 4kg izgubljeno u posljednja 2 mjeseca. Ja sam možda očekivala malo više od 2kg mjesečno, ali svejedno, zadovoljna sam. Valjda ovih 4kg nije samo izgubljena voda, valjda tu ima i sala...
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 18 Sijecanj 2019 at 11:06
Cestitam! Ako je prisutno usvajanje novih navika, boljeg tretiranja sebe, svaki pomak je iznimno bitan jer je itekako odrziv. I ne mora biti brza promjena, ali zaista bi bilo dobro da  je trajna. Tako da cestitam jos jednom! Clap
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 4>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.