New Posts New Posts RSS Feed - Upoznavanje :)
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Upoznavanje :)

 Post Reply Post Reply Page  123 10>
Author
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Upoznavanje :)
    Posted: 09 Veljaca 2017 at 11:10
Bok svima!

Vec dugo se krecem tu po stranici, i vise manje sve procitam. Najvise sam pregledala recepata i zaista nasla super ideja (sve pohvale Clap). Inace, ja sa 33-godisnjakinja koja zivi u Zagrebu. Ne bavim se nikakvim "klasicnim" sportom, nikad ni nisam. Medjutim, svako toliko mijenjam rekreativne izricaje. Tako sam dosta vremena radila stvari poput pilatesa, pa onda zumbu, vjezbanje u stanu programa poput Jillian Michaels / Focus T25 i sl.  Hodanje, bicikl, rolanje i klizanje isto nisu strani pojmovi. Sad vec neko vrijeme vjezbam u grupi, nesto tipa Insanity.

Sto se tice kilaze, moj najveci problem je oscilacije. Znaci zestoki yo-yo u proslosti. I ne samo kilaze, vec opcenito zivotnih navika. Uvijek se "trazim", nesto me odusevi, pa sam neko vrijeme cijela nabrijana na to, nakon cega cak i napredujem i uspijem sto sam zamislila. Ali onda me nesto izbaci iz moje rutine i jednostavno odustanem. A onda... raspasoja...Angry

Prije oko godinu dana sam prestala pusiti, pocela intenzivnije vjezbati (gotovo svakodnevno), i to je super funkcioniralo do godisnjeg ljeti, kad sam prestala vjezbat i naglo nabila 15 kg. Naravno - ne misica, jel Tongue
Sad sam vise manje to uspjela 'sanirati' i nasla cak neka razumnija rjesenja oko prehrane. Trenutno je bazirana na: 

1. Dorucak: zobene+lan+whey+bademovo mlijeko+ zelatina 
2. Rucak piletina/puretina/riba + kuhano povrce
3. Medjuobrok: jabuka ili narance ili malo suhog voca
4. Medjuobrok: Jogurt/posni/zrnati sir + orasasti plodovi (indijski, bademi, ljesnjaci, bucine itd. - saka)
5. Vecera: piletina/puretina/riba + svjeze povrce

Vikendom se pocastim nekakvim grahoricama, proteinskom tortiljom ili integralnim sendvicem i slicno. Ponekad uleti cak i pokoji kolacic (ali ''zdravi'', tipa od banana ili posnog ili zobi, a ne bijelo brasno i navali). Raspored mora biti cca ovakav zbog rasporeda posla i treninga.

Medjutim i dalje je dosta restriktivna (jos oko max 4 kg planiram dolje). Sad sam u fazi da je to sve skupa zapelo malo, iako je iznenadjujuce brzo islo.  S obzirom da mjerim puls kontinuirano, sad se poceo dosta spustati i osjecam se umorno i s manje snage, pa se bojim da sam se preiscrpila, bilo s premalo spavanja ili premalo hrane (nema doduse tema o tom inace bi tamo napisala). 

Sad cu smisliti sto dalje. Uvela sam si puno novih i zdravih navika (npr manje kave, dorucak, ogranicena sol, ukljucivanje orasastih/sjemenki u prehranu, jedenje svako 3-4 h max, puno hodanja, puno vjezbanja...)
Sad se nadam da cu uspjet ovo istjerat do kraja i zadrzati neke od novih navika, kako bi ovaj put trajno ''smirila'' kilazu a ne otisla u binge jedenje... Svidja mi se npr ideja pripremanja zdravijih obroka, koje ce se sa smanjenjem zeljenog deficita moci jos i bolje oplemeniti nego sad. 

Eto ekipa, lijepo je tu nesto i otipkati, a ne samo citati.  Clap

Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Veljaca 2017 at 14:03
Eh, da.. S obzirom da se vec neko vrijeme druzim s restriktivnom dijetom, ako netko ima ideju kako da raspoznam jel mi organizam udje u taj restriktivni survival mode ili samo imam los dan i trazim izgovor da brljavim s jelovnikom, cijenila bih savjet. Meni zaista nije problem 'izdrzati' s ovakvim jelovnikom, no bojim se da ne postanem kontraproduktivna...
Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 09 Veljaca 2017 at 18:59
Znakovi koji daju indikaciju da ti se tijelo buni su sljedeći:opadanje kose,hladne ruke,krvni šećer ti ima jake varijacije,ne možeš spavati/zaspati,zatvor kod stolice,dosta izrazene promjene u ponašanju(kontrasti).Ja sam to gore proživio i preporučam ti/Vama prijateljski da niste dugo u deficitu jer se hormoni burkaju. Ja imam iskustva s binge jedenjem i moja binge jedenje nije porcija nečega previše već razina iznad,bol,neugoda itd. Nadam se da sam pomogao! Ja bi si svako malo doppustio nekakav "cheat meal" premda jako mrzim tu rijec,ali da,pizza,kolac tak nesto,jer bitno je da je takav lifestyle moguce odrzavati,a ako idete s prijateljima na pizzu i nosite si vrecicu spinata u dzepu,onda nekaj ne valja! Lijep pozdrav!
"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
The Phoenix View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2010
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4250
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote The Phoenix Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 00:03
Belfegora s obzirom da spominjes puls i sumnjas na simptom stresa, umor, pretreniranosti mislim da te taj puls ne mora brinuti.Obicno je povisen kod stresa na tijelo, no zasto uopce konstantno mjeris puls?

Cijela ta prica djeluje kao grč, kao da se na nesto siliš i nemaš ono najbitije, a to je strpljenje. Ako stalno tako ides iz krajnosti u krajnost sa prehranom nije cudo da se raspadnes u periodima i krenes u drugom smjeru, jer su planovi nerealni i neodrzivi.
Kazes dijeta je restriktivna jer jos 4 kg treba dolje, no sto nakon tih 4 kg? 
Zasto cekati tih 4 kg a ne krenuti odmah sa odrzivim zivotnim navikama i uzivati u svemu tome bez da zivis kao programirani robot, programirano jesti i biti opterecen rasporedom hranjenja, mjerenjem pulsa, izbacivanjem namirnica koje su i onako zdrave. Grahorice kao čaščenje? suludo.
Nema smisla planirati zivot tek nakon te 4 kg manje i cijelu tu pricu dozivljavati kao u kamenu uklesana pravila. Jer ta nova "zdravija" pravila koja si nameces kao idealna, kao npr obavezan dorucak, jedenje svaka 3-4h i sl uopce ne moraju biti zdrava, posebno ne jedenje svaka 3 sata.Naprotiv smatram to nepotrebnim i zabludom (osim ukoliko ti je cilj nabijanje mase) te opet programiranjem zivota oko rasporeda sati jedenja sto je besmisleno.

 Bojim se da ces sa tim stavom i nametanjem sama sebi nerealnog savršenstva, krenuti opet nezeljenim putem kada prestane trenutni polet i zaludjenost oko novih planova,dodje rutina i postane naporno planirati zivot oko hrane ( to se vec i desava posto i sama primjecujces da gubis snagu za ovo sto radis i trazis savjet)  i nedostatak vremena za puno hodanja i puno vjezbanja ( a doci ce neminovno).Jer za tvrdoglavo zacrtana pravila to znaci raspad sistema i nezdovoljstvo samom sobom.

Uglavnom, koliko vidim nemas nekih fitness planova i ambicija da ti je skidanje kg potrebno u roku mjesec dana radi natjecanja, posla, bilo cega, tako da ne vidim razlog maltretiranja i guranje neodrživih planova umjesto da se uhvatis prehrambenih navika koje mozes prakticirati kao stil života. Rezultate ces svejedno dobiti, ali na održiv način i bez stresa oko svake sitnice kao što sad radiš. Samo malo stpljenja treba. Vecina koje znam ili sam upoznao na ovaj nacin prije posustanu nego dodju do cilja, a ni sam nisam iznimka kada se uhvatim idealnog ko pijan plota.


Edited by The Phoenix - 10 Veljaca 2017 at 00:06
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 08:05
Hvala vam na odgovoru i dobrodoslici Party

@The Phoenix: Zapravo imam strpljenje, osim sto sam aktivna cijeli zivot, i ova ''faza'' traje vec mjesecima. Puls mjerim jer mi ga sat mjeri, a ja sam statisticar i volim brojke, pa gledam. Geek Analiza mi je u prirodi kao znanstvenika, i oduvijek me zabavljala. Mjeri on i ostale stvari sto smatram simpaticnim. Uglavnom primijetila sam da je naravno nizi u  mirovanju u razdobljima kad vjezbam, no bas tih dana kad se osjecam ekstra iscrpljeno padne na oko 45 u moirovanju, sto mi se cini jako malo. Moj standardni je oko 50-60 u mirovanju, ovisno jel vjezbam u tim razdobljima il sam se skroz opustila. 

Jedenje svako 3-4 h umjesto 1 ili 2 veca obroka kao i uvodjenje dorucka sam napomenula kao zdrave, ne jer sam to procitala na nekom portalu, vec jer osjecam da mi cine dobro. Nakon sto sam iskusala ideju da si pripremim takve obroke za posao, zapravo je upravo to zgodno i odrzivo (dotad sam kombinirala svakakve gluposti koje zaista nije imalo smisla). Ovo pripremim nedjeljom i rasporedim za cijeli tjedan, a ima puno raznih okusa. Kad pojedem dorucak ranije se i razbudim. Sjemenke i orasaste sam uvijek izbjegavala jre su kaloricni, no sad sam se uvjerila da je to glupost, i da mi je probava vecinski bolja. Slicno se dogodilo s vjezbanjem pod opterecenjem koje sam izbjegavala jer sam glupo zensko :D Tako da ovo sve nije neko stresiranje koliko izjave i 1 upit. 

Sto se tice tih zadnjih par kg, iako bi ih bilo lijepo skinuti, oprostila bih si i da to ne uspijem, no zaista mislim da mogu jos toliko. Jednu stvar si u pravu, znam posustati, no nikad prije nego dodjem do cilja, nego nakon. Valjda upravo 'jer to ionako mogi skinut, pa sto sad da se ne opustim'. Ove godine sam puno stvari preokrenula u svojoj glavi, i micem se od te ili-ili faze. Na primjer, sad mi nije cilj iskljucivo izgled, sad hocu moc 10 pravih sklekova i naucit zgib. Jedva cekam kad ce zatopliti da odem malo trcat i  mozak na pasu. Ono sto bih ovaj put htjela postici vise nego ikad je odrzavanje nakon postignutog cilja. Upravo tome i sluzi pitanje, jer prije bi se ja izgladnila i ne mislila o tom uopce, a kilice bi prije ili poslje nestale, samo onda bi bila isfrustrirana i opet depresivna. Sad to ne zelim, vec radije ako treba polakse. Ne zelim prekosutra puknut ko kokica, radije se vidim di eksperimentiram s novim okusima i kuhanjima. Ili ako mi dosadi, nekoj jednostavnijoj alternativi. A Boze moj, i da povremeno zgrijesim se treba moc uklopit. I ne mislim samo na grahorice, koje obozavam, i na meniju su skoro svaki vikend, vec na hamburger. Kojeg isto obozavam. Ili kolac kojeg cu sigurno napravit i degustirat za rodjendan. I Beer.  No naglasak je na povremeno a ne bas planirano i svaki vikend. Tako da sam se ranije mozda malo krivo izrazila. 
Doduse, ima jedan razlog zbog kojeg bi malo ubrzala stvar no nije krucijalan. Ali nema veze s nicim tu pa ne bih o tome.

Raspisala se ja, a ono sto hocu rec je da mi je ovo bio tezak tjedan i na poslu i opcenito. Stres nije potaknut toliko vjezbanjem i prehranom, koliko vjerojatno poslom i vremenom (teski sam meteoropat), no voljela bih znat prepoznat kad sam u pretjeranom deficitu. Tocnije, htjela bi razlikovat kad je realno potreba da povecam unos a kad samo imam los dan (tjedan) iz drugih razloga. Primjerice, sad sam malo podigla unos jer mislim da je mix oboje. I zaista sam se potrudila naspavati iako je preko tjedna to bas tesko izvedivo. Znatizeljna sam i kako to drugi dozivljavaju, inace bi jednostavno pitala nekog doktora.

@Warrior, ovo je super odgovor, upravo me takve stvari zanimaju. Thumbs Up Meni su doduse ruke oduvijek hladne, a nesanica i promjene raspolozena mi nisu nepoznanica neovisno o prehrani. Znaci ostaje mi zatvor s kojim zahvaljujuci lanu nemam pretjerano problema i opadanje kose koja se jos Bogu hvala drzi. Ima smisla ovo sa zatvorom :) Jos bih ja dodala za cure da se moze jos 1 stvar pratiti a to je ciklus jel se smrdao. Moj u nekoj fazi malo je, pa se smirio. Sad cemo vidjet sljedecu turu. Mislim da ako 2-3 ciklusa divljaju to je jasan znak da tijelu nesto ne valja, no ne zelim doci do tako neceg ekstremnog. Al nek stoji napisano, nikad se ne zna tko moze procitat a da mu koristi Embarrassed
Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 09:01
@belfegora,hormoni su jako bitan dio čovjekovog tijela i često ih zanemarujemo.Nije baš sve u kalorijama jer na kraju čovjek je jako dobro i pametno složen organizam,a ne STROJ. Hrana nije gorivo,nego njegovanje tijela. Daj tijelu nutrijente koje treba i može i na nižem kalorijskom unosu dobro funkcionirati.

https://www.youtube.com/watch?v=dR1FCJS8DoM ovo je link čovjeka koji jede 1500 kcal dnevno pa je totalna živina! :D
Lijep pozdrav!
"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 10:19
Hvala, warrior. Generalno se s tvrdnjom da su makro i mikronutrijenti iznimno bitni za ljudske funkcije. Zato se i trudim ukljuciti svega i svaceg sto me veseli. I zapravo sam optimisticna, mislim da nikad nisam kvalitetnije jela, s vise povrca, mesa, sjemenki i orasastih. I nije to samo ''paćenje'', vecinu sam uspjela uklopiti na nacin koji mi je zanimljiv i ukusan. Jos cu u skorije vrijeme povecati kolicinu postojecih namirnica, rotirati jos voca, npr obogatiti salate nekim OK umakom i uvesti si jos zanimljivih stvarcica koje me inspiriraju. 
Npr, kad god se osjecam sposobnom i dovoljno jakom (tocnije kad ne podlegnem iskusenju zvanom cips, sladoled i mlijecna cokolada :P ) i imam smislenog prostora za manevar, napraviti si neku zdraviju verziju slatkisa da mi zadovolji potrebu za slatkim. I to mi je fora, izazov. Moj problem s binge-om je sto tad nutritivno pojedem 0 (prehrana bazirana na slatkisima, junk foodu i pekari), pa se vrtim u krug. Zato u ovoj fazi ''pred kraj'' vec trazim nutritivno bogatije namirnice i pazim da mi sto manje toga nedostaje u sljedecem razdoblju. Sto se nadam da ce biti za -4 kg, no nije nuzno. Treninge cu zasad ostaviti kako jesu, no nakon jos mjesec dana cu izbaciti 1 dan i ostati na 4x tjedno, mislim da ce mi to biti dosta. Manje mi ne pase (ne ''ispucam'' se dovoljno).

Ne znam jesam li gore dovoljno napomenula, kod mene su se stvari dosta pocele mijenjati sto se vjezbanja tice otkad ne pusim. Dotad me je inspirirala zumba i pilates, a sad mi treba nesto jace, kao ispusni ventil. I okus mi se promijenio. 

Inace, bez obzira na to sto se slazem s tvojom izjavom, sto se tice ovog videa, tu foru ne pusim. Svi nutritivni procesi u organizmu su cista matematika, fizika i kemija, i bome ovaj bi bio perpetuum mobile. Imam nazalost vec dovoljno i puno blizih primjera frendica koje ''nista ne jedu a samo se debljaju'' Tongue
Back to Top
iver View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 22 Svibanj 2012
Status: Offline
Points: 631
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote iver Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 12:09
belfegora, što je na netu istina ili ne, ne bih ulazio, mada se slažem da je većina laž u cilju nečega. Ali tvoj navod "Inace, bez obzira na to sto se slazem s tvojom izjavom, sto se tice ovog videa, tu foru ne pusim. Svi nutritivni procesi u organizmu su cista matematika, fizika i kemija, i bome ovaj bi bio perpetuum mobile. Imam nazalost vec dovoljno i puno blizih primjera frendica koje ''nista ne jedu a samo se debljaju'' " je daleko od istine. Kemija i fizika naravno objašnjavaju dio procesa u ljudskom tijelu i hrpu mikroprocesa, ali si izostavila biologiju, i zbog te bilogije teško da postoje dva identična čovjeka, pa 2 čovjeka neće na sasvim isti način ni iskoristiti ili trošiti unesenu energiju, a niti će živo biće nastati od kemije i fizike, misliti, osjećati... Ja sam već desetljećima pobornik biomehanike, pa evo ti jedan prosti makro primjer. Po fizici, ako digneš 50kg na visinu od 2 metra, je potrošena određena energija( neovisno o brzini, snazi tj radu u jedinici vremena, ubrzanju itd...) uz male varijacije. Čovjek ako digne tih 50Kg na visinu od 2 metra, za 200 ili 20 ili .2 sekunde, će imati ogromne razlike u potrošnji energije za isti rad, a čak i emocionalno stanje i raspoloženje imaju utjecaj. A za ostalo, prouči malo integrativnu biologiju ljudskog tijela, tj integrative biology of human body, jer na hrvatskom ima jako malo o tome. Nažalost, ni većina nutricionista i trenera nema pojma o tome, čast iznimkama.
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 10 Veljaca 2017 at 12:29
Ne moze se nikako napraviti veci rad nego sto dopusta ukupna ulozena energija.  Dapace, ne moze biti ni iskoristivost 100%. Dakle, ako je - perpetuum mobile. Cista fizika, kemija i matematika. Biologija je isto zasnovana na njima i moje izjave je nimalo ne negiraju, dapace. Ovo sto ti pricas odnosi se na raznorazne procese koji primjerice poboljsavaju iskoristivost, pa s istom ulozenom energijom nijedna 2 ziva bica nece i ne mogu napraviti u potpunosti isto... 
Ovo je zapravo super tema iako nema pretjerano veze sa mnom, no uvijek poticem konstruktivne rasprave, tako da zahvaljujem na odgovoru Thumbs Up
Back to Top
The Phoenix View Drop Down
Fitness freak
Fitness freak
Avatar

Joined: 31 Svibanj 2010
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 4250
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote The Phoenix Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 11 Veljaca 2017 at 20:33
Bok Belfegora,

Ovo sa pulsmetrom objasnjava mjerenje pulsa LOL. S obzirom da je prvi post meni osobno djelovao kao da si izgubljena u procesu, puna pitanja, planova koje ces poceti primjenivati i trazenja potvrde sto i kako pomislio sam da nije vrag da si tolko opterecena time da i puls mjeris svaki dan Embarrassed A strpeljena velis da imas......no reduktivna prehrana i eliminacija svega je sve samo ne strpljenje, tak da ga ovaj put ocito nemas Wink

Ovaj tvoj navod

Originally posted by belfegora belfegora wrote:


Jedenje svako 3-4 h umjesto 1 ili 2 veca obroka kao i uvodjenje dorucka sam napomenula kao zdrave, ne jer sam to procitala na nekom portalu, vec jer osjecam da mi cine dobro. Nakon sto sam iskusala ideju da si pripremim takve obroke za posao, zapravo je upravo to zgodno i odrzivo (dotad sam kombinirala svakakve gluposti koje zaista nije imalo smisla). Ovo pripremim nedjeljom i rasporedim za cijeli tjedan, a ima puno raznih okusa. Kad pojedem dorucak ranije se i razbudim. 

Vecina ovo procita negdje kak si rekla i misli da je to najzdravije, zato sam ti to rekao kao savjet da sve sto procitas na portalima uzmes sa skepsom posto nisam mogao znati iz kojeg si se razloga odlucila na ovo. 
Jer iskustva ljudi s kojima radim, a i znajuci po sebi  ovakav pristup djeluje super i odrziv  u pocecima kad su ljudi nabrijani i tek krenuli s time, da bi  nakon mjesec-dva -tri popizdili radi ovoga i prestao sam uopce ovo ljudima savjetovati iako mi oni tvrdili isto ovo sto ti tvrdis, a vjeruj mi, svi to tvrde u startu, no malo ih to i usvoji. Tako da je namjera bila dobronamjerna  da se ne opterecujes nebitnim stvarima ako si mislila da je to bitno za tvoj rezultat.

Ako ti ovo pase trenutno super, nema nista lose u tome, najbitnije je individualno pristupiti. Vidjet ces kak ce ici, sve treba probati,  tek si krenula s tim pa bus vidla jer bu te drzalo i dalje.
Ako ti to pomogne da odrzis zdrave navike i ne natrpas se junk foodom samo naprijed!

Samo jos mali osvrt na to kaj velis osjecam da je zdravo za mene......Jeo sam i ja  tako godinama,trenirao u 7 ujutro u gymu svaki dan, pripremao obroke za cijeli tjedan i jeo na poslu ko mala beba svaka 3 sata. Takodjer sam se osjecao kao superman, da to sto radim je najzdravije za mene, tak da tocno znam o cemu pricas Big smile

 No danas sam svjestan da je to bila faza i da nema nikakve veze sa zdravljem nego je sve autosugestija bila i tadasnje stanje uma,osjecaj kak velis, a ne nuzno zaista zdravo. To je bilo kada mi se sve vrtilo oko vjezbanja,prehrane, teretane, i sav zivot bio posvecen tome...zabrijao sam na to.

Dal to znaci da zalim sto sam tako jeo? Svakako ne, naucio sam puno, volio sam to. volim jos uvijek. Da nisam to radio i bio toliko  zaluđen time i odricao se svega ne bih nikada niti otisao u trenerske vode i zavrsio fax. No isto tako danas mogu sam sebi priznati danas da je to pretjerivanje i za vecinu populacije nepotrebno,neodrzivo i kontraproduktivno zbog narusavanja drustvenog, obiteljskog zivota i nepotrebne brige oko svega toga , a isti rezultati se mogu postici na puno opusteniji nacin.A i danas sam sve vise misljenja da je puno zdravije ne konstantno trpati organizam i tjerati organe da stalno "kuhaju". Bilo opet uvjerenje ili ne, manje bitno, samo sam zelio podijeliti svoje iskustvo posto sam prosao sve te faze u kojima je vecina ljudi kad krece, pa im samim time mozda otvoriti oci i olaksati neke stvari


Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 12 Veljaca 2017 at 15:34
belfegora,ja ti samo predlažem da skloniš vagu i da ti je ogledalo i tvoje razina zadovoljstva glavni pokazatelj uspjeha,ja doslovno popizdim kad me frendovi klasificiraju po težini,a nisu svjesni da ih pojedem za doručak na svim razinama,agilnost,snaga,izdržljivost,eksplozivnost i tako dalje...nije sve u brojkama,treba raditi u skladu sa svojim organizmom i tek onda možemo očekivati da smo usvojili fitness :D


The Phoenix,tak sam se i ja osjećao prije godinu dana,svima sam govorio da jedem 5-6 malih obroka dnevno,a onda sam zagorio nakon 2 mjeseca i skoro popizdio od toga :P


Edited by Warrior98 - 12 Veljaca 2017 at 15:35
"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Veljaca 2017 at 11:26
@the Phoenix, hvala na iscrpnom odgovoru, mislim da smo se sad razumijeli, vjerojatno je bilo bolje i potrebno da ipak jasnije opisem svoje stanje. Big smile Ja sam zapravo pred kraj procesa, samo ono sto me zivcira je da sam ga prosla par puta i vise ne zelim ponavljati dio di se pustim s lanca. Sigurna sam da se dijelom to dogadjalo radi psiholoskih okidaca, a dijelom zbog nedostatka elementarnih nutrijenata nakon izgladnjivanja. Pa sam sad prvi put u zivotu to uravnotezenije napravila i zato me i je strah da ne naginjem ''tvrdoglavo svojem''. Tako sad nisam nikako isla ispod 1200 kcal dnevno sto bi ja inace napravila bez razmisljanja. Ovo i ja mislim da je u ovoj mjeri dugorocno neodrzivo.  No nije bilo pitanje strpljenja kao takvog, ja cu sad to neupitno obavit do kraja. Jednostavno i to volim analizirat, znat sta i kako radim, sto ocekivati i optimizirati.  Nekad samo volim tipkat Geek

Sto se zdravih navika tice, s obzirom primjerice da nemamo nikakvu menzu/restoran/nesto gdje se ista kvalitetno moze pojest za rucak na poslu (znaci skuhano, a ne nuzno dijetno), a doma ne dodjem do 6-7 navecer, samo cinjenica da sam osvijestila da ipak mogu ponekad nesto kuhano donijet sa sobom (sto izbjegavam zadnje 4 godine) je super. Pa kad me pusti faza nek to bude 2 ili 3x tjedno, to je korak prema zdravlju. Pa kvrago nek je kojiput iz pekare, al nakon 4 godine peciva pase mi prec na zlicu. 
Ista je stvar s doruckom, nece to sigurno uvijek bit zobena kasa. Ali prvi put u zivotu doruckujem, sto znaci da ne hiberniram do 11 ujutro (ustajem se u 6 i idem od doma). Na to sam mislila pod usvajanje zdravijih navika. Sad je malo ekstremnije, no pred kraj sam ja s tim dijelom. Sto se tice broja obroka, tu ne znam kako cu poslje, otom potom, zasad mi se ovo cini zgodno, no kad pojacam masti mogla bi dulje bit sita pa time prirodno manje 'traziti' obroka. Pokusavam nakon x godina opet slusat svoje tijelo i sjetit se normalnih okusa bez zivota od junka, pa i osjecaja gladi kojeg ja ne percipiram kao takvog.

Jedan od dodatnih razloga zasto i pisem je da se interesiram kako nesto odrzivo za par tjedana (kad zavrsim s ovim dijelom) uklopiti u zivot. Da je kompromisno izmedju svega onog sto bi oci htjele pojest i onog sto organizmu treba. Ne zelim za 2-3 tjedna da se opet dovedem u fazu ''e sad sam super'', amo na cevape, pa sladoled, e malo cipsa, e cokolada WOW - pa +10 kg. Da pojasnim, ja mogu pojest enormne kolicine smeca od hrane. I za mene cheat day ne funkcionira jer sam u stanju sasuti 10 000 kcal u sebe i one me niti ne cine sretnom ni zadovoljnom. I obicno se ne zaustavim na 1 danu. Cheatanje s 1 stvari je nesto o cemu razmisljam, moram se nekako pametnije ograniciti. Ovu temu cu jos naknadno spomenuti, zasad se brinem da mi nutritivno nista ne nedostaje.
 
Uz to ne zelim stvarno usporit metabolizam i produktivnost ni u procesu mrsavljenja ni nakon. To je ono nesto sto puno ljudi spominje no vecina nije u stanju toliko malo jesti da dodje do tog. Znaci ja jesam u stanju zivit na 300-400kcal dnevno (nisam to sad radila, ali nekad prije jesam). Otud zelja za usporedbom dojmova i paznja da se opet ne izgladnim. U real life-u cesto imam dojam da ljudi muljaju, ili nista ne jedu i debljaju se ili mogu sta hoce a mrsavi su ili sute pa kad ih pitas kazu da jedu kad su gladni i ne misle o tom. E sad ima svakakvi, al bome ima i muljatora. Pa pitam tu :) 

@Warrior, vagu ja ne dozivljavam kao ultimatum, isto ko ni taj spomenuti puls. Ja sam ti matematicar sto voli brojke i analize i od tog se ne da pobjeci. A nekad se izrodi i korisnih stvari iz tog, primjerice ovo prosli tjedan sam skuzila da sam iscrpljena i da nesto ne stima. Ja bih inace mislila da umisljam, al kad vaga stoji a puls pada na nerazumno malo, to sugerira da je ipak nesto opipljivije. Pa sam skuzila i da (opet) premalo spavam i da to najvise odstupa, pa sam to pojacala, a malo i hranu jer koga briga kako izgledam tj. kolko sam siroka, ako ne mogu drzat glavu na ramenima... 

Inace da bih nesto rekla o mom tijelu trebam reci par rjeci o svojoj psihi sto je jasno i od prije spomenutog. To je da sam se ja toliko izgubila u krajnostima da sad doslovno ucim umjerenost i kolko-tolko normalna ponasanja. A da sam kolko-tolko umjerena, imam super metabolizam i ne bi u zivotu prikukala na liniju. Ni sad me ona ne opterecuje, sad sam ono sto bi vecina ljudi smatrala fit i/ili cak mrsava. Visoka sam i uske gradje i to je ono cemu moj organizam naginje i ono sto mi dobro stoji. Medjutim znam i osjecam da su tijelo i um toliko povezani da brinuci o jednom brinem i o drugom. Mislim da neke od ovih stvari sto su mi sinule u glavi ipak jesu znak odrastanja i ne samo fitness. Napokon sam se prestala ponasat kao razmazeno deriste koje varira od ''ja to necu'' do ''daj mi cokoladu i sladoled''. I ova prehrana mi zasad pase, no i ja vjerujem da ce to ostat samo u nekoj blazoj varijanti jednom poslje. Al dok me drzi volja, sto da ne Star S druge strane, zene mojih godina kuhaju svaki dan za svoje obitelji. Ja to ne radim i ne mislim na taj nacin. No korak od ovog mom prema tome (npr da skuham par puta tjedno) zvuci razumno. 

Uz to, imam novo mjerilo napretka - nije to vise izgled, sad hocu moci napraviti neke stvari. Sklekovi su mi bolna tocka, pa je cilj moci barem nekoliko pravih muskih sklekova. Wacko

Hvala jos jednom na oba odgovora, uz ispriku sto ovako puno pisem. Brzo mislim i brzo tipkam pa u sekundu post naraste...


Back to Top
Warrior98 View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 28 Srpanj 2016
Location: Radoboj,Krapina
Status: Offline
Points: 198
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Warrior98 Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 13 Veljaca 2017 at 16:35
@belfegora,hvala što se trudiš odgovoriti i što daješ takve iscrpne odgovore,najviše mrzim kad ovi ljudi po forumu započnu temu postave pitanje i onda se više nikad ne pojave...to me ubija u pojam...što se napretka tiče,slažem se,meni su zgibovi,sklekove pumpam na sve načine sad,al pamtim dane kad mi je 3 seta po 10 bio izvanredni napredak...
samo naprijed i sretno,nadam se da ćeš uspjeti! LP
"Exercise is the thing we must do to replicate the conditions under which our physiology was - and still is - adapted, the conditions under which we are physically normal."
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 14 Veljaca 2017 at 07:28
Nema na cemu Embarrassed Mislim da je lijepo kad mi se vec netko potrudio odgovoriti makar iskomunicirati. A i korisno, ako nista, uvijek idem s postavkom da ako sam ja guglala i nisam naisla na odgovor (iz iskustva), pa nakon toga postavim pitanje, da mozda opet se nekom tako dogodi. U tom slucaju bih voljela vidjeti pitanje, odgovor, pojasnjenje i kako je stvar zavrsila Thumbs Up

ja sad inace sve ostalo sto radimo mogu, al u (muski) sklek se spustim 15 cm. Pod ne mogu ni primirisat. Ali to me ne sprjecava da se trudim svakom prigodom, a vidim i napredak. Imam osjecaj da je najveca razlika izmedju nijednog i prvog, a onda ponavljanjem se to moze dalje drilat... Javim ja i daljnji napredak, kad otvorim cijelu tematiku kako odrzavat kilazu sa sto vise dobrih stvari uklopljenih u zivot, sto god to bilo Wink
Back to Top
belfegora View Drop Down
Viden/a u gymu
Viden/a u gymu
Avatar

Joined: 09 Veljaca 2017
Location: Zagreb
Status: Offline
Points: 186
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote belfegora Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2017 at 11:08
Bok, ekipa, evo mene opet s update-om. Uglavnom, gotova sam s deficitom, smrsavila sam sve sto sam mislila da treba i sad mi je cilj to odrzavati. E ovo je i izvedbeno i psiholoski meni teze zapravo nego skidati kilograme. Malo karikirano receno, onako pri mrsavljenju 'ukljucim mazohizam' i 'otrpim', a ovako si moram osmisliti sasvim prosjecne normalne i zdrave dane s povremenim odstupanjima koji se moze i treba moci zaista zivjeti.

Ono sto definitivno ne zelim je i dalje brojati kalorije, vec slusati svoje tijelo. Bila sam na dovoljno razno-raznih prehrana da itekako znam kolika je kalorijska razlika izmedju manje i vece sake badema i slicno, tako da nisam u fazi da se zavaravam il pokusavam zavaravati. Jednostavno zelim steci osjecaj opet sto mom tijelu treba i kako da ga najkvalitetnije nahranim da moze i dalje napredovati. Pod napredovati mislim zdravo funkcionirati uz blago napredovanje kroz treninge (izvedbu). 

E sad, sigurno nisam prva koja se muci s ovom fazom. Ironicno, sve porcije mi se nakon ovih deficita cine ogromne. Imam u glavi jos uvijek prestrog stav prema cheatu i prelako uklonjivu kocnicu koja kad otpusti pusta lavinu. 
Naginjem objema krajnostima a tako tesko pogadjam sredinu. Sad sam si na restriktivni jelovnik dodala jos orasastih plodova kroz sve obroke i jos voca ujutro, te malo povecala kolicinu. Medjutim morat cu jos malo nesto povecavati jer mi se cini da i dalje (vrlo blago) gubim na kilazi. Mislim da ce se tu uklopit 1 tjedni veci ''cheat meal'' ili jedan (najcesce zdravi) slatkis dnevno ili ima li jos tko kakvih savjeta?

Uz to uskoro putujem kod roditelja na godisnji, tjedan-dva dana i iskreno uzasavam se toga- mrzim male sredine i teror hranom s njihove strane, dramatiziranje i zabrinutost oko onog sto oni zovu premrsavo (iako se nijedan doktor s tim ne slaze, ja sam u normalnom BMI rasponu npr), a jos ce uletjeti na Uskrs. Bojim se da tamo posebno ne pokleknem, oni su mi oduvijek bili slaba tocka, nikad ne pocnem jesti enormno radi hrane nego jer me oni toliko forsiraju da emotivno puknem i predjem u binge mode...  O psihologiji mojih odlazaka kuci bi se dala knjiga napisati, tu je toliko povratnih mehanizama da ne znam ni odakle bi pocela. Samo cu reci da su nehotice (nisu oni ni zlobni ni losi) zadnji put bili okidac nakon kojeg sam se ekspres i udebljala. Kad kazem udebljala mislim - 20 kg udebljala. I znam da nisu oni to napravili nego ja (prije nego netko ukaze na to), i zato i ne pisu oni ovaj post i bave se ovim razmisljanjima kako da se ne ponovi - nego ja Geek
Back to Top
Justanyone View Drop Down
Mixa shakeove
Mixa shakeove


Joined: 30 Studeni 2016
Status: Offline
Points: 540
Post Options Post Options   Thanks (1) Thanks(1)   Quote Justanyone Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 15 Ožujak 2017 at 13:39
Napravili su to i oni i ti. VRLO dobro znam kako je to kad nekome kažeš da ne jedeš kruh, krumpir, tijesto.... ili da si jednostavno sit s manjim porcijama. Ako imaš bilo gdje prošetati, moj ti je savjet da to svaki dan i učiniš. Dakle, naći BILO koji razlog da svaki dan iza ručka ili večere, ili bilo čega zajedničkog, izađeš van. Ako se ikako možeš organizirati da si u ta dva tjedna što manje s njima, tako napravi. Ako i poklekneš, sjeti se da će sve sjesti na mjesto kad se vratiš u svoju rutinu, ali i da hrana NIJE ono što ti treba kad te familija naživcira. Meni je trebala godina dana da to shvatim, ali može se. Ako ti imalo pomaže, nakon svakog susreta s njima odvježbaj. Po 2-3x12-15 marinaca, čučnjeva, sklekova....u kojoj god varijanti možeš. Em će te oraspoložiti, em će ti organizam lakše podnijeti kojekakve izlete
Back to Top
 Post Reply Post Reply Page  123 10>
  Share Topic   

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.14
Copyright ©2001-2012 Web Wiz Ltd.